maanantaina, syyskuuta 11, 2006

Tekopyhät lehmätOlen vapaa. Vein juuri lapset sirkukseen. Minä vihaan sirkusta. Olen aina vihannut. Jo lapsena minua haukotutti joulupäivisin istua tv-vastaanottimen ääressä ja töllötellä, miten vähäpukeiset maskaranaamat keikkuivat strapetsilla niin että hileet pöllysivät tai pellet esittivät tekohauskoja temppujaan. Puhumattakaan niistä hevosraukoista, jotka ravasivat ympyrää. Todella pitkästyttävää. Mutta lasteni mielestä se on hauskaa. Kaikkea ei voi aina ymmärtää.

Vasta tehdyn tutkimuksen mukaan suomalainen menettää itsehillintänsä useinmiten kotonaan ja altavastaajana on yleensä vaimo. Voi olla myös toisinpäin. Ja miksei olisi. Mutta monissa kulttuureissa viha on kanavoitu muiden kansallisuuksien edustajia kohtaan tai eri uskontoa kumartaviin ihmisiin. Kai ihmisessä sitten on se määrätty määrä vihaa, joka aina odottaa ulospääsyään kunkin kulttuurin sanelemalla tavalla. Suomessa tunnetusti vaimon hakkaaminen päihittää mennen tullen vaikeat terrorisuunnitelmat ja niiden toteuttamiset. Nyrkkien puiminen ja iskulauseitten huuteleminen julkisella paikalla ovat täällä myös melko harvinaisia. Vihan näyttäminen ulospäin on niin häpeällistä. Häpeällisempää kai sitten kuin se perheen pahoinpiteleminen. Tekopyhä kansakunta.

Minä kyllä vihaan välillä ihan hemmetisti. Eniten hermojani rassaavat kierot ihmiset, jotka manipuloivat jokaista, eivätkä koskaan sano mitään suoraan päin naamaa. Myös ihmiset, jotka eivät halua selvittää vaikeita tai toraisia asioita riipivät hermojani. Jos jokin kaihertaa, niin hitto se pitää sanoa. Sellainen jatkuva tyytymättömyys, nurina ja hapan naama ovat sietämätöntä katseltavaa ja kuunneltavaa. Sellainen imee energiaa muista oikein niin että hurina käy, muutenhan niistä voisi olla välittämättä. En sitten tiedä mihin tällainen äiti-ihminen voisi turvallisesti vihansa kanavoida. Ehkä menen huutamaan muutaman hävyttömyyden tuonne pellonreunaan nyrkkiä puiden.

Mutta päivän aiheeseen. Tietenkin. Joka paikka täynnä joko sitä tai Asemia ja suomalaisia anarkisteja heittelemässä yhtä puistonpenkkiä. Enempää Lasipalatsin edessä ei taida edes olla. Yleensä siinä makaa joku Jaska aika juubassa. Kieltämättä vähän hirvitti eräitten ikkunoitten puolesta siinä uutislähetysten taustalla... mutta joka tapauksessa, mieltään pitää saada osoittaa, mutta miten, on asia erikseen. Suomalaiset poliisit ovat aika reppanoita. Vappuna ne ottivat liian lunkisti, samoin Taiteiden yönä ja paljon pääsi ryöstäytymään käsistä. Nyt kun ei päästetty, niin sekään ei ollut hyvä. Ei ole milloinkaan.

En mitenkään voi tajuta, että SIITÄ terrori-iskusta on jo viisi vuotta. Kauheeta, miten aika menee vinhaan. Niin on kuin eilispäivänä olisi sattunut. Kaikkea sitä. Mikään ei oikeastaan ole muuttunut. Al-Qaida jatkaa uhkailujaan eikä Bush unohda koskaan sen päivän opetuksia. Niin, niitä, jotka se ymmärsi ihan väärin. Mistään ei ollut mitään hyötyä. USA on yhä pahinmoinen terroristivaltio ja Bushin suosio sen kun kasvaa aina kun se sanoo terrorismi. Melkein viisaampaa olisi terroristienkin lopettaa terrori, niin Bushin suosio laskisi. Ihminen on melko yksinkertainen otus.

