tiistaina, kesäkuuta 06, 2006

Trendi on kirosana

Moro,

mä luin just uuden veen. Se on hei ihan samanlainen kuin citykin, deittiosastosta lähtien. Mä oon tosi pähkinöinä nyt. Näill toimittajil on eessä loistava tulevaisuus media-alan ammattilaisina trendien aallonharjalla. Näiden lehtien tekijätiimit osaa todella räväkästi kertoo meille, että miss tapahtuu ja mitä. Ja mitä sun pitää pukee päälles kun sä sit meet sinne.

Vittu että olen kyllästynyt tähän citykulttuuriin; trendiravintoloihin, trendiaurinkolaseihin, trendivaatteisiin, trendijulkkiksiin, trendilehtiin, trendi-ihmisiin, trenditoimittajiin ja ennen muuta joka helvetin asian top-listauksiin... kohta lentää yrjö. Nuoret haluaisivat muuttaa tämän maailman oman näköisekseen, mutta se todellakin näyttää pinnalliselta, hektiseltä, kiireiseltä ja orgastisen trendikkäältä.

Minun mielestäni muoti ja muotinäytökset pitäisi kieltää lailla ja antaa vihdoinkin ihmisten löytää oma tyylinsä ilman jatkuvaa opastusta siitä, mikä on hottia ja mikä ei. Hitto jos joku muotiguru keksii, että nyt pitää olla leveät lahkeet, niin eiköhän kaikilla ole kohta leveät lahkeet, ja kunhan niihin on tottunut viimeinen mökinmuijakin, niin eikö joku huumeilla nälkäänsä karkottava pahvipäinen mallimuija vedä pillifarkut jalkaansa kesken parhaimman leveälahjesesongin, ja jokos taas salamavalojen välkkeessä tapahtuu suuri valaistus...oooh, trendi-ihmiset pyörtyvät ihastuksesta ja kahden vuoden päästä siitä jokainen sulloo itsensä niihin helvetin nakinkuoriin ja anoreksia kaupanpäälle, kiitos. Siis mikä apinalauma tämä on? Eivätkö he ole ennen pillifarkkuja nähneet? Hm... ehkä eivät. Tässä iässä tuntuu naurettavalta seurata saman asian ympärillä tasaisin väliajoin tapahtuvaa keinoihmettä.

Ymmärrän kyllä sen, että eihän niitä muunlaisia vaatteita ole kaupan kuin niitä mitkä ovat muotia, ja kun joka talvi kaikki vaatteet kummasti kutistuvat kaapissa, niin pakkohan se on uusia joskus ostaa. Mutta eikö se silti ole aivan idioottimaista, että nyt isot kaulukset ovat ihan ok, mutta parin vuoden päästä niille nauretaan. Sama koskee ihan kaikkea. Trendilehti listaa ravintoloita, festareita, fillareita, lippiksiä, hieromasauvoja... niin eiköhän nämä omatoimista ajattelua vieroksuvat ihmiset mene ja käytä näitä trendiasioita muiden ravintoloiden ja vaatevalmistajien irtisanoessa samaan aikaan väkeään.

Joku vetää tästä hyviä rahoja koko ajan ja elelee röyhelöpaidoissaan leveää elämää. Varmaan olisi parempaakin käyttöä niille euroille, joita trendeihin käytetään. Ajatelkaa miten paljon niillä voisi auttaa nälkäänäkeviä. Tuli vaan mieleen. Älkää hermostuko. Tämä nälkäkortti on aika pahasti kulutettu, mutta voisi siinä silti olla pointtia.


Mika Waltaria on sentään lainattu veen "kulttuurisivulla", mutta sekin niin ikitrendikkäästi kuin: "kirjoittamisesta pitää saada henkinen orgasmi". Siis älkää hei viittikö. Ei elämä ole pelkkää orgasminmetsästystä joka reiässä. Riittää kun posket vähän vitutuksesta helottaa.

28 kommenttia:

itte kirjoitti...

On muuten hyvä, että nykyään voi tämmöiset asiat purkaa blogiin. Vuosia sitten, kun minä olin vihainen, sillä en löytänyt kaupoista hyvän värisiä vaatteita (silloin oli joku syksy niin in, että kaikki vaatteet näytti kurakosta nostetuilta). Menin sitä manaamaan kirjoittamista harrastavan piirin kahvipöydässä. Samaan syssyyn haukuin kaikki akkain lehdet ja muut muodista elävät turhiksi. Ja kas, en tuntenut koko porukkaa kunnolla. Niinpä yksi tunnusti olleensa erään naistenlehden päätoimittaja. Sentään ex. Vähän pelasti.

Mutta että et halua muiden kertovan, miten pitää elää ja toimia: viisauttahan se, ja hyvää itsetuntoa.

Saara kirjoitti...

Heh, Itte. Noh, minä sentään ajattelin valmiiksi, että tää kirjoitus ei ehkä sovi kaikkien pirtaan.

Ja tuo väriongelma on muuten tosi. Tahtoo tämmöinen kalvakka akka niin kuin minäkin näyttää aika hemmetin paljon kalvakammalta tämän kevään pastelleissa. Hui kauheeta.

-äS kirjoitti...

ne toimittajat on siellä veen puolella vielä harjoittelemassa.

menee vuosi tai puoli ja sitten ne keksii: "hei, jos perustetaan oma lehti. Painetaan hirveästi mainoksia kiiltävälle paperille ja annetaan sille houkutteleva nimi. Niinku vaikka Absolute tai Julkkis"

odota vaan, kohta tehdään taas suomalaista lehtihistoriaa...

Maija Mallikortti kirjoitti...

Trendi on kirosana. Miulla alkaa pää hajoilemaan heti kun eksyy kaupungille kävelemään. Joku kolttu pitäisi kaverin kesähäihin hommata, mutta mitenkähän sen saa ostettua kaiken vitutuksen lomassa. Kyllä varmaan taas posket helottaakin! Eikä mistään trendiorgasmeista!

Ajattelin kyllä hakea sen Keskisen Vesan kyläpuodista (joka käy kyllä vitsistä), samalla kun etsin itsellein uimapatjaa. Hyvä olisi jos kylkiäisenä saisi, sen koltun siis.

Miä ainakin näytän trendeille persettä. Kalvakkaa ja muodotonta persettäni.

Saara kirjoitti...

Joo, niin tietty, äS, näinhän siinä tulee käymään ja harjoituisalustaakin pitää olla. Minä vaan ihmettelen, että mistä näitä trenditoimittajia oikein sikiää. Vissiin niillä on toplistojen laatiminen top-oppiaineena.

MM, ymmärrän. Mutta en usko, että Keskiselläkään pääsee trendejä karkuun. Kerran ostin sieltä kahvikupit äiteelle. Valkoiset, sinisiä kukkia.

Kelläpä suomalaisella ei olisi kalvakka perse, ellei sitten makoile säännöllisesti perse pystyssä solariumissa tai rasvaa sitä ruskettavalla voiteella iltaisin. Jos näistä pitäisi valita, niin kyllä mäkin sen kalvakan otan. Nuo muut vaihtoehdot kuulostaa aika idioottimaisilta, mutta onhan se varmaan kivaa, jos nauttii ruskean perseen tuottamasta onnentunteesta :)

Rauno Rasanen kirjoitti...

Tein tämän jutun inspiroimana päreen omaan blogiini.

Vt kirjoitti...

Muotien ja trendien arvosteleminen on luojan kiitos sentään ikuisesti trendikästä.

Anitak kirjoitti...

Hyvä, Saara!

Tony kirjoitti...

Todella asiapitoinen kirjoitus. Alkoi heti ärsyttää saatanan trendipellet. Kaikkein eniten ärsyttää se mukasyvällinen Waltarin lainaaminen. Ilmeisesti ton syvemmälle pinnalta ei voi sukeltaa.

Henkinen orgasmi kuulostaa jotenkin mageelta, mutta kun oikein miettii, niin ymmärtää sen olevan verrattavissa olotilaan, joka kestää noin sekunnin ajan välittömästi aivastamisen jälkeen.

Petra kirjoitti...

i agree in so many levels its not even funny. or trendy.

Saara kirjoitti...

Oh, täällähän on... kommentteja. Rauno, kävin lukemassa. Sulta oli nähdäkseni jäänyt olennaisin ymmärtämättä. Ihan tarkoitin sitä, että muotia ei todellakaan olisi ollenkaan. Että voisi vetää viisi vuotta vanhan kauluspaidan päällensa ilmän, että ihmiset osoittelevat sormella.

Vt, olipa masentavasti sanottu. Hmph.

Anitak, kiitos.

Joo, Tony, minäkin mietin sitä henkistä orkkua ja kaipa sekin on trendi. Tämä on niin orkkuhakuinen maailma nykyään. Eihän siinä orkussa se vika ole tavallaan, vaan sen ympärille luodusta keinotekoisesta ihmeestä. Siinä kyllä kerrottiin myös kaikille orkuista pitäville, millä vehkeellä onanoimalla saa parhaimman orkun. Ylipäätään kaikesta pitäisi saada jonkinlainen orkku ja mitä trendikkäämpi juttu, sen isommat orkut. Just joo.

Mua vaan alkoi niin nyppiä.


Joo, nimenomaan Petra.Ei naurata. Eikös siellä teillä Texasissa päin ole vielä pahemmin asiat? Pillifarkut jo jokaisella?

Etappisika kirjoitti...

Lempo!
Peijakas!
Kautta Manitoun!
Perhana soikoon!

Anteeksi Saara että tulin tänne näin karkeasti kiroilemaan, sadattelemaan, manailemaan ja resuamaan.

Vähempikin tietysti riittäisi.

Mutta olen kuullut että se on kuin ottaisi rahaa pankista kun ikäiseni mieshenkilö kiroaa.

Voihan vietävä!

Anu kirjoitti...

Jostain syystä muodin ja trendien vastustajat tuntuvat ottavan mainitut asiat huomattavasti vakavammin kuin ne, joita he kritisoivat.

Keinotekoisesta ihmeestä tulee uhka vasta sitten, kun siihen aletaan suhtautua (liian) vakavasti. Siihen asti se on viihdettä.

Sylvi kirjoitti...

Täytyy sanoa, että rouva on ollut vedossa, hyvin kiukuteltu. Oikein mallikas kooste ilmiöistä, jotka ärsyttävät harva se päivä.

Etappisika kirjoitti...

Sanottakoon Saara selvennykseksi, että tuo valitettavan alatyylinen, ruokoton ja karkea postaukseni tuossa ylempänä ei ollut niinkään kommentti tähän kirjoitukseesi, vaan tunsin syvää myötätuntoa noita paria RR:n blogissa vieraillutta raavasta miestä kohtaan, jotka kielenkäytöllesi altistuttuaan joutuivat seslongille loppupäiväksi pitkälleen kylmä kääre otsallaan kamferitippoja ja nitroja napsimaan (ja jos äidillä on antaa kylmää mehua, sekin voisi olla heille hyväksi tuossa tilanteessa).

Heidän kohtalonsa otti minuun lujasti. Tekee mieleni taaskin noitua!

Pannahinen!

JPK kirjoitti...

Mistäköhän olivat Waltarisitaattinsa kaivaneet? On tuota Waltaria tullut luettua haastattelujen ja kirjojen muodossa 30 vuotta mutta enpä muista moista heittoa...

Juha K. Korento kirjoitti...

Mahtipostaus Saara! Kuten joku sanoikin: hyvin kiukuteltu. Aiheesta olisi helppo kirjoittaa latteasti, sen olit välttänyt aivan täydellisesti. Puhuit apinoista. Se oli uskomaton sattuma! Aivan uskomaton. Käsittämätön. Selitän sitten joskus :)

Anna kirjoitti...

Kiitos aamunauruista.

Ja jos parhaat trendipingottajat tahtoo paikantaa niin käsittääkseni ne löytyvät Tukholmasta.

Täällähän voi suorastaan oleskella samssa stetsonissa vuodesta toiseen...

Saara kirjoitti...

Joo, e-tappinen, arvasin kyllä heti mistä on kyse. Siellähän on Räsäsellä mukava herrain mimosakerho kerrassaan. Käