perjantaina, elokuuta 05, 2005

Helsinki tänään

Ilmassa on suurta urheilujuhlan tuntua. Rautatieaseman ja Asematunnelin nurkat ovat viime päivinä täyttyneet juopoista. Osa nukkuu ja kerää voimia illan kisailuja verten. Kusi haisee ja laulu kajahtaa. Räyhähenki on jatkuvasti läsnä. Koko viikolla en ole nähnyt ainuttakaan vartijaa. Veikot ajavat toisisaan takaa, joskus ulkopuolisiakin. Välillä nyrkkikin lipsahtaa kaverin leukaan ja sitten huudetaan kovasti. Ollaan niin alamaailman kunkkua että hui. Ehkä Helsinki haluaa antaa itsestään kansainvälisen vaikutelman ja onnistuukin siinä hienosti.

Vuonna 1976, kun Englannin kuningatar Elisabeth II kävi Jyväskylässä, kaupungin kylähullu vietiin siksi aikaa putkaan. Sillä äijällä kun oli tapana nimitellä kaikkia vastaantulevia naisia huoriksi. Joskus se kävi kimppuunkin. Mutta hyvinä päivinä se aukoi kauppojen ovia ja toivotteli leideille kaunista päivää. Itse vaihdoin varulta aina tien toiselle puolelle, kun tämä käveli vastaan. Helppoahan se oli tietenkin siistiä katukuvaa, kun ei niitä siivottavia ollut kuin pari. Toinen oli Kassi-Alma, josta liikkui tämä sama legenda kuin ympäri maata kaikista Kassi-Almoista. Lottovoiton oli kuulemma saanut ja mennyt päästään sekaisin. Tuli nyt kyllä mieleen pari toistakin Jyväskylän kylähullua, (sen yhden jo aiemmin mainitun kylänpojan lisäksi) Eki (sori eki, mutta se oli oikeasti Eki) ja Lavikainen. Eki pärryytteli myös pappatunturilla ja oli tuttu näky Kypärämäessä. Sen pyöreä vatsa makasi pienen bensatankin päällä ja viininpunaiset verkkarit jättivät somasti näkyviin pyllyvaon ja valkoiset pakaranpuolikkaat. Ekillä oli punainen tukka ja harmaa parransänki. Posket pyöreät kuin siilinpoikaset siinä olisivat kerällä olleet. Lavikainen taas puolestaan hiihti kesät talvet Jyväskylän länsipuolella. Lavikainen oli pitkä ja laiha ja sen naama valkea. Kerran ne sitten kohtasivat Valorinteen tanssipaikalla. Eki suuttui moisen hiihtäjän nähdessän ja sanoi: "Täällähän ei pimeet peippaa" ja mojautti Lavikaista kuonoon. Lavikainen oli kuin säikky talvijänis ja pakeni pusikkoon.

Takaisin Helsinkiin. Turisteja on liikenteessä enemmän kuin aiempina kesinä. Tai sitten ilmat ovat olleen sen verran hyvät, että ovat uskaltautuneet ulos. Viime kesänähän niillä oli villapaidat päällänsä. Norjalaisillakin. Lasipalatsissa myyjät ovat joutuneet turisti-infoiksi. Viiden minuutin välein sisään ryntää ihminen, joka ei tiedä missä on tai missä kaverit ovat. Linja-autoasema on hukassa, samoin nettikahvilat, vessat, puhelinkortteja myyvät kioskit ja puhelinkopit... Hätääntyneiltä turisteilta tulee ulos mitä kieltä sattuu ja joskus montaa sekaisin. Yhtään Helsingin kaupungin palveluksessa olevaa turistiopasta (joilla on joku nimikin, jota en muista syystä...) en ole nähnyt koko viikolla. Itse asiassa en ole nähnyt niitä koskaan, paitsi kerran Hesarin sivulla oli valokuva.

Lehdissä kerrotaan, miten hyvin Helsinki on valmistautunut tähän suureen juhlaan. On leikelty puistojen puita ja lisätty penkkejä. On varmasti tehty kaikkea kivaa. Asematunnelissakin maalasivat pylväät alkuviikosta. Lattiaan oli teipattu varoituksia suomeksi. Turistit jatkoivat matkaansa varoituksista välittämättä.

23 kommenttia:

Nimetön kirjoitti...

Pitää varmaan ensi viikolla valua keskustaan katsomaan menoa. Olen lähiöelukka, HelsinkiCity on yhtä kaukana kuin Honolulu.

Näin minä kerran turistioppaan Espalla, siellä ne parveilee, odottavat risteilyvieraita.

Petran Parempi Puolisko(ei eki, et sä) kertoi, että turistit kysyvät kymmenen kertaa päivässä, voiko maksaa euroilla. Ilahtuvat kovin, kun voivat. Mukava olla avuksi, PP toteaa.

Joskus aikanaan, kun en vielä ilahduttanut täällä lähiössäni ostarin kunkkuja, liikuin keskustassa tiiviisti ja näin usein kiire-kiire-tyypin. Juoksi eteenpäin, pysähtyi punaisiin valoihin, pomppi paikoillaan ja hoki kiire-kiire.

Onkohan se ehtinyt perille?

Turus meil oli kylähullui joka lähtöön, mut ei niist ny enempi.

Petra-the-village-people

Nimetön kirjoitti...

Ai jaa, eiks Ne Turvajärjestelyt pitäisi olla aukottomat ja miliisejä kaikki nurkat täynnä. No asematunnelit ja metrot nyt tietenkään eivät tarvitse mitään tarkkailua missään heh heh. Kusi sammuttaa.

Saara kirjoitti...

Hahha, niinhän ne ilahtuu, kun niille vaan ensin näyttää, mitä ne eurot ovat. Yksikin nainen kysyi minulta tuota samaa, ja kun vastasin, että "sure", se kaivoi kukkaronsa pohjalta ison kasan euroja kätöseensä ja pyöritteli päätään. "Oh, these are all dollars..."

Saara kirjoitti...

Turvajärjestelyjä nähnytkään koko tunneli.

Nimetön kirjoitti...

Turvamiehet on naamioitunu juopoiksi ja kuseskelijoiksi, ekkö sinä Saara huomannu? Ja oppaat ehkä ja?
Minä oon kaukana korvessa, eikä kisat minun napaa kutista.
Terv. Mummo

Saara kirjoitti...

Hihhih, nepä olisivat turvamiesten aatelia. Ja oppaina... niin...oppaina Helsingin tuntemuksen peruspilareita. Mummo, tuo idea olisi pitänyt heittää ennen kisoja. Kyllä.

Nimetön kirjoitti...

Täällä on yks Einari, sen vois kyllä lähettää, jos ei Cityssä ole omasta takaa. Einari kulkee 20 asteen pakkasessakin shortseissa, villasukat sillä on ja sandaalit, teepaita ja valokuvaajan liivi, niin ja joku Zetor-lippis, leipälaukku olalla. Se vetää asennon ja käden lippaan kaikille lipuille, ihan tasapuolisesti, oli sitten Sokos, K-ketju, Alepa, mikä hyvänsä joka liehuu tangossa, hups. (Sensuroitu) Varsinkin siltä tulopaussipetralta! Lähetetäänkö lippuvartion täydennykseks? Ihan vaaraton, tykkää pikkulapsista, ja niitten äideistä, ei perverssi, tosi kova tervehtiin.
***
Saara! Tämä täyttää nyt jo herjauksen tunnusmerkit, käräjillä tavataan! Ihme ettet vielä kuvaa piirtäny, en olis uskonu että sinäkin (tekin) niitä penaaleja olet (te) jo pienestä pitäen tutkinut (neet).
oikea-eki is angry!

Saara kirjoitti...

Eipäs nyt hermostuta siellä.

Täällä meillä kotipuolen kylillä on muuten myös yksi shortsisankari. Missä sinä Eki asut?

Tämä ei tosin tervehdi eikä vedä lippaa, mutta kulkee shortseissa talvipakkasellakin. Viisaammat väittävät sen sairastavan jotakin tautia.

Nimetön kirjoitti...

Mulla heilu tankossa muuta ku allit.

ekejä on kaikkialla, shortsilla ja ilman. Ne ilman on kyllä aika kaameeta katsottavaa.

Petra-the-alli-in-the-hand-bird

Nimetön kirjoitti...

Kyllä ihan raivona käydään täällä, KYYLÄ. Missäkö asun? Eh Eh. Meinaakko tulla rullaan vai kahveelle? Vai antaa ilmi niille MULKUILLE? Ei mua kukaan löyrä ku ei mua olekaan, eh! Nää Einarit on niitä viisaita viisaampia, siunattuja hulluja. Yleensä ne saattajat jääkin sitten sinne lataamoon. Petra saa pitää Paremman Puoliskonsa, Eki onki Paras puolisko, häh häh hää, eikä edes puolikas ku koko nainen. Allit sullon sanonko mä missä? En.
eki

Saara kirjoitti...

Kävin googlettamassa sinut, mutta ei jumankauta, ei löydy. Kyllä nyt jäi mulukut iliman.

Nimetön kirjoitti...

googletit ekiä, löytyy monta varmaan, ööh, älä yritä, kyllä sä tiedät
eki

Saara kirjoitti...

Ei mitä tahansa ekiä, vaan sinua ekiä.

Minna Wilhelmiina kirjoitti...

Nauratti tämä juttusi. Hörähtelin varsinkin noille suomenkielisille varoituksille. Vekkuleita me suomalaiset! Voi voi. Ei voi muuta sanoa kuin että onneksi en ole Helsingissä. ;) Koitahan selvitä kaikista juopuneista ja turisteista ja juopuneista turisteista. Kyllä se siitä sitten rauhoittuu ...viimeistään kesän lopulla. ;)

Mukavaa kisaa sinne! :)

Nimetön kirjoitti...

sinua ekiä on syvältä sieltä ;-)
happy now?
eki

Saara kirjoitti...

Wilhelmiina, kyllä sinne Tampereellekin pitäisi saada jotkut omat geimit. Harmi kun se yksikin hanke sitten meni nurin.

***

Eki, kaikkihan me ollaan. Mutta missä se syvä sijaitsee onkin eri juttu.

Nimetön kirjoitti...

Sä et vaan osaa etsiä, vaikka se on ihan nokkas kohdalla ;-)
eki

Saara kirjoitti...

No ku ei niissä sanota. Syntymäaika ja tuotanto sekä kaikki muu epäolennainen kyllä selviää.

Saara kirjoitti...

Kiitos, eki, viestistä. Minusta on mukavaa asettaa ihmiset niille kuuluville paikoilleen. Se täydentää muutoin niin usvaista virutaalikuvaa. Tekee ekinkin elävämmäksi.

Nimetön kirjoitti...

Mä olen kyllä mieluummin ihan virtuaalinen vaan. Ei mua saa asettaa paikoilleen, pöh, eikä lokeroida :-( Elävämmäksi, hah, tätä pystyyn kuolleemmaksi ei enää paljo saa.
eki

Saara kirjoitti...

No ei se mitään lokerointia kylläkään ole, kun kerran jokaisella on oma lokero. Ja virtuaalinen se lokerokin silti on, vaikka sillä on nimi.

Minäkin tunnen itseni pystyynkuolleeksi.

Nimetön kirjoitti...

Niin no juu tietenki. Hei, pitäskö sitä ruvetakin puuks?
eki

Nimetön kirjoitti...

Suomenlinna oli täynnä turisteja tänään. Ja Kauppatori tietysti. Ei ne minua haittaa läheskään yhtä paljon, kuin hitaat hämäläiset(vai oisko ne sittenkin niitä savolaisia???), jotka jurnuttaa keskellä jalkakäytävää rivissä, kaikilla vyölaukku vatsan alla roikkuen ja aurinkolippa silmillä. Ohi et pääse, vaikka mitä tekisit.Perkele. Rupean kylähulluksi ja kumautan halolla otsikkoon kaikkia vastaantulevia ja edessäseisovia, jotka ei osaa väistää.
Kyllä keskusta on vältettävä paikka tällä hetkellä, ei helvetti, mitä menoa...
-minh-