torstaina, toukokuuta 26, 2005

Siitä häiriköstä vielä, sori

Kävin tuossa Maalaisen blogissa ja masennuin. Tajusin, että yleisesti ottaen jokainen kiusattu on aina itse epäilty. Ihmisten oikeuskäsityksen mukaan ei ole olemassa tilannetta, että jotakuta kiusattaisiin syyttä. Tai että syyksi riittäisi pelkästään määrätyn ihmisen olemassa olo. Minähän olen aika äänekäs kyllä, mutta vaikka vaimenin vuosien saatossa ja lopulta lopetin kokonaan, kiusaaminen jatkuu yhä. Kävin katsomassa ja siellä minä yhä olen olemassa häirikön päässä. Tällaista ei vaan yksinkertaisesti ymmärretä. Mutta maailma ei ole oikeudenmukainen paikka. Joka päivä sattuu jotakin, mikä ei uppoa ihmisten oikeustajuun. Sellaisia ihmisiä on, jotka vähät välittävät muista.

Kirjoitin nyt sitten Jippiille jälleen kerran kirjeen. Olin aika pahana. Jos minusta puhutaan jatkuvasti valheita foorumilla jolla en lainkaan käy, niin mitä minun pitäisi tehdä? Olla ylpeä itsestäni? Minuthan sekoitetaan milloin Sylviin tai Aakeen, jotka ovat äärimmäisen fiksuja tyyppejä. Vai pitäisikö puolustautua? Olla välittämättä? Vai ilmoittaa portaalinvartijalle? Olen tehnyt näistä kaikkia muutamia satoja kertoja. Marraskuussa kyselin muitten mielipiteitä foorumilla siitä, mitä asialle pitäisi tehdä. Yleinen käsitys oli se, että ilman muuta pitää jo ylläpitoon ilmoittaa. Niin suuri on ihmisten luottamus oikeudenmukaisuuteen ja siihen, että tarttumalla toimeen asiat järjestyvät. Tai että puhumalla kaikki selviää. Hahha. Jippiiltä ei ole koskaan vastattu yhteenkään kirjeeseeni. Siellä ei yksinkertaisesti ole enää ketään töissä ottamassa palautteita vastaan. Käsittääkseni sellainen on kuitenkin lainvastaista. Foorumeitten ylläpitoon kuuluu se, että ymmärretään mitä siellä on meneillään tai että edes yritetään ymmärtää, vaikka se ulkopuoliselle varmasti vaikeaa onkin. Lisäksi laki sanoo, ettei foorumeilla saa esiintyä halventavaa ja valheellista tietoa muista. Onko nimimerkki henkilö? Jossakin vaiheessa ajattelin paljastaa henkilöllisyyteni ihan siitä syystä, että voisin vaatia oikeutta. Tuon häirikön viha on kuitenkin niin sairaalloista, että voisinko pienten lasten äitinä ottaa sellaisen riskin? Kaiken lisäksi olen tullut ajatelleeksi, onko syytteen nostaminen muka se ainoa tie? Eikö yksinkertaisempaa olisi, että joku Jippiiltä lukisi kerran nuo päättömät herjat läpi ja tajuaisi jo siinä vaiheessa, että tuolle asialle on pakko tehdä jotakin. Eihän siellä pysty kukaan kirjoittamaan kirjallisuudesta yhtään mitään. Jokainen keskustelunavaus tyrehtyy häirikön väliintuloon. Se foorumi on siis olemassa ainoastaan muitten ihmisten haukkumista varten ja minusta se ei ole oikein, että portaali tarjoaa tällaisen palvelun yhdelle halvatun häirikölle (ja toisaalta jollekin toiselle, joka puolustautuu kaikilla mahdollisilla ja mahdottomilla keinoilla häirikköä vastaan.)

Haukuttavana on ollut pitkään joku muu kuin minä, aina siellä kiusattavia tuntuu piisaavan. Vaikka sillä ei varsinaisesti mitään väliä olekaan, minusta tuntuu todella typerältä, että tämä häirikkö sekoittaa minut myös tuohon sysmäläläiseen mieskirjailijaan. Se on jankuttanut sitä vuosikaudet, että me ollaan yksi ja sama ihminen. Lieneekö paranoialla mitään rajoja silloin, kun se iskee kovasti päälle. Nythän tilanne foorumilla on se, etten enää itsekään erota kuka on kenenkin feikki. Siksi tilanteen raadollisuuden näkee vain sen sisältä. Ulkopuolinen voi hyvinkin esittää kaikkitietäviä mielipiteitään siitä, kuka on kiusauksensa ansainnut, mutta minä kyllä suosittelen varovaisuuteen tässä. Jos jotakuta kovasti jää vaivaamaan tämä kuvio, niin osin siitä saa selvän ihan uppotumalla vanhoihin kirjallisuusfoorumin kirjoituksiin, ettei sitten tarvitse epäillä järjen juoksuani tässä asiassa.

Tämä aihe on kai jo kaikkien mielestä todella puuduttava. Minunkin. Olen pahoillani, että jouduin ottamaan sen taas esiin. Ryvettyneenä sitä joutuu tälle jankkauslinjalle. Karvat ovat herkistyneet nousemaan pystyyn pienimmästäkin vihjeestä. Tämä on kuitenkin ehkä viimeinen kerta. Ehkä. Tämä oli vain pakkorako, koska myös Moilasen Mikko epäili alunperin käsityskykyäni häiriköistä, mutta hänen kanssaan me jo pääsimme yhteisymmärrykseen, mistä Mikolle kiitokset. On vaikea ymmärtää, mitä merkitystä sillä on, että tuntemattomat ihmiset uskovat minun höpinöitäni, mutta sillä on. Ihan hemmetin iso merkitys minun mielenrauhalleni.

53 kommenttia:

Nimetön kirjoitti...

Joo, minäkin olen melkein boikotoinut jippiitä jo kauan tuon älyttömän menon takia. Kumma jos ei ala kohta boikotti purra.

Nimetön kirjoitti...

Älä missään nimessä paljasta itseäsi, vaan pysyttele nikkisi takana. Häirintä, joka kohdistuu virtuaalipersoonaasi on paljon pienempi paha -vaikkakin ällöttävää- kuin se häirintä, joka kohta voi olla kotiovellasi. Periksiantamattomia hulluja meinaan piisaa.

Sen verran olen seurannut jippiitä, että tulee mieleen yleinen oksennusastia.

Petra

Nimetön kirjoitti...

Olen monesti ihmetellyt kuinka tuon häirikön kaltainen on yleensä mahdollinen.

Eikö sille Jippiille pitäisi järjestää jotain? Kantelua, huonoa julkisuutta? Mietitäään.

Saara kirjoitti...

En tietenkään paljasta. Joskus se vaan kävi mielessä ainoana keinona saada oikeutta, mutta siitä tosiaan seuraisi vain lisää kauheuksia. Tämä tulisi myös monen nimimerkkejä vastustavan muistaa. Kaikille asia ei kerta kaikkiaan ole niin yksinkertaista.

Minuthan moni oikealla nimellään esiintyvä bloggari tai foorumkirjoittaja tuntee myös oikealta nimeltäni, että sillä tavalla olen ihan yhtä lailla vastuussa tämän nimimerkkini kirjoittelusta kuin olisin omana itsenäni. Tosin silloin se herjan heitto kohdistuu myös näiltä osin minuun itseeni, kun sitä ajattelee suhteessa heihin, jotka minut tuntevat. Kai.

Mutta että jos Mocakin jo boikotoi Jippiitä, niin se on kyllä iso askel foorumille.

Saara kirjoitti...

Niin, Sylvi. Sitä minä tosiaan ihmettelen, miten tuollainen on mahdollista. Ensinnä mikä pistää käyttäytymään tuolla tavalla ja kuinka se käytös vaan saa jatkua ja jatkua ja jatkua...

Ja sinäkin niin mukava ihminen etkä takuulla ole mitään tehnyt ansaitaksesi tuota herjausta mikä siellä nyt näytti olevan meneillään. Jotakin näkyvämpää pitäisi tehdä, että Jippiillä herättäisiin. Huono julkisuuskin toisi vain lisää lukijoita ja lisää niitä mainostajia, joitten varassa Jippiikin kai pyörii.

minh kirjoitti...

Hitto, Saara! Nettihäiriköinti on yllättävän laaja ilmiö ja minun blogini häviämisen takana on näköjään sellainen. Kosto. Salasanani on tiedossa eräällä ihmisellä ja Bloggerista kirjoitettiin, että blogini on deletoitu kokonaan. Minä en sitä ole tehnyt, olenhan ollut selvinpäinkin(:)... no joo, turha kai sitä on jäädä itkemään, kun se on kerran mennyt. laitankin tässä Vuodatukseen sitten haarakonttorin toistaiseksi pyörimään. Osoite tulee myöhemmin sitten perässä. Alan väkertää ihan omia kotisivuja, salasana pysyy sitten vain minulla!
Omaa tyhmyyttäni olen kai ollut luottavainen. Vaikka ei se varmaa ole sekään, joku on voinut hakkeroitua koneelleni muualtakin...
Oletko parantumaan päin?
Minulla on ollut kolmen päivän hirveä kuumetauti päällä. Ihme...
-minh-

Saara kirjoitti...

Siis MITÄ? Voi hyvä luoja. Olen kamalan pahoillani, minh. Mutta onneksi et lannistu. Uutta putkeen vaan.

Parantumaan päin olisi pakko olla, kun huomenna on työpäivä ja vielä iltamenokin työkavereitten kanssa. Kyllä nyt tuntuu siltä, ettei kunto ehkä kestä. Toivottavasti itse jaksat nyt väkertää sitä uutuushaarakonttoriasi.

Jukka Melaranta kirjoitti...

Saaralle
Selostin vain havaintojani, kun yhtä haukuttiin kovin sanoin. Hän itse arvosteli "huuhaata", mutta on näköjään itse tieteellisyyteen pyrkivässä rajatietoa tutkivassa puljussa, jolla näyttäisi olevan lastinaan samoja ominaisuuksia, siis uskomuksia.
Mistähän häiriköinnistä te toiset puhutte, selostakaa vuorostanne paremmin, vai onko kyse niin ikävästä asiasta.

Saara kirjoitti...

Niin niin, JM, just tuosta jutustasi tämä tuli mieleen, kun sanoit, että
olet "ihmetellyt mainintoja kuinka jotkut uudet blogistit sanovat tulleensa karkotetuiksi keskustelupalstoilta. Nyt se on minun hieman helpompi ymmärtää."

En ajatellutkaan, että tarkoitit minua. Siitä vain suoranaisesti tuli tunne, että tämä häiriköinti yleensäkin otetaan "pata kattilaa soimaa"- ilmiönä, vaikka se ei aina ole niin. Ja siitä syystä siis karvat nousivat pystyyn.

Oikeastaan selostin sen tuossa jo ja maaliskuun 14. päivä myös. Jippiin kirjallisuuspalstalla on riehunut häirikkö jo pitkään.

minh kirjoitti...

No niin. Täältä sitten pesee:http://minh.vuodatus.net/

Yritän vielä saada tuon "sivu" ja "laatikko"-asian jotenkin hallintaan, että saan linkit näkyviin. Nyt osaan sen jo kirjoitukseen tehdä, jee.

Minä olen nähnyt jos jonkinmoista häiriköintiä, mm. miestäni on häiriköity erään palstan kautta yli vuoden verran, nimi julkaistu jne.
Itsestäni en tiedä, mutta yksi epäily(blogin poistumiseen) on se, että minulla on erään netin kautta tuntemani ihmisen kanssa ollut riitoja ja nyt tuli kosto. Jos näin on, se on alhaisinta mitä voi keksiä. Poistaa jonkun blogi kokonaan.
Jippii on ollut oikea nettihäirinnän tyyssija, näköjään. Siellä ei ylläpito hoida hommaansa. Minä en niille sivuille mene enää, enkä kehota muitakaan menemään.
-minh-

Saara kirjoitti...

Hienoa, minh. Menenkin hetimiten katsomaan uutta kotiasi.


Minusta häirinnän ymmärtämistä auttaisi se, jos tietäisi edes pienen vihjeen sen motiiveista. Mutta itse kun taistelen kokonaan nimimerkitöntä hyypiötä vastaan, niin on vähän sellainen olo kuin huitoisi pimeyteen. Heh. Lasermiekalla...


Sinun puolestasi, minh, olen kyllä pöyristynyt. Olen kyllä aivan mielettömän pöyristynyt... may the force be with you.

Nimetön kirjoitti...

Oikeasti, internet on aivan liian vaikea paikka kommunikoida kaikenlaisille ihmisille ja siinä syntyy väkisinkin kinaa, sille ei yksinkertaisesti voi mitään. Ei kannata liian henkilökohtaisesti ottaa muita internetissä, koska he sanovat asioita liioitellen ja keskustelualueilla usein törkeästi valehdellen, kuten tapauksessa 5634853468931259.

Saara kirjoitti...

Enhän minä mitään kinaa pelkää. Eihän tuosta häiriköstä voi etes samana päivänä puhua jonkin kinailun kanssa. Taivaan vallat sentään.

Mikäs se tuo tapaus 5634853468931259 nyt olikaan?

Nimetön kirjoitti...

Joo, ei totisesti ole kyse Jippiillä mistään viattomasta kinailusta. Kirjoititpa mitä hyvänsä, niin siellä yksi kyylää ja antaa palautteena uskomattomia solvauksia. Ei asian hiventäkään muuta kuin että tietyt kirjoittavat (kuten Saara ja minä) pilaamme foorumin ilmapiirin. Meidän poistuttuamme lopullisesti voi sitten syntyä uutta raikasta keskustelua tuorein voimin. Näkis vain.

minh kirjoitti...

Jep. Tristan myönsi sähköpostitse poistaneensa blogini kostoksi siitä, että en halua olla sen psykopaatin ystävä enää. Hänen mielestään se oli oikeutettu teko mutta se, että kerron siitä muille, ei. No, kiitos Saara. Otan forssin vastaan sinulta ja jatkan Vuodatuksessa kuin mitään ei olisi tapahtunut.
Kannattaa silti katsoa vähän, kehen luottaa.
-minh-

Nimetön kirjoitti...

Järkyttävä tuo minhin bloginpoisto. Älä koskaan luota keneenkään, älä edes ystäviisi. Huh, siinä on opetus lapsillekin ja mihin tämä maailma on mennyt.

Vaan älä sure minh, saitpahan aikankin selville, kuka ei ole ystäväsi.

Hmmm. Olisi tietysti pitänyt laittaa tämä kommentti minhin blogiin, mutta kun nyt osui tässä silmiin.

Petra

Nimetön kirjoitti...

TAPAUS 5634853468931259:

Henkilö A valehtelee palstalla X asian Y henkilöstä B, jolloin henkilöjoukko C väärinkäsittää henkilö B:n taustan.

(että semmosta)

Saara kirjoitti...

Voi miten epäreilua! Aivan järkyttävän epäreilua.

Saara kirjoitti...

henki: TAPAUS 5634853468931259:

Henkilö A valehtelee palstalla X asian Y henkilöstä B, jolloin henkilöjoukko C väärinkäsittää henkilö B:n taustan.

(että semmosta)


Niin. Näinhän siellä Jippiillä tuo hörhö tosiaan toimii koko ajan. Ylipäätään henkilöillä ei pitäisi olla siellä niin suurta osaa, minkä tämä häirikkö kaikille niin suopeasti jakaa.

Nimetön kirjoitti...

No niin, rauhotutaanpas nyt. Ei tehdä nyt härkiä, hengitetään syvään, ja nukutaan yön ali. Kaikki on ihan hyvin ja järjestyksessä. Blogistanissa joulurauha.
Anon 10:26

Saara kirjoitti...

Juu, huomenta vaan, anon 10.26. Yö on alinukuttu (nimenomaan), vettä sataa, vihloo ja töihin on mentävä eikä sieltä pääse tänään poiskaan ennen uutta yötä. Mikäs tässä on olellessa. Rauhaa vain kaikille.

minh kirjoitti...

Sairaana ei saa mennä töihin, Saara!
Etkö saanut kunnon saikkua?
No, joulurauhaa vaan sinne ja vihlomisen loppumista.
*voodootemput kehiin*
-minh-

Nimetön kirjoitti...

Pahinta on, että nimettömän häirikön edessä on vaara muuttua itse vainoharhaiseksi. Ellei pidä varaansa, rupeaa epäilemään jopa lähipiiriä.
Ikävintä on, että häirikkö tosiaan saattaa olla lähipiiristä. On kokemusta.
Kävin tänään jippiin kirjallisuuspalstalla. En olekaan tehnyt sitä moneen viikkoon.
Neuvoja (joita minulta ei edes pyydetä) on vaikea antaa. Aina ei jaksa jättää häiriintyneen ajatuskulkuja omaan arvoonsakaan. Jos saman päivän pulkkaan osuu liikaa merkkejä, ihminen ei jaksa.
Sen tiedän, että pahinta itsen kannalta on epäily, että häiriköinnin takana onkin tämä tai tuo tuttu tai puolituttu. Joskus tiukka asioihin puuttuminen auttaa, aina ei. Muutamat ovat oikeasti sekaisin tai perusteellisesti häiriöisiä.
Kestämistä kumminkin Saara ja muut. En taida poiketa lähiaikoina toista kertaa jippiille.

illuusia kirjoitti...

Olen havainnut, että häirikkö saattaa on mukana päivittelemässä häiriköintiä. Hän saattaa olla kuka tahansa, joka ei ole tunnistettavissa olevana persoonana täällä. Hän saattaa olla anonyyminä esiintyvä bloginpitäjä tai sitten tuttu luotettava bloginpitäjä. Tai hän saattaa olla henkilö, jolla on tunnettu blogi kaikille kymmenelle sormille ja molemmille sukupuolille. Hän saattaa ola henkilö, joka on luonut keinotekoisen virtuaalipersoonan, jolle on kehitellyt eri tavoin tunnistettavia maamerkkejä, kuten osoitteen, työpaikan jne. Tärkeää olisi havaita, että hän ei ole koskaan ulkopuolelta, vaan hän on aina sisäpiiristä, läheltä. Aivan samoin kuin murhaaja on monesti oman tuttavapiirin tai perheen jäsen.

Itselläni ei ole Jippiistä kokemuksia, vaan muilta palstoilta. Hyvin ikäväksi asian tekee, että tämä häirikkö/nämä häiriköt/tämä virtuaalijengi on täälläkin, tänään. Ja vielä todennäköisempää on, että näitä häirikköjä/häirikkökoulukuntia on useita. Uhreikseen he valitsevat henkilöt, joita he ihailevat ja kadehtivat.

Kaikkein ikävintä asiassa on Liisan edellä mainitsema yleisen luottamuksen särkyminen. On kuitenkin niin, että blogistaniassa tai yleensä virtuaalissa on oikeastaan tyhmää luottaa muuhun kuin selkeään faktatietoon henkilöllisyyksistä ja persoonista.

Nimetön kirjoitti...

Illuusialle,

olisin laittanut tämän kommenttini blogiisi, mutta se vaatii nykyään block accountin, eikä sellaista ole.

Aina ole olemassa besserwissereitä, jotka nokittavat ja luulevat olevansa nokkelia. Älä välitä sellaisista, vaan ole oma itsesi ja kirjoita niin kuin olet ennenkin kirjoittanut -tunteella. Kylmää älyä, hiusten halkomista ja pahansuopaisuutta riittää tässä maailmassa jo yllin kyllin.

Sinun blogisi on sinun blogisi ja sinä kirjoitat sinne itsellesi. Muut vain kommentoivat. Se ei tee heistä yhtään sen viisaampia kuin sinä. Joskus jopa päinvastoin:)

Petra

illuusia kirjoitti...

No ei vaadi enää, oli jäänyt vahingossa huomaamatta. Tarkoitin kommentointia kaikkialla, eri blogeissa. Aika varovasti enää sotkeentuu mihinkään keskusteluun, jossa ennestään tuttujen piiri juttelee. On tietenkin ymmärrettävää, että vanhat tutut monesti katsovat uudemman henkilön pään yli. Eivät he sillä pahaa tarkoita, mutta eivät useinkaan selvästi kaipaa uusia henkilöitä keskusteluunsa.

Nimetön kirjoitti...

Joskushan sitä huomaa yrittävänsä mukaan keskusteluun, johon ei todellakaan ole kaivattu ja kun viimein saa vihjeen, että *moido, sua ei kaivata*, yleensä ignoraation muodossa, sitä huomaakin tuntevansa häpeää ja noloutta. Että minä typerä junttiko yritin noiden fiksujen sisäpiiriläisten mukaan, eipä noloa!
Mutta ei se niin ole. Sisäpiirit ovat useimmiten ihmisten päässä ja muuttuvat ja muokkautuvat koko ajan.

Minua ainakin harmittaisi ja suututtaisi, jos olisin antanut kuvan omassa blogissani (tai missä vaan) että tämä on sisäpiirin juttu, älkää tunkeko. Jos on sisäpiiri, sen pitäisi olla suljettu yhteisö, että jokainen tietäisi, että turha yrittää, mutta sellainen ignooraaminen tai eristäminen tuntuu tosi pahalta.

Minusta muuten kannattaa luottaa omaan intuitioonsa enemmän. Olen huomannut jatkuvasti omassa elämässäni, että vaisto sanoo jotain, järki toista, seuraan järkeä, menen pieleen ja mietin: olisi pitänyt kuunnella vaistoa.
Illuusia, tajusin juuri sinun kirjoituksestasi, että häiriköt, ahdistelijat, murhaajat yms. ovat lähes järjestään lähipiiristä tai ainakin uhri tuntee hänet. Niin se aina menee. Minäkin epäilin blogini poistamisesta ensimmäiseksi Tristania, mutta sitten ajattelin, ettei saa toisesta ihmisestä ajatella pahaa, eihän kukaan sellaista tee toiselle...
-minh-

minh kirjoitti...

Niin, tuo oli siis minulta. olen niin vainoharhainen, että kommentoin Bloggerin blogeihin edelleen Bloggerin nimimerkillä ja salasanalla, vaikka blogia ei enää olekaan ja kaikki kommentit, jotka tulevat anonyyminä nimelläni ovat siis jonkun muun käsialaa. paitsi tuo edellinen.
-minh-

Jukka Melaranta kirjoitti...

Kyllä ihmiset tuntuvat haluavan kunnon kiistoja. Saaran blogista on tullut maalaiseen kymmeniä kävijöitä, kun he ovat olleet haistavinaan riidan alkua. Tässä oli ainakin kyse väärinymmärryksestä eikä minun kanssani voi oikein rakentaa riitaa muutenkaan. Sitä paitsi olen huomannut, että varsinkaan naisten kanssa ei kannata riidellä, koska siinä jää aina tappiolle.

Saara kirjoitti...

Oijoi, onpas täällä ollut mukavat keskustelut. Olo pysyy buranalla kurissa ja työtkin sujuivat jotenkuten. Illalla syöminen ja juominen työpaikan tyttöjen kanssa meni sitten paljon paremmin.

***

JM, älä hupsi. Ei siinä mitään riidan alkua edes ollut. Sehän oli vain huomio siitä, mikä tilanne kiusattujen kohdalla "yleisesti ottaen" on. Että kun kertoo tulleensa kiusatuksi, pitää aina muistaa olevansa epäilty. Asiat eivät ole niin yksinkertaisia miltä itsestä tuntuu. Jo ilmoittamalla jollekulle siitä, että minua kiusataan, vastaanottajan tuntosarvet alakavat heilua ja päässä pyöriä ajatus: mitähän se on tehnyt, että sitä kiusataan. Ei siinä muusta ollut kyse. Sinua en aikonut riitaan haastaa, koska ei tässä ollut mitään riidan haastamisen aihettakaan. Paitsi ehkä Jippiin ylläpidon kanssa.

Hyvä, että kävijöitä on täältä sinne Maalaisen palstalle kuitenkin tullut. Jos niitä on tullut sinne kymmeniä, niitä on täytynyt käydä täällä... oh... kymmeniä!

Nimetön kirjoitti...

Vaikka en ole koskaan kirjoittanut Jippiiforumiin, minusta oli siellä halventavia kirjoituksia. Kerroin jollekin, että harkitsen tutkintapyynnön tekemistä. Asia kantautui nähtävästi kirjoittajan korviin, ja kirjoitukset katosivat.

Kirjoitan keskustelupalstoille mieluiten omalla nimelläni, koska haluan taistella silläkin tavalla sananvapauden ja ihmisoikeuksien puolesta.

Vähän yli vuoden aikana jouduin Kiiltomadossa useaan otteeseen suoranaisen nettikivityksen ja "nettilynkkauksen" kohteeksi.

Pahinta oli, että se näytti olevan Kiiltomadon toimitukselle mieluista, sillä loukkaavia kirjoituksia ei poistettu edes pyynnöstäni muulloin kuin kerran. Päinvastoin, minua nälvittiin myös toimituksen taholta. (Muita poistoja tehtiin runsaasti.)

Olen keskustellut asiasta poliisin kanssa. Minua on neuvottu tekemään rikosilmoitus tai ainakin tutkintapyyntö.

Kirjoittamiseni Kiiltomatoon oli "nettisiivousta", ahkeraa kansalaisaktivismia. Sen tarkoituksena oli ihmisoikeuksien puolustaminen ja foorumin avaaminen kaikkien suomalaisten laillisille mielipiteille, myös keskustelulle lähimenneisyydestä, mikä oli kiiltomatolaisille kova pala.

Kiiltomadon kiusaajat ovat nyt vaienneet, kadonneet. Nähtävästi häiriköinti sallitaan vain minun kaltaisiani epäpoliittisia "toisinajattelijoita" kohtaan.

Parasta kirjallista keskustelua käydään nykyään blogeissa. Toisaalta esimerkiksi Rihmastossa, jossa on rekisteröinti ja asiallinen moderointi, tunnelma on miellyttävä ja keskustelu mahdollista.

Älä anna itseäsi kiusata. Minä sallin sen, koska jäihän se todistukseksi siitä, millaista suomalainen kirjallinen ilmapiiri saattoi olla vielä vuosina 2004-2005. Nythän asioista puhutaan jo TV:ssä ja lehdistössäkin.

Pirkko

Saara kirjoitti...

Vaikka Illuusia olisi oikeassa, minä kieltäydyn aprikoimasta koko asiaa, koska vainoharhaisuus on varsin katalaa ja energiaa vievää puuhaa. En kylläkään usko kenenkään tuttuni olevan niin typerä kuin tuo häirikkö on. Ja jos olisikin, hänhän se joutuu kuitenkin enimmäkseen itsensä kanssa elämään. Siinä pitäisi olla rangaistusta kylliksi.

Olen parin päivän sisällä käynyt ihan varta vasten sanomassa jotakin typerää selkeästi sisäpiiriläisissä blogeissa. Se on kyllä hassua, että siellä todellakin katsotaan uusia tulijoita nenän vartta pitkin (huom. ei jokaisessa). Mutta sehän on loppujen lopuksi heidän oma asiansa haluavatko he uusia tuttavuuksia vai riittävätkö entiset, joita siellä jo näyttäisikin olevan pilvin pimein. En usko, että minun seurani olisi niin kovin merkittävää, että he menettäisivät siinä yhtään mitään. Onhan heillä nyt, hyvänen aika, oikeus valita ne ihmiset, joiden kanssa ovat tekemisissä. Ihan niin kuin meillä on oikeus valita tämä avoin suhtautuminen kaikkiin muihin paitsi häiriköihin. Sillä tavalla siis valikoin itsekin seurani. Minun kriteerini ovat vain toiset. Uusi tulokas ei minusta riitä sorron syyksi, vaikka eräässä naisbloggariveteraanin blogissa se sanottiin kerran aivan suoraan otiskolla "Uutuuksia - ei kiitti", että hän ei kerta kaikkiaan kestä näitä uusia blogeja joita tunkee kuin sieniä sateella vailla mitään sisältöä, eikä hän aio koskaan tutustua yhteenkään ellei niistä tulla hänen blogiinsa erikseen ilmoittamaan. Ja tämä on hei ihan tosi juttu. Arvatkaa, käynkö tuossa paikassa toiste. Että sillä tavalla tässä joutuu tekemään valintoja myös itse.

Saara kirjoitti...

Hei Pirkko,

en suostu ymmärtämään, että rikosilmoitus on tosiaan se ainoa tie, kun yksinkertaisesti herjaukset voisi nappia painamalla poistaa. Ihan hirveä homma olisi lähteä oikeusteitse taistelemaan häiriköintiä vastaan, kun moderaattorin asianmukaisilla toimilla voisi helposti tehdä häiriköinnistä niin turhauttavaa touhua, ettei siihen kukaan enää viitsisi ryhtyä.

Mutta kun ei. Suomalaisissa on se vika, etteivät he halua puuttua toisten asioihin. Minusta se osoittaa raukkamaista pelkuruutta. Sellainen moderaattori, joka ei ole ajan tasalla, on turha moderaattori.

Rihmastossakaan kaikki ei ole niin kaunista miltä päältä päin näyttää, mutta kyllähän se menettelee. Aina sekään ei riitä, että jopa oikeat nimet ovat keskustelijoitten tiedossa. Keskustelun käyminen voi siitä huolimatta muodostua mahdottomaksi. Siksikään en usko oman nimen käytön mullistavan maailmaa parempaan suuntaan. Nimeni on tosin niin monen tiedossa, että perusolotilani on se, että kirjoitan omana itsenäni.

Nimetön kirjoitti...

Minäkin olen sitä mieltä, että kirjoittajien oma itsesäätely ja oikeudenmukainen moderointi ovat paras keino. Mutta entä jos kumpaakaan ei ole?

Tutkintapyyntö on ilmainen.
Vain rikosilmoituksen tekeminen maksaa.

Jossakin iltapäivälehdessä rikospoliisi kehoitti tekemään nettikirjoitteluista rikosilmoituksia (kai hän tarkoitti myös tutkintapyyntöjä.)
Ehkä jotkut ihmiset ovat niin härskejä, että pelkäävät vain poliisia.

Minäkin olen idealisti. Siksi en ole tehnyt vieläkään sitä tutkintapyyntöä. Mutta teenkö tällä tavalla karhunpaveluksen ihmisoikeuksille?

Vuosi ennen minun tuloani Kiiltomatoon siellä loukattiin nimittäin muita melkein samalla tavalla.

Kohta on tietenkin vuorossa joku toinen, joka sattuu esittämään Kiiltomadon linjasta poikkeavia ajatuksia.

Se forum on kuitenkin julkinen, kaikille avoin. Suomi on poliittisesti ja maailmankatsomuksellisesti muutakin kuin Kiiltomadon linja.

Mutta ihmiset eivät uskalla esittää mielipiteitään, eivät varsinkaan kirjailijat. He pelkäävät. Vaikeneminen ja jopa mielistely on yleistä.

Jäin kokonaan pois Kiiltomadosta, kun minunkin täysin asiallisia viestejä poistettiin syyttä. Keksivät vihdoinkin keinon.:)

Saara kirjoitti...

"Mutta ihmiset eivät uskalla esittää mielipiteitään, eivät varsinkaan kirjailijat. He pelkäävät. Vaikeneminen ja jopa mielistely on yleistä."

Tämä on niin hävyttömän totta ja itse asiassa se ruokkii kaikenlaista häiriköintiä.

Kaimastani sen verran, että mielestäni hän hoitaa huonosti Kiiltomatoa, tuittuilee ja antaa omien tunteittensa vaikuttaa siihen, mitä keskustelupalstalta poistetaan ja mitä ei. Näin on ollut siitä saakka, kun hän Levolan tilalle hommaan astui. Saaralle toivottaisinkin vähän enemmän objektiivisuutta ja oikeudenmukaisuutta omiin toimiinsa. Siis mikäli hän vielä Kiiltomatoa toimittaa. Olen lakannut seuraamasta sitäkin.

Nimetön kirjoitti...

Kaimasi ei ole kuitenkaan nälvijä.

Nimetön kirjoitti...

se on V-maa

Saara kirjoitti...

Ei kukaan ole niin väittänytkään. Päätoimittajan pitää kuitenkin kyetä ottamaan kritiikkiä vastaan. Samoin hänen puolustajiensa, jos kyseessä on perusteltu kritiikki.

Mutta mikä on V-maa?

Nimetön kirjoitti...

Kävin lukemassa Karri Kokon kirjoituksen blogeista. Suomi on hänen mukaansa blogien kehitysmaa ainakin blogien määrässä. Kiusaus on kova minullakin.

Huomasin, että tätä bloggeria on helppo tulostaa. Voiko tähän laittaa helposti kuvia? Onko tämän pitäminen Sinusta helppoa?

Minun tekisi mieli ruveta pitämään "muistikirjaa" (Sitä kai tämä blog, ranskan 'bloc' tarkoittanee.), sellaista johon laittaisin talteen kaikki kivat linkit ja kuvat, jonkun ajatuksen silloin tällöin.

Blogeja on kuitenkin minusta jo niin paljon, että pelkään, että alan ravata blogista toiseen. Pelkään siis että blogin pitäminen veisi liikaa aikaa.

Pirkko

PS Vaismaa on tai ainakin oli Kiiltomadon toimitussihteeri

Saara kirjoitti...

Joo, kyllä minä tiedän mikä Vaismaa on, mutten tiennyt mikä on V-maa.

Vuodatukseen kannattaa ilman muuta bloginsa pystyttää. Se on helppo ja vakaatoimintoinen.

Nimetön kirjoitti...

Kas, täällä on omituisia väitteitä minusta ("..jotka ovat äärimmäisen fiksuja tyyppejä.").

Tuo mitä Saara kirjoitti Jippiistä ja laista toi mieleeni jutun Oikeus-lehden mainiossa "Oikeudellinen elämä" osiossa (20003:2):

"Nyt kuitenkin joukkoviestinnän oikeudellisiin kysymyksiin erikoistuneet juristit ja mediatalojen lakimiehet kehottavat keskustelualueita ylläpitäviä viestimiä varovaisuuteen. Moderointikin kun voidaan katsoa toimitukselliseksi muokkaamiseksi ja näin keskustelualueesta tulisi verkkojulkaisu."

Jippii ei pidä foorumeitaan lain (Laki sananvapauden käyttämisestä joukkoviestinnässä 13.6.2003/460) tarkoittamana verkkojulkaisuna (2 §, 6 kohta). Tai sitten se on unohtanut ilmoittaa vastaavan toimittajan (4 §, 5 §).

Minulle Jippiin foorumit ovat olleet avartavia. Olen kohdannut ilmiöitä, joita en luullut olevankaan. Mutta kyllä väliin jo kyllästyttää.

Aake (IANAL)

Ps. Voiko näihin teksteihin laittaa linkkejä? Miten? Yst. vast. ekaa@netti.fi

Saara kirjoitti...

No mutta Aake! Tuota en ollut tullut lainkaan ajatelleeksi. Eli siis, onko Jippiin kaltaisilla villeillä palstoilla todellakaan olemassa mitään keinoa häirikköä vastaan? Siellä ei siis päde mikään muu kuin sananvapauslaki? Se on nyppinyt rusinan pullasta.

Kiiltomatohan on sitten eri asia, koska se on selkeästi verkkojulkaisu.

Yst. vast. tulee nyt kyllä tähän. Nimittäin nuo taiturit osaavat rakentaa linkkejä näihin laatikoihinkin, mutta minä en. En ole millään viitsinyt edes yrittää. Se tulee vain tekstinä, eikä usein liian pitkänä edes onnistu tulemaan yhdelle riville. Mutta jospa joku fiksu nuori humanisti osaisi neuvoa?

illuusia kirjoitti...

Saara, jos rupeaa pohtimaan, kuka häiriköijä on, tulee luoneeksi tahattomasti mielessään kohta kokonaisen ihmisverkoston, ryppään joka elää omaa elämäänsä. Kauheinta asiassa on, että se verkosto voi olla tottakin.

Harmillisinta tällaisessa ajattelussa on mahdollisten virtuaali-ihmisystävien "menetys", kun ei uskalla ottaa näitä vastaan epäillessään. Siksi olenkin päättänyt hyväksyä kaikki luokseni tulevat ystävikseni, olivat he feikkejä tai eivät. Häiriköinnin voi varmaan ignoroida kuoliaaksi. Tai suhtautua siihen huumorilla, itseään alentamatta.

Suhteellisuudentajua olen koettanut kasvattaa siihen suuntaan, että virtuaali on vain virtuaalia ja täällä on aivan sama, tulet tai menet, olet tai et, kirjoitat tai vaikenet. Oikea elämä kohisee muualla, ja näillä sanoilla, täällä lausutuilla, ei pitäisi olla kenellekään syvempää merkitystä. Toisin sanoen tunteella täällä ei voi olla tai surmaa omimman itsensä.

Saara kirjoitti...

No juu, jokainen varmaan kokee nämä asiat vähän eri tavalla. Minulla on ollut tapana tunkea virtuaali väkisin oikeaankin elämään. Jos en olisi tunteillut, en olisi saanut mitään. Minun oikea elämäni nyt on niin vähäistä, että sillä ei pröystäilemään pääse. Olen ikään kuin pistänyt virtuaaliystäväni lihoiksi ja nämä tuttavuudet ovat olleet ja pysyneet jo vuosia. Kyllä niihin kiintyy väkisinkin, heh. Kokemukset ovat olleet niin positiivisia, ettei minulla myöskään ole syytä alkaa kyräillä uusia tuttavuuksia yhden häirikön takia.

Siinä mielessä olen kuitenkin samaa mieltä, että virtuaalissa tulee kompaktissa paketissa niin paljon pahaa, ettei sellainen oikeassa elämässä ole mitenkään mahdollista. Kyllä se kasvattavaa on, mutta mikä sitten on se omin itse joka on nyt murhattu. Pikkumimosa on nitistetty ja entistä isompi on puhjennut kukkaan.

illuusia kirjoitti...

Sama vika siis meikäläisellä. Olen kuitenkin käynyt niin raadollisissa sfääreissä tämän vuoksi, että olen työntänyt väkisinkin rautakangen ruotoni läpi, jotta pysyn pystyssä virtuaalituulissa. Kyllä tämä elämästä käy. ;) Mutta vastedes ignoroin sen kuoliaaksi, mikä kiusaa minua. Sen otan vastaan, mikä vilpittömästi tulee. Tämä on siis ohjelmanjulistukseni, johon pyrin.

Saara kirjoitti...

No just näin. Se on taivaan tosi, ettei sitä soopaa tarvitse päästää sisälle enää yhtään enempää.

On tärkeää pitää mielessä, ettemme ole täällä maailmassa, varsinkaan virtuaalissa, miellyttämässä ketään. Me vain olemme. Se olkoon vastaanottajan ongelma, jos jotakuta ärsytän. Minut voi siinä tapauksessa ignoroida mielestään eikä se ole keneltäkään pois. Enhän minäkään kaipaa häirikköä enkä halua häntä elämääni. Kummallista, että hän silti kaipaa minua :)

illuusia kirjoitti...

Vielä pieni syvähajatelma.

Olen ajatellut niin, että tämä häirikkö, kuka tahansa kelläkin, kerää ja himoitsee eläviä ja älyllisiä sieluja kuten Pavel Ivanovits Tsitsikov (hattujen kera) aikoinaan, kuolleita tosin. Hän imee häiriköintinsä kohteista elämää ja janoaa rakkautta, ei mielestäni lihallista, johon lienee kyvytön. Takertuu kuin iilimato uhrinsa ympärille lämmittelemään. Osaamatta oikeasti rakastaa.

Saara kirjoitti...

Oi, kaunista. Vähän liiankin hellyyttävästi sanottu.

Nimetön kirjoitti...

Se Jippiin häiriköinti vaikuttaa puhtaasti sairasmieliseltä sadismilta. Toisaalta siellä on hienoakin keskustelua. Olen seurannut kylläkin vain kirjallisuuspalstaa.

Kiiltomadossa on enemmänkin kysymys vallasta: ilkeilyllä karkoitetaan ihmiset, jotka ovat joistakin asioista eri mieltä kuin ydinjoukko.

Kuten sanoit, Saara, vastaavanlaista ilkeyttä ei kohtaa muualla elämässään. Onhan sekin kokemus. Eräs ystäväni lohdutti sanomalla, että kirjalijalle kaikki tuollainen on vain materiaalia.:)

Saara kirjoitti...

Joo, nyt alkaa mulle kyllä sen häirikön jutut riittää. Miten tämmöinen on ylipäätään mahdollista? Miten se saa aina vaan jatkua? Uskomatonta. Aivan käsittämätöntä.

illuusia kirjoitti...

Minut ainakin yllätti kahdella keskustelupalstalla se mieletön, suorastaan musta ilkeys, jonkalaista en ole koskaan elämässäni kohdannut. Olin melko vilkas keskustelija Hesarin Nyt-palstalla ja suomi24:n parilla palstalla. Näillä molemmilla pesii sama jengi, eri nikeillä, parastaikaakin esiintyen. Tämä kyseinen jengi on monilla muillakin palstoilla, mm. Näkökulmassa ja vuorenvarmasti Jippiissäkin. Olen jopa hämmästynyt Saara, jos sinun häirikölläsi ei ole yhteyttä tähän minun kiusaajaani/kiusaajiini.

Saara kirjoitti...

Jaa-a. Vaikea sanoa. Pitäisi käydä tutustumassa ja se vaatisi paneutumista. Ei se kamalan houkutteleva ajatus kyllä ole.

Kyllä se tuolta häiriköltä ainakin vaatii tietyntyyppisen luonteen ja mielenhäiriön, että jaksaa kiusata ihmisiä päivästä toiseen uupumatta.

Minua alkoi nyt niin kuvottaa koko tyyppi, että en kestä enää ajatella häntä sekuntiakaan enempää.

Nimetön kirjoitti...

Parasta, mitä kirjoittaja voi tehdä lukijan karkottamiseksi (!)on juuri tuo: aiheuttaa lukijassa kuvotuksen tunteen.

Vaikka ongelmasta puhuminen on terapiaa, täytyy varmaankin osata lopettaa tästä asiastakin kirjoittaminen ajoissa, ettei se ala puolestaan tympäistä lukijaa.:)

Onneksi suurin osa ihmisistä on internetkeskustelujen maailmassakin ystävällisiä ja mielenkiintoisia persoonia (virtuaali tai todellisia).

Joskus vain tulee BAD APPLE -efekti: yksi mätä omena saa koko korillisen tuntumaan vastenmieliseltä. Kiiltomato tympäisee minua nykyään niin paljon, että olen määritellyt sieltä tulevat kirjallisuusarvostelujen mainoksetkin roskapostiksi.:(