tiistaina, elokuuta 23, 2005

Sukunsa musta lammas tilittää

Taide, tuo mystillinen ilmiö, on saapunut Helsinkiin jos jonkinlaisessa muodossa. Runoja ja runoilijoita voi bongata jopa asematunnelin epämääräisissä nurkissa. Runoja voi lukea jopa metron seiniltä, mikä minusta on ihanaa. Taidenäyttelyitten, elävän (ei siis kuolleen) musiikin ja performanssien vyöry kulminoituu Taiteiden yöhön, jolloin runoraatikin puskee suorana lähetyksenä eetteriin. On juhlaviikot ja kaljaa kuluu. Humun keskellä sitä tulee miettineeksi, mikä helvetti on minun suhteeni taiteeseen vai olenko sydämeltäni satakuntalainen, jolle riittää perunat ja klapit. Vai ymmärtäisinkö taidetta paremmin, jos se tulisi eteeni maskuliinisen miehen muotoisena. Hauska yhteensattuma, siskot. Minä todella olen ollut tämän päivän hämmennyksen vallassa.

Tiedättekö, tätä ei pitäisi tunnustaa, mutta minun on vaikea kestää runojen ääneen lukemista. Se on niin noloa! Tirskuisin kuin pikkulikka Linnunlaulun runoilloissa. Minusta ne eivät vain voi olla totta. Että joku lukee runoja ja sitten avaudutaan siitä, mitä ajatuksia ne herättivät. Siis ääneen. Ihmiset siellä keskenään nyökkäilevät, hymisevät, istuvat silmät kiinni, posket vienosti hehkuen joissakin sfääreissä. Vaivaudun myös, jos joudun katsomaan kummallista performanssia. En lakkaa ihmettelemästä ihmistä, joka todellakin antautuu hetken vietäväksi ja joka umpisolmussakin uskoo tekevänsä taidetta ja antavansa elämyksiä. En missään tapauksessa tuhahtele ylimielisenä, vaan yritän löytää näistä kummajaisista merkkejä epärehellisyydestä, ikään kuin he olisivat vain kännipäissään keksineet hyvän keinon päästä esiintymään. Joskus jopa alasti. Onpa hyvä pokka, minä ajattelen ja usein miten tiedän olevani väärässä. En vain millään saavuta sitä elämyksen käsitettä (mielestäni) tekotaiteellisin keinoin. En pääse siihen käsiksi. En ymmärrä näitä selityksiä taiteen, kielen ja liikkeen yhteisestä virrasta. En edes tajua, miten joku voi puhua niistä tosissaan.

Joskus joudun lukemaan kirja-arvostelun useaan kertaan enkä vieläkään ymmärrä, mitä helvettiä arvostelija siitä oikein sanoo. Ikään kuin arvostelija olisi se taiteilija, joka vasta tekee siitä kirjasta taidetta. Siihen asti se on ollut kirja; romaani, runokirja, novellikokoelma, mutta arvostelijan syväluotaavan puheripulin jälkeen lukeva yleisö vasta voi ymmärtää, miten taiteilijasielu tämän teoksen on osannut analysoida omaksi taide-elämyksekseen. Tänään hihittelin Parnasson kirja-arvosteluille. Ne ovat niin täynnä vertaansa vailla olevia termejä ja käsitteitä, ettei niistä jumalauta meinaa saada ynnättyä ainuttakaan järjellistä ajatusta, vaikka tokikaan en epäile, etteikö niitä siellä olisi. Taidetta vain kun on niin vaikea selittää, että siinä saattaa taitavampikin sanaseppo mennä solmuun.

Kyse on aivoista. Aivojen rakenteesta. Minun aivoni ovat jotenkin vääränlaiset. En minä taiteesta kiusaannu, vaan ihmisistä, jotka ovat kerta kaikkiaan eri planeetalta sen taiteensa kanssa. Taide on minun ja sen välinen juttu. Se menee pilalle muiden tulkinnasta. Performanssitaide on tyrkkytaidetta pahimmillaan. Ääneen luettu runokin on valmiiksi tulkittu. Puhkiselitettelylläkin puhalletaan kuplaan lisää ilmaa tai tökkäistään se (tosin joskus ansaitustikin) neulalla puhki. Ikinä kukaan ei saa minua kuitenkaan uskomaan, että joku mistä tulee nolo olo, olisi taidetta.

Minulla olisi perunoita kellarissa, jos olisi kellari, ja klapeja liiteri täynnä, vaikka synnyin taiteilijasukuun. Kenties se, miten tutut läheiset ovat matineoissa, konserteissa, runoilloissa, näyttelyissä ja haastatteluissa muuttuneet vieraiksi ihmisiksi, tärkeilijöiksi, teeskentelijöiksi, on sitten aiheuttanut takavuosina pienelle pömppämahaiselle Saara-lapsukaiselle traumoja, joista en ole vieläkään toipunut. Aina kaikella on syy ja seuraus. Tää nyt sit on tätä.

57 kommenttia:

Rauno Rasanen kirjoitti...

Minäpä olen opetellut imitoimaan Yrjö Jyrinkoskea (mihin aikaan vuorokaudesta tahansa...).
Se on hauskaa ja riittää minulle täysin runouden ääneen lausumisen motiiviksi.

Naapureiden mielipidettä en (onneksi?) tiedä...

Saara kirjoitti...

Niin, Rauno hyvä, en yhtään epäile, etteikö se voisi olla sykähdyttävä kokemus. Päinvastoin. Epäilen, että se olisi liiankin kiihdyttävää rytmihäiriöiselle sydämelleni.

Nimetön kirjoitti...

Tämäpä mielenkiintoinen ja yllättävä kirjoitus. Tietysti taustalla lapsen turmeltumaton kanta.

Minun on käynyt iän myötä niin että olen alkanut pitää lausunnasta ja kunnioitan lausujia. Ehkä asiaa on auttanut kun Yrjö Jyrinkosken pateettiset ja käreä-ääniset tulkinnat ovat jääneet kauas menneisyyteen.

Saara kirjoitti...

Kenties iän myötä, kenties,
jo Saara runoa käypi kuulemaan,
ja ah, tuulemaan
jo alkoi sfääreist' näistä,
säistä taiteen ja lyriikan...

Nimetön kirjoitti...

Kuulosti tutulta. Samaa kiusaantumisen tunnetta täälläkin tunnetaan mainitsemissasi jutuissa. Minulla on vielä tämä näytelmäkompleksi -en kestä näytelmiä, minusta niissä teeskennellään jotain muuta kuin mitä ollaan. En koskaan käy teatterissa.

Mitäköhän minä olen tehnyt Reiskalle? Tuntuuu inhoavan minua syvästi.

Petra

Saara kirjoitti...

Totta. Teratteri on myös paikoin aika paha paikka. Riippuu tietty kipaleesta. Ihan en kyllä teilaa loppuun asti kuitenkaan, ksoka muutaman hyvän esityksen olen nähnyt. Tosin siitä on ihan hirveän kauan.

Minähän en muuten myöskään kestä ollenkaan revyitä tai musikaaleja. Siis musikaalit ovat aivan hirveitä. En voi katsoa niitä punastumatta edes televisiosta. Jopa jos piirretyissä lastenohjelmisssa päähenkilö alkaa laulaa kesken kaiken, menen aivan noloksi.

Nimetön kirjoitti...

Entäs blogeja? Karmeeta teeskentelyä?

Saara kirjoitti...

No eikä ole kaikki. Jotkut on. Toiset ovat aitoja ja jotkut jopa taidetta.

Tämähän on siis minun ja blogien välinen juttu. Jos joku teeskentelee näkyvästi, niin kai sitä sitten kiusaantuu.

Nimetön kirjoitti...