Toisaalta oli aika liikuttavaa lukea tänään Iltalehdestä, että kenialainen maasai-heimo oli tuolloin ottanut osaa amerikkalaisten suruun ja lähettänyt Yhdysvalloille lahjaksi 14 pyhää lehmää, lehmää, jotka ovat maasaille yhtä arvokkaita kuin lapset tai laidunmaa. Onneksi sentään eivät lapsiaan laittaneet menemään menehtyneitten tilalle. Matkallaan lehmät juuttuivat vuosiksi karanteenin, sikisivät, ja nyt neljän vuoden jälkeen vihdoin 26 päisenä laumana palautettiin takaisin maasaille korkojen kanssa, lisäetuna, että 7 maasai-poikaa ja 7 maasai-tyttöä pääsevät neljäksi vuodeksi lukioon. Tuon 800 000 jäsenisen piskuisen maasai-heimon hyväntahdon ele tuntuu käsittämättömältä, mutta ehkä ne 14 lasta vielä tuovat opiskelujensa edetessä heimoon myös jonkinlaista kyseenalaistamisen taitoa.

21 kommenttia:

--KATA-- kirjoitti...

Kappas. Minäkin vihaan sirkusta. Olen tosin ollut siellä vain kerran, lapsena. Tämä joskus 80-luvulla Helsingissä, kai siinä stadionin parkkipaikalla. Siellä oli erityishoukuttimena David Hasselhof ja Kitt auto. Klovnien ja trapetsitaiteilioiden välissä pääsivät kansat pällistelemään itse ässää ja autoa. Tyyppi oli pukeutunut mustaan nahka-asuun. Muistan vain kuinka äitini, sisareni ja minä, emme pystyneet seuraaman näytöstä rauhassa. Meitä kokoajan jotenkin hävetti. Ja se nahkatakki hasselhof istui tukka kiillellen siinä parin metrin päässä ja hymyili valkaistuine hampaineen. Oikein erikseen kysyi, että haluanko tulla istumaan autoon, mutta kun en halunnut ja taas piti hävetä. Sangen epämiellyttävä tilaisuus.
Kiva, taas kerran Saara, kuulla, etten ole vihoinen niin kovin yksin.

--KATA-- kirjoitti...

siis vihoinen äh

Saara kirjoitti...

Minäkin olen ollut vain kerran. Haju oli kyllä mielenkiintoinen, mutta muuta hauskaa siellä ei ollutkaan.

Lapsen naamalle oli yrittänyt laama sylkeä viime vuonna, saa nähdä räkiikö nyt. Sekin olisi ehkä hauskaa, mutta muuten se on sietämätöntä.

Hasselhof on kerrankin ollut oikeassa paikassa...haha.

Ohari kirjoitti...

_o/ minä kans, sitä sirkusta. Yäk.

Saara kirjoitti...

Hyvä, taas samixet.

Pitää perustaa jokin vatsarintaliike (siis vatsarintaliike) sirkusta vastaan.

Nimetön kirjoitti...

Luulin kauan olevani ainoa, joka ei pidä sirkuksesta, mutta onhan teitä näköjään muitakin.

Mutta taikureista ja taikatempuista pidän, mutta eihän niitä sirkuksissa olekaan.

Bush ei tajunnut eikä tajua vieläkään mikä se opetus on ja mitä amerikkalaisten olisi pitänyt tehdä, väärä teko jatkaa sotimista, kun olis pitänyt kääntää se kuuluisa toinen poski, niinkuin uskovaisten kuuluukin tehdä, siis tosiuskovaisten... vai onko niitä jenkkilässä... mutta onneksi kaikki eivät sielläkään kannata Bushia.

Ohari kirjoitti...

Mä voin olla vatsa, jos joku muu hoitelee ne rinnat sitten.

sivuaskel kirjoitti...

Täällä lisää yksi Tivolin ja sirkuksen inhoaja. Säälin eläimiä ja ihmisten epäinhmilliset temput kuvottavat. Mutta kerro, mistä tuo järkyttävä kuva on peräisin?

Saara kirjoitti...

Just niin, Titta. Ei se Bush tajua ikinä. Ihan kuin mikään kritiikki ei koskettaisi sitä. Mistä näitä suuruudenhulluja hallitsijoita oikein sikiää!

Mun rintaliike, Ohari, ei ehkä olis sitä kauneinta katsottavaa...hahahaa, voi herranjumala, mikä visio.

Bongasin nuo hiekkakakut uimarannalta viime kesänä, Sivuaskel.

Niin ja ne eläimet säälittävät. Sirkus on ihan yhtä paha kuin turkistarhaus. Ihmistä varten pidetään eläimiä ahtaissa ja hankalissa oloissa.

Nimetön kirjoitti...

Arvon daamit !

Tsekatkaa Cirque du Soleil

Nimetön kirjoitti...

Mitä sirkuseläimiin ja turkistarhaukseen tulee... Peräti koomiselta tuntuu, että varsin usein esim. turkistarhausta arvostelevat yksilöt vetävät hyvällä omallatunnolla kasleria nassuun ja ananaskanakin menee. Ei lihakarjan viihtyvyyteenkään tietääkseni ole juurikaan panostettu, mutta iloisena nautiskelemme kuitenkin joulukinkkumme miettimättä sen enempää possun kohtaloa. Kyllä minä olisin mieluummin sirkushevonen kuin sikanauta.

Saara kirjoitti...

Hmm, sen verran olen kuitenkin maalla kasvanut ja maalaistaloissa käynyt, että ihan niin paha tilanne ei kaikkialla kuitenkaan ole kuin tuossa edelläkin annettiin ymmärtää, eli monet karjankasvattajat kyllä ovat satsanneet myös eläinten hyvinvointiin. Valittettavasti monet taas eivät ja heistähän lehdissäkin juuri kirjoitetaan. Niistä toisista ei. Vähän vääristyy se kaupunkilaisen saama kuva siis. Me kuitenkin todistettavasti näemme lehmiä laitumilla ja joskus jopa sikaloissakin jokunen possu mahtuu liikkumaan. Olemmepa nähneet lehmiä kirmaavan talvella hetkisen hangellakin aivan innoissansa. Turkistarhoissa sen sijaan turkiseläimillä ei ole mitään muuta kuin se häkki. Sitä paitsi turkis on ihan turha ihmiselle. Pelkkää prameilua ja statuksen hakua. Hyvin pärjää ilmankin, mutta se ruokapuoli on sitten toinen juttu.

Ja mitä siihen possun elämän miettimseen tulee, niin kyllä ihmiset sitä aika laajalti ajattelevat. Meilläkin on tytär ollut viisivuotiaasta asti kasvissyöjä ja sitä päätöstä täällä ovat muut syystäkin kunnioittaneet.

Nimetön kirjoitti...

Mutta suunta on tietysti koko ajan huonompaan, mitä eläinten hyvinvointiin tulee, kiitos EU:n luomien paineiden. Tilakoko suurenee, pienet, eläinten kannalta inhimilliset maatilat lopettavat toimintansa ja ympäriinsä nousee jättiläsikaloita ja kanaloita ja navetoita joissa eläimiin suhtaudutaan täysin teollisesti. Ei sen vuoksi, että karjankasvattajat olisivat julmia ja piittaamattomia ihmisiä, vaan siksi että kysymys on toimeentulosta, toimintaa pitää tehostamisen jälkeenkin vielä tehostaa ja silloin eläimet kärsivät.

Saara kirjoitti...

Se on totta, vaikka samaan aikaan ihmisten valistuneisuus ja huoli lisääntyvät. Tietysti voisi kuvitella, että EU:n päättäjillä ja virkamiehillä se lisääntyisi myös.

Jokinhan tässä mättää, jos niin ei ole.

Meillä on sukulaismiehellä lehmiä ja tosiaan, se oli tässä joku vuosi sitten paineissa, että laajentaako navettaa vai lopettaako, mutta kun ei muutakaan osaa, niin laajentamaanhan se rupesi. Otti niin monta lehmää kun käskettiin. Ei se nyt vielä miltään jalostamolta näytä, eikä se tehnyt tästä karjankasvattajasta piittaamatonta siitä huolimatta. Mutta voinhan olla väärässäkin ja kaikki muut ovat tulleet piittaamattomiksi.

Nimetön kirjoitti...

En minä tiedä jos kaikki muut ovat tulleet piittaamattomiksi. Mutta piittaamattomuushan karjankasvattajilla astuu kuvioihin siinä vaiheessa kun taloudellinen tilanne kiristyy ja ihmiset väsyvät. Tilakokoja kasvatetaan koska sillä tavalla lihaa saadaan tuotettua mahdollisimman tehokkaasti. Mutta ikävä kyllä tehokkuuden lisääntyminen ei eläimen kannalta yleensä ole mikään parannus, vaikka eläinrääkkäyksen tunnusmerkit eivät täyttyisikään. En nyt viittaa sukulaiseesi, uskon että hänellä on navetassaan kohtuullisen tyytyväisiä kantturoita, kun sinä olet kerran käynyt toteamassa tilanteen ja tiedän sinut herkkävaistoiseksi eläinten ystäväksi.

Saara kirjoitti...

Hyvä, että syntyy keskustelua :), vaikka vähän piikikästäkin.

Hitsi, kun tänään just olen tehnyt koko päivän, siis kahdeksan tuntia peräkkäin, nettisivuja, niin alkaa vähän pinna kiristyä. Tulostin just tuoreen opiskelupaketinkin ja pää on ihan täynnä. Se ei jotenkin niinku yllä enää tähän.

Mutta sivut ovat melkein valmiit ja huomenna alan opiskella. Ehkä. Huh.

Nimetön kirjoitti...

Tilakokojen suureneminen ei välttämättä tarkoita eläinten olojen huononemista, useimminkin päinvastoin. Vanhat pienet navetat ovat usein parsinavettoja, joissa lehmät seisoa törröttävät paikoillaan pitkät talvet. Monet jotka ovat lisänneet eläinmäärää tiloillaan ovat samalla myös "joutuneet" investoimaan tilojen laajennuksiin ja parannuksiin. Suuret navetat ovat useammin pihattoja, joissa eläimet kulkevat vapaammin (jopa ulos talvellakin) ja käyvät lypsyautomaatilla. Parressa seisovat lehmän elämää ei todellakaan paranna se, jos emäntä ehtii joskus sen luisevaa kankkua taputtamaan tai kiinnittää lypsykoneen sen utareisiin, sehän on yleensä on sitä "yksilöllistä hoitoa", eikä sen kummempaa. Lehmä ei myöskään välitä siitä, onko sillä "oikea" nimi vai onko sen nimi numero. Nämä on ihmeisen luomia romanttisia kuvia, sillä ihminen inhimillistää eläimen. Lehmä tuskin myöskään kaipaa vuorovaikutusta ihmisen kanssa, vaan sen elämänlaatua parantaa merkittävästi esimerkiksi niin yksinkertainen asia, että se pääsee liikkumaan. Suurten tilojen eläinten oloja myös valvotaan paremmin, pahimmat laiminlyönnit tapahtuvat yleensä pihanperän pikkunavetoissa, joissa eläimet seisovat nälissään ja paskoissaan. Kanojen ja sikojen olot ovat tehotuotannossa edelleen hirveän huonot, mutta onneksi ainakin häkkikanalat ovat tulevaisuudessa jäämässä historiaan. Ihanteellista tietysti olisi, jos olisi vain pikkutiloja, joissa kanat jne juoksisivat vapaina, mutta niillä ei tätä nykyistä ihmismassaa ruokittaisi. Ensin pitäisi alkaa karsimaan ihmisistä. Epidemiaa odotellessa ;).

Pee

Nimetön kirjoitti...

Toivottavasti et Saara viitannut tuolla piikikkäällä sinuun, koska tarkoitin mitä sanoin. En voi missään tapauksessa kuvitella, että katsoisit läpi sormien jos näkisit jossain eläimiä kohdeltavan kaltoin.

Nimetön kirjoitti...

no voi hemmetti. Siis viitannut piikikkäällä minuun.

Saara kirjoitti...

Juu ei,vaan yleisesti!

Mullon kauhee kiire. Ihan ikävä tulee.

Saara kirjoitti...

Pee, suo anteeksi. Kommenttisi on mennyt minulta ihan ohi, mikä on kyllä harmi. Niin hyvä kommentti se oli.