maanantaina, huhtikuuta 04, 2005

Sensuuria

Kevään ensimmäinen peipposen luritus iskee suoraan sydämeen. Miten katalalta tuntuu lähteä iltavuoroon tällaisena päivänä. Pian joudun repimään itseni irti auringon sulosäteistä ja mönkimään maan alle keinovalojen hämärään loisteeseen.

Päiväkirjalokikierroksella jäin otsa rypyssä seuraamaan The Butt Ugly Weblogin viimeisiä käänteitä. Koneellinen sensurointi on tietenkin nopea ja varma. Mutta kuinka tiukka on sen seula sitten, jos katsotaan asiaa äärikonservatiivisten linssien läpi. Varmaan moni joutuu kokemaan vääryyttä eikä tuolta sivustolta juuri muuta kyseenalaista konservatiivisten linssien läpi katsottuna löydy kuin yksi linkki sivustolle, jonne tie on kyllä neuvottu jo iltapäivälehdissäkin.

Minua ei tosin haittaa, jos blogiani ei lueta nettikahviloissa, kouluissa ja kirjastoissa, kun sitä tuskin tapahtuu nytkään. En edes haluaisi, että lapset eksyisivät tänne, vaikka kirjoittelisin kuinka viattomia juttuja tahansa. Mutta kuinka suuri osa lapsista ja nuorista sitten käy netissä ainoastaan koulun tai kirjaston koneilta. Pah. Pisara meressä. Aivan yhdentekevä holhousoperaatio Karpelan Tanjalta.

Jos olisi mahdollista tunnistaa kotikoneiden käyttäjät ja netissä liikkujat, että minkä ikäinen perheenjäsen vuorollaan on liikenteessä, joku voisi sitten kehittää jonkinlaisen lapsilukon näihin ohjelmiin.


Tuli vielä mieleen, että totta kai vanhemmat ovat vastuussa siitä millaisilla sivustoilla heidän lapsensa liikkuvat. Saman vastuun on yltettävä siihen samaan lapseen, vaikka lapsi sijaitsisi jossakin muualla. Minkälaisia lapsia ylipäätään kasvatetaan niin, että heidän huoneisiinsa tehdään yllätyshyökkäyksiä. Pitäisikö esimerkiksi murrosikäinen poika tällaista kotiympäristöä hyvänä ja turvallisena paikkana. herättääkö se hänessä luottamuksen tunteen? Vastaako hän samalla mitalla takaisin?

Toinen asia sitten on, että ketä netin aineisto vahingoittaa. Periaatteessa eniten vahinkoa esimerkiksi naisille tekevät myös naiset itse lupautumalla noihin kuviin. He yksinkertaisesti haluavat sitä. Mistä lasten maailmankuva sitten vääristyy? Vai väärisyykö se, jos pimppanarsisteja kerran on maailmalla miljoonittain ja saaren henryjä toinen mokoma. Välitämmekö me yliholhouksella vääränlaista pumpulista maailmankuvaa?

En sano, että tämä tilanne pitäisi hyväksyä. En pidä siitä, että pornoa on niin helposti tarjolla tai muuta järkyttävää aineistoa. Minusta ainoa keino on opettaa, mikä on oikein ja mikä väärin ja selittää, miksi minusta tuntuu siltä, ettei tämä ole oikein.

10 kommenttia:

Saara kirjoitti...

Tuli vielä mieleen, että periaatteessa kun The Butt Ugly Weblogia sensuroidaan, niin silloin pitäisi sensuroida kaikkia niitäkin sivuja, joihin se on linkitetty. Tätäkin siis.

Sedis kirjoitti...

Veikkaanpa, että se on tuo sana Butt.

Saara kirjoitti...

Ei kai sentään. Sehän tarkoittaa muutakin kuin persettä. Niin no, mutta eihän se sensuurigeneraattori sitä tietenkään voi erottaa.

Vai olisikohan se sitten herkempi noille englanninkielisille sanoille. Heh, tai jos se ei tykkää rumista. Aiheuttaisikohan nice butt sitten sensurointia. Toisaalta nuo voisivat olla myös kuvatekstejä.

Mocartes kirjoitti...

Virallinen taho (Vt) antoi mun blogille sertifikaatin siitä, että se menee läpi karpelaattorista kuin tyhjää vaan.

Vt kirjoitti...

Mocartes'n uusin postaus menee läpi vaikka kauhtuneesta villapaidasta - sen teksti kun on niin kovin pienoista, että minä en kykene lukemaan sitä, jos istun nojatuolissani puoliksi maaten, kahvikuppi juuri syliin kaatumaisillaan.

Kun minä katson sitä kahvikuppia ja kiljahdan... Kun? Mmm.

Mocartes kirjoitti...

Ahaa, no muutin vähän tyyliä suurieleisemmäksi.

Saara kirjoitti...

Just. Puhutaan sitten fonteista.

Mitä sinä oikein Moca nipotat sen tekstin koon kanssa? Miksi kääpiöfontti? Pelkäätkö, että joku näkee?

Mocartes kirjoitti...

"Näpyttely on kuin tikanheittoa, juuri kun on löytänyt comic sanssin, sen kohta hukkaa."

Saara kirjoitti...

Ahaa. Voi sentään.

Saara kirjoitti...

Jaa mutta nyt kyllä näkee, vaikka nojatuolissa istuen.