Onks toi Petra tosissaan? Ei kai sulla noin lyhyt pinna ole? Anteeks ny Petra! mä luulin et sun pyörässäs on pinnat, mut taitaa ollaki viulunkielet.
**
En ole koskaan lähteny ku kerran leffateatterista kesken pois. Se oli Cherbourgin sateenvarjot. Se on siis aivan perseestä. Siis niin mahdoton et kukaan ei sellasta ole voinu tehdäkään. Siis hävettää ja hiki oikein ryöppyää jos sellasta joutuu kattoon. Onko sitä edes tehty? Eihän ole, eihän, enks mä nääkin unta?
**
Runous ja ooppera on perseestä kanssa. Oopperassakin lauletaan vielä vaikka ollaan just hukkumassa, kantsis olla laulamati, ei menis vettä keuhkoon. Ja runoiljathan on runkkuja kaikki, järjestään, kyllä.

reiska
besserwisher

Nimetön kirjoitti...

Minua nolottaa nyt sinun blogissassi.

Nimetön kirjoitti...

Minua rupes nolottaan että jotain nolottaa jonkun blogissa.
reiska

Saara kirjoitti...

Miksi pitää heti pistää överiksi, Reiska? Kysynpähän vaan. Minä en sitten sanonut, että runous on perseestä. Minähän tykkään runoista. Monista runoista. En omatekemistä, paitsi tuosta äsken minkä tein. Se on HIENO! Miksi kukaan ei kehu sitä? Kummaa porukkaa.

Ah, se biisi Cherbourgin sateenvarjot... oijoijoijoi! Se on ihana. Joku katusoittaja vingutti sitä parina aamuna tunnellissa. Päivä ei olisi voinut sen surumielisromanttisemmin alkaa. Ah, melkein meni polvet alta ja sydän alkoi sykkiä kovemmin. Uuh. Mutta se elokuva... hm... jaa-a. Noh.


Runoilijakin on vain ihminen.
Aika monet runoilijat ovat kyllä runkkuja, mutta eivät kai kaikki. Ehei, Reiska. Nyt puhut höpöjä.


En minä jaksa enää oopperasta. Siitä tulisi niin paljon. Nyt on mentävä nukkumaan. Öitä vain.

Nimetön kirjoitti...

"Lyhyt pinna ja pitkät piuhat" niin kuin PP sanoo Petrasta. Joskus siis niin. Eikä edes hävetä tämä. Väsyttää vaan, kun blogittomana kommenttieläimenä on avointa riistaa. Blogillisille olet niiiiin paljon ystävällisempi, Reiska.

Petra

Saara kirjoitti...

Anonyymit nyt ovat kaikista kamalimpia teeskentelijöitä, kun eivät voi edes nimimerkkiä itselleen tunnustaa. Kamalia luusereita.

Nimetön kirjoitti...

On se HIANO runo. Mä vaan vähän korjaan, saanko?

Kenties iän myötä, kenties,
jo Saara runoo käypi kuulemaan,
ja ah, tuulemaan
jo alkoi sfääreist' näistä,
säist' taiteen ja ah lyriikan...

hmnph böh, nysse soi paremmin

reiska

Nimetön kirjoitti...

Saara tykkää susta Petra! Ja mä ihaaan
tosi vähän. Pitääks susta ny kaikkien tykätä, onhan sulla se Petelius kahdella peellä ;-)
reiska

Nimetön kirjoitti...

Mut mä se vasta yksin oon, kaiken keskellä yskin. Ihan varmasti yksimmin. Musta ei siis kukaan yhtään välitä vaikka heti kuolisin..byäääääh
reiska

Saara kirjoitti...

Nonniin, nyt siitä sitten tuli taidetta... oooh.

Reiska, mä tykkään susta. Älä itke. Nyt nukkumaan.

Nimetön kirjoitti...

Oli hieno runo, Saara. Luettuna.

Tässä runo, jonka sain tänään:

Synttärit on tuttu juttu:
vanheneehan joka kuttu!

Suu on pelkkä suttu,
naama ruma ruttu,
rinnat pussi luttu.

Ruuaks menee hampaattoman huttu,
päälle enää XXL:n nuttu.


Ihanaa, että on ystäviä! Ja Reiska-tosi-vähän. Ja Saara, hyvää yötä!

Petra

Rauno Rasanen kirjoitti...

(Räsänen - itsekseen...) Kyllä nää tosiaan on montaanolaisia...jollain tasolla...
Silmissä vaan välähtelee ja korvissa soi...

***
Jerry Lee Lewis---Great Balls of Fire

You shake my nerves and you rattle my brain
Too much of love drives a man insane
You broke my will, but what a thrill
Goodness gracious great balls of fire

{ band joins }

I laughed at love 'cause I thought it was funny
You came along and you moved me honey
I changed my mind, looking fine
Goodness gracious great balls of fire

You kissed me baby, woo.....it feels good
Hold me baby, girl just let me love you like a lover should
You're fine, so kind
I'm a tell this world that your mine mine mine mine-ine

I chew my nails and I twiddle my thumbs
I'm really nervous but it sure is fun
Come on baby, you drive me crazy
Goodness gracious great balls of fire

{ piano solo }

Well kiss me baby, woo-oooooo....it feels good
Hold me baby
I want to love you like a lover should
You're fine, so kind
I got to tell this world that your mine mine mine mine-ine

I chew my nails and I twiddle my thumbs
I'm real nervous 'cause it sure is fun
Come on baby, you drive me crazy
Goodness gracious great balls of fire

{ guitar solo }

{ piano solo }

{ guitar and piano jam }

I say goodness gracious great balls of fire...oooh...

Nimetön kirjoitti...

Yeah, whola lotta shaking going on...hyvää yötä sinullekin, RR.

Petra

Nimetön kirjoitti...

Siis mitä wittua???! Englannikielisiä kommentaattoreita pyörii kehumassa blogiasi, vaikka eivät ymmärrä edes kieltä, jota kirjoitat? vai olenko taas pudonnut kärryiltä?

Linnunlaulun runoilloissa on joskus aivan hysteeristä, mutta jotkut runoilijat osaavat lukea runojaan, niin että tuntuu. Kuten Anni Sumari.
Yleensä en kestä, kun joku lukee minulle runoja ääneen, tai mitään ääneen. Ex-mieheni luki minulle klassikkoja iltasaduksi ja se oli mukavaa, mutta hän ei koskaan halunnut, että minä luen, koska saatoin lausua jotkut sanat väärin ja takellella. Sitten sanoin, että haista sinäkin paska.
Jos luetaan ääneen toisillemme, niin se on toista varten, toiselle hyvän olon tekemistä, vähän ninkuin selkään kuvien piirtäminen tai väreiden tekeminen.
Nykyinen äijä ei kuuntelisi minuuttiakaan minun ääneenlukuani, vaikka se olisi tosi kivaa. Jos sitä tehtäis vuorotellen.
-minh-

Nimetön kirjoitti...

Mä olen tykännyt lukea runoja ääneen, vaikka en tiedäkään ovatko muut tykänneet siitä. Pameissa sillä ei ole ollut niin väliäkään. Kuulijoiden joukossa on saattanut olla muuan Saarakin, sopivasti nolona.

Nimetön kirjoitti...

Johan nyt. The Weight Loss Philharmonia ja kaikki. Raunolla on pallit tulessa, kreit balls in fire, huh. Ja joku tarjoo sille Cialista. Ny tää on niin Internetional blogi että. Miten ne jaksaa kukkua yökaudet. Ihan hengästyttää. Lisää kahvia, Saara?
reiska

Saara kirjoitti...

Ääh, aika menee noitten spämmien poistamiseen. Miten mukava olisi keskittyä tuohon Raunoon, kun sen hienot pallit on tulessa.

Mutta nyt Raunon vanha spämmikommentti:
"Stuff your pills and other commercials in to your ass - and keep them there!
So we both will enjoy..."

Thank you.

***

Ai niin, tuosta haan kommentista tuli mieleen... ääni. Joillakin voi tosin olla aivan käsittämättömän ihana ääni, lausuivat ne sitten runoa tai lukevat kirjaa tai puhuvat. Mutta se muuttaa asian ihan toiseksi.

***


"Linnunlaulun runoilloissa on joskus aivan hysteeristä". Nyt kerrot kyllä lisää, minh! Kirjoita vaikka novelli...

***


Petra ja Reiska, syleilkäätten.

Nimetön kirjoitti...

Tää on aivan epistä ja rasistista. Onks muka jotenkin/mitenkä Raunon pallit tärkeemmät ku Reiskan :-o
reiska

Saara kirjoitti...

Eivät kerta kaikkiaan mitenkään, mutta hän vain otti ne puheeksi. Totta kai kaikkien pallit ovat demokraattisesti yhtä tärkeitä.

Mukavaa päivää, Reiska. Minä lähden nyt töihin.

Nimetön kirjoitti...

Ai sä menit jo. Vau, mun pallit/huonot vehkeet on pelastettu, vaikkei kenttää olekaan.
reiska

Rauno Rasanen kirjoitti...

Ne oli Jerri Leviksen pallit.

Nimetön kirjoitti...

Ou. They are supported too by Saara ♂ © ®

Nimetön kirjoitti...

En oo muuta pahaa tehnyt. Raunon neuleblogissa vaan kävin heti kun silmä vältti. Ihan olen kyllä muuten kiltti päällä ollu.
reiska

Saara kirjoitti...

Oli kenen pallit hyvänsä. Ihmeen hiljaista on ollut. Hyvä että Reiska on ollut kilttinä. Nyt ei jaksaisi heti ruveta tappelemaan mistään.

Nimetön kirjoitti...

Kenen pallit hyvänsä? Siis ihan sama pallit ku pallit. Voi kauheeta, sua!
reiska, alfa-uros

Saara kirjoitti...

No mutta Reiska, sähän olet käynyt vieraissa!

Nimetön kirjoitti...

Kylässäpäs, ja ihan kiltti olen ollu.
En ole vokotellu ketään.
reiska

Saara kirjoitti...

Vokottelitpas, mää näin. Ilmanko sitä jo etukäteen oltiin niiiin kilttiä, niin kilttiä. Missä se kukkapuska on?

Saara kirjoitti...

Se alkaa Raunolla olla sellaiset bileet tuolla, että pitää panna tuo uros seurantaan. Jos se jatkaa samaan malliin, niin katotaan sitten myöhemmin sen linkin kanssa.

Kjähhhääähää... (noita-akan naurua...)

Nimetön kirjoitti...

Joo, pare seurata, tuppaa tuo Reiska kukkoilemaan, olemaan kukkona tunkiolla, kukonpoikasena kanalassa, kuulin ma. Tai jospa se tekee kukon pyrstösulista sulle kukkapuskan?

Petra

Nimetön kirjoitti...

Kyllä sitä nyt oikein kaksissa naisissa panetelaan ..panatella.. piipaa, ei ole ollu kukkadzoodzdabljuuta, ihan olen uskollinen, kotona vaan olen istunu, ja hitaampia virsiä veisannu, jumala on ollu mielessä ja housut jalassa! Enkä ole alfa-uros, ihan oomega vaan tai pari megaa.
kiltti-reiska

Nimetön kirjoitti...

Mii...mi..mikä linkki..eiiii..ei..ihan mitä vaan teen jos ei linkuteta.
reiska

Saara kirjoitti...

Niin mitäköhän virsiä se parin megan uros siellä veisailee? Ettei vaan olisi ollut liian nopeita.

Nimetön kirjoitti...

Helkavirsiä tietenkin ne gigaurokset veisaa, niin lyyristä, vetoaa naisiin, varo vaan, Saara.

Petra

Nimetön kirjoitti...

Ihan näitä vaan "lopulla matkaa nähdä sun saan" ja semmottista. Ihan kiltti olen ollu kyllä.
reiska

Nimetön kirjoitti...

Kyllä ny reiskaa pannaan...halvalla, joka kolossa. Kallista on mutta halvalla menee. Reiska muka kännissä, tuhkarokko, ja tyhjä mehupullo, mustaa viinimarjaa. Voi voi!
reiska

Nimetön kirjoitti...

...oi, jos mä kerran löytäisin rouvan oikean... Hell of a helkavirsi.
Sen siitä saa, Reiska, kun sutii joka puolella. Ei auta vaikka on kiltti, hameniekat on nyt pois muodista. Mars ärrälle hakemaan Saaralle mäyräkoira, kukkakioski on jo kiinni. Mars, mars, niin kohtaat Venuksen. Kannattaisi kyllä lepytellä emäntää, muuten voipi joutua ulkoruokintaan.

Petra

Nimetön kirjoitti...

Sutii? Mullon kyl ihan uudet renkaat alla. Ei mäyräkoiria Ärrällä myydä, vaan kennelissä, höh. Näkyyks Venus tähän aikaan vuodesta? Eihän ny sisäsiistiä voi ulkoruokintaan panna, höh taas. Tai ehkä Turussa, se ny on niin hullu paikka, täynnä hulluja, iso avo-osasto. Kiken maailman sukkapää runoiljoita.
reiska

Saara kirjoitti...

Mäyräkoira? Voi jessus sun kanssas, Petra. Aakkostatko sitten mun kaljani?

***

Hahaa, mun blogissani puhutaan sukkahousupäärunoilijasta! Mutta joo, turkulaiset ovat... kerta kaikkiaan.

Täytyy nyt kattoa tuon Reiskan kanssa, että millaiseksi sutimiseksi tämä menee.

Nimetön kirjoitti...

Iha vaan ajattelin sitä mäyräkoiraa Mäkin kaveriks siks aikaa kun Reiska ja Saara sutii. Höh, oli kyllä hyvä idea.

Jep, samaa mieltä turkulaisista. Ne on kerta kaikkiaan ihania.

Nukkukaa kiltisti sutien.

Miltä coq au vin maistui iltapalaksi?

Petra

Saara kirjoitti...

Nyt alkaa jäpöstää.

Öitäpä öitä.

Nimetön kirjoitti...

Kukko on hillitty, eikä sitä syöty. Tässä on nyt kyse sijoista 5 ja 6. Vaikka ei reiska sika olekaan, niin silti lyödään kuin vierasta sikaa , tuttua sikaa ne ei rohkeniskaan.
**
Herranjestas, päähän ei koske.
reiska

Nimetön kirjoitti...

"Millaiseksi sutimiseksi tää ny reiskan kanssa menee". Siis ÖH, TÄH?
Saara!
**
Ja Petrakin, paraskin parittaja. Eikö se tiedä että paritus on rikos, häh! Jotenkin tuntuu niinku rasismilta, aboriginaalia reiskaa, siis jotenkin, niinku, sanoisinko, joo, alta lipan.
reiska

Nimetön kirjoitti...

Ei se ole paritusta, kun saattaa nälkäiset ja janoavat sydämet yhteen.

Petra Panee Parastaan, Petraannu Petran Parissa OY -luotettavaa ja anonyymiuden takaavaa palvelua jo vuodesta 2005, sinunkin iloksesi!

Hauskaa päivää Saara sinne töihin. Hauskaa päivää Reiska.
Nyt meiltä meni kuva, kohta menee toivottavasti äänikin(niin muiden kommentit kuuluu)

Petra

Nimetön kirjoitti...

"nälkäiset ja janoavat sydämet", höh, siis ei alkeitakaan ihmisen anatomiasta. petra panee PP:tä, ei siinä ole kolmea peetä! Mikä kuva? Kattoteks te siellä pornoo päivät pitkät, HYI!
**
Perkele! Mullon Mortonin hermokipukin. Ei riitä että pää halkee. Son Petrasta tarttunu, ny ne amputoi mun koiven kanssa!
rieska (on oikein)

jk. kyllä tässä tuntee itsensä ihan rieskaks (valokuva matkalla)

Saara kirjoitti...

Miks mä en tajua mitään?

Saara kirjoitti...

Siis taas.

Nimetön kirjoitti...

Siis mistä? Ei kai täällä mitään tajuttavaa olekaan tapahtunu. mhnhnhm lähti tänään.
reiska

Saara kirjoitti...

Kiitti, Reiska.