maanantaina, marraskuuta 28, 2005

Svenska talande bättre folk

Olin kotimatkalla aivan raivoissani. Istuin ikkunapaikalla, kolmen penkin rivistössä kun viereeni seisahtui mies, jolla oli pitkä ulsteri, takin kanssa samaa sävyä oleva hattu sekä musta nahkasalkku. Mies alkoi riisutua. Se otti ensin hatun ja hanskat pois ja asetti ne hyllylle ilmaisjakelulehtien päälle. Sitten se riisui märän takkinsa ja pisti sen minua vastapäätä olevan penkin kohdalle naulakkoon, niin että sen helmat makasivat siinä penkin päällä. Lopuksi mies asetti salkkunsa sen takkinsa helman viereen siihen toiselle penkille ja istahti viereeni niin, että väliimme jäi yksi tyhjä penkki. Mies aukaisi Huvudstadsbladetin ja levitti jalkansa niin, että vei tilaa kaksi penkkiä. Yhteensä mieheen ja sen tavaroihin kului siis neljä penkkiä.

Miehelle ilmeisesti tuli kuitenkin kuuma, koska hän riisui myös Buzo-merkkisen liituraitaisen, linjakkaasti leikatun puvuntakkinsa ja ripusti senkin vielä naulakkoon ja istahti taas lukemaan jalat levällään. Sitten se alkoi kaivaa nenäänsä. Se kaivoi ja kaivoi ja pyöritti niitä pallerojaan siihen penkille ja aina kun vilkaisin, (koska tahdoin välttämättä vilkaista, jotta mies tajuaisi ettei ole tässä luomakunnassa yksin) mies tyhjensi sormensa ja haroi leukaansa. Juna pysähtyi Pasilassa ja väkeä tuli oven täydeltä. Mies jatkoi lukemistaan ja nenän kaivuutaan muina miehinä. Kaivuuhommiin tuli vain pieni tauko, kun sen kännykkä soi, sitten se pienen juttutuokion jälkeen jatkui taas.

Huopalahdessa kyytiin tuli kymmenkunta koululaista ja vanhempi rouvashenkilö. Mies puuhasteli nenänsä kanssa kaikessa rauhassa, aivan kuin koko vaunuosasto olisi sitä varten. Mustaan lierihattuunsa sonnustautunut naisihminen seisoi välikössä ja piti tangosta tiukasti kiinni. Tämä saatanan pukumies se istui vain ja vei neljä penkkiä, kun kaikki koululaiset ahtautuivat muutamalle vapaalle penkille ja tämä vanhempi rouva jäi kokonaan ilman paikkaa.

Käännyin katsomaan miestä. Avasin jo suuni sanoakseni, etten ole ikinä nähnyt kenenkään käyttäytyvän noin moukkamaisesti, mutta vilkaisin sitä seisovaa rouvaa vielä. Nainen pudisti päätään varovasti ja minä pistin suuni suppuun. Nainen oli kyydissä vain pari pysäkin väliä, mutta minä puhisin koko matkan kotipysäkille asti. Lähtiessäni mulkaisin miestä niin pahasti kuin kykenin. No eihän se mitään tajunnut. Puuhasteli itsensä kanssa vissiin Kirkkonummelle asti.

14 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

En nyt ota kantaa tuohon nenän kaivuuseen tai kielikysymykseen, mutta minua on aina ilahduttanut se, miten suurivehkeistä mieskansaa Suomessa on. Meinaan, jalat on hemmoilla niin harallaan kuin vaan pystyy olemaan nivusten revähtämättä(vähintään kahden penkin ala), ja olen tullut siihen johtopäätökseen, että kyseisillä miehillä täytyy olla yllin kyllin tavaraa haaravälissä, kun ei jalat mene kiinni.
Ilon päiviä siis meille naisille, vaikka eihän se koosta ole kiinni. Ehkä ennemminkin sisäsiisteydestä ja käytöstavoista.

Petra

Saara kirjoitti...

Paskanmarjat, kunhan esittävät. Liian pieni salkku vissiin tällä herrashenkilöllä oli ja minulle on ihan sama vaikka se olisi puhunut savonmurretta.

Anonyymi kirjoitti...

Noniin, mielikuvani pukumiehien saatanallisesta pahuudesta saivat taas vahvistusta! Olipas sillä herrasmiehellä litra jos toinenkin virtsaa päässä.

Harmillista ettei taskussasi sattunut olemaan vaikkapa jäätelötikkua, jonka olisi voinut ojentaa jämäkästi, mutta kohteliaasti nenänkaivuun apuvälineeksi.

Iljettävää, kerrassaan iljettävää. o______o

Saara kirjoitti...

Miksi minä en koskaan keksi mitään tuollaista. Mitä mulla ny sitte olis ollut, nenäliinaa, avaimenperiä, joitakin örkkejä, tyhjiä nikotiinipurkkaliuskoja, kuitteja, kampa, paljon kyniä, hakaneula, klemmareita... tikkari, jonka sain kirjamessuilta! siitä olisi saanut tikun.

Timo-Pekka kirjoitti...

Ärrrrr. Murista pitäisi mokomalle ajattelemattomalle, typerykselle. Jatkossa taitaa inhottaa koskettaa käsin junanpenkkiä.

Ja ajatellaan vielä, jos olisit jotain sanonutkin. Varmaan mies olisi suhtautunut asiaan rauhallisesti, mutta jösses mikä paapatus olisi ollut kotona ja työpaikalla siitä, miten kamalia akkoja sitä junissa kulkee! Että ei saa istua niinkuin haluaa ja pälpälpäl.

Vaikeahan tuolle on mitään tehdä ilman puhumista. Itse varmaan olisin yrittänyt edes hieman häiritä olemistaan pitämällä kuulokkeita tahallani liian kovalla äänellä.

Hmph. Ja en välttämättä ole hirveän iloissani tuossa ylempänä olevista asioista, mutten suuremmin häiriinnykään kun en noin kuitenkaan käyttäydy. Kunhan ei liialliseksi yleistämiseksi mene.

Saara kirjoitti...

Heh, Viima. Kyllä se kamalan akan habituksen arvoista olisi kuitenkin ollut.

Mulla on vain nappikuulokkeet eikä volumea saa kännyradiosta kovemmalle. Siis mulla ei riitä resurssit, hitto soikoon. Ei ole jäätelötikkua eikä kunnon kuulokkeita.

Anonyymi kirjoitti...

Sinun pitää, Saara, toivoa joulupukilta TrainSurvivalKittiä, jossa on tikkuja nenään ja kynsien alle, kunnon kannettava hifilaitteisto, syyhypulveria, lääkärikirja(avaat sellaisen aukeaman, jossa on kunnon kuva jostain vertavuotavasta visvasta -taatusti tulee tilaa vieressä), hajupommeja ja muuta mukavaa, listaa voi jokainen täydentää...

Petra

Saara kirjoitti...

Hei, mutta tuohan on loistava idea. Kiitos, naiset.

Palava mieli, minä kyllä toisaalta ymmärrän, kun nuorilla kaikki menee hölmöyden piikkiin, mutta että keski-ikäinen pukumies! Siis miksi eivät sitten myös nuoret.

Rauno Rasanen kirjoitti...

Heh!
Olipa raju paneelikeskustelu! Nyt ihan hävettää olla mies...

Anonyymi kirjoitti...

No mutta?
Kyllähän sitä aina voi suunsa avata ja pyytää tekemään tilaa jos siltä tuntuu. Ja jos se ei tehoa, niin aloittaa sitten se mulkoilu. Tuskinpa sitä miestä mitkään kiukkuiset katseet hetkauttivat, liekö edes huomannut.
Vielä ei minun kohdalleni ole sattunut sellaista tapausta, joka ei olisi tilaa pyydettäessä antanut.

Anonyymi kirjoitti...

Minuakin jurppii kaiken maailman tilanvaltaajat. Parempi on suoraan pyytää tuollaisia tönöttäjiä siirtymään hieman, jotta viereen sopisi istumaan. Eivät ne mitään mulkoilusta ymmärrä kumminkaan. Eikä kukaan osaa ajatuksiakaan lukea.

Toisaalta: mieluummin varmaan seisoisi vaikka Kirkkonummellekin saakka, jos pitäisi valita sen ja nenänkaivelijan vierelle istahtamisen välillä.

Minua jurppii myös toisenlainen epäkohteliaisuus: ei tarjouduta auttamaan lastenvaunujen kanssa ulos tai sisään pyrkiviä matkustajia, kun ei ole omakohtaista kokemusta. Minulla on. Siksi tuntuu luontevalta kysyä, tarvitseeko äiti (tai isä, tavallisesti äiti!) apuani. Tavallisesti tarvitsee.

Tän... ei kun eilen autoin yhtä nuorta äitiä, jolla oli kaksiviikkoinen käärö vaunuissa.

Anonyymi kirjoitti...

Minä kyllä yleensä istun salkun tai takin päälle, jos ei tilaa tule. Reaktiota on mielenkiintoista seurata.

Anonyymi kirjoitti...

Myönnän, ärsyttävä tapa olla sillä miehellä.
Mutta..
onpas neiti Saara hieman suomenruotsalais rasisti. Miten se on niin tärkeätä että se mies oli suomenruotsalainen? Säälittävempää on se että kukaan ei sanonut mitään miehelle, samapa tuo että onko se ruotsinkielinen, suomenkielinen, englanninkielinen.. Hauskinta on se että se on sitten vain suomenkielisellä jotka eivät tunne ketään suomenruotsalaisia, joilla on tämä usko että suomenruotsalaiset luulevat olevan parempia.
Jos mies nyt olisi ollut suomenkielinen, olisitko ollut yhtä ärsyyntynyt? En usko. Tietysti on muutaman suomenruotsalaisia mulkkuja.. Mutta eiköhän niitä suomenkielisiä mulkkujakin löytyy?
Eikun anteeksi, kaikki mulkut suomessa ovatkin suomenruotsalaisia. Joo, syytetään suomenruotsalaiset kaikesta, jopa siitä ettei pysty avamaan suuta.
JOS suomenkieliset ihmiset voisivat luopua tästä ennakkoluulosta, ja olla avomielisiä suomenruotsalaisia kohtaan, olisi varmaan kivempaa. Paitsi, ketkä sitten syytetään kaikesta pahuudesta?

Avaa suutas seuraavan kerran ja ihan sama mitä mies sitten puhuu kotona tai työpaikalla siitä. Nythän sä olet valittamassa, eikä se mies..

Think about it..

Anonyymi kirjoitti...

Pakko tähän oli kommentoida, vaikka ihan jälkijunissa tuleekin. Todella hyvin kirjoitettu ja todentuntuinen juttu. Svenska talande bättre folk pitänee paikkansa ainakin tässä tapauksessa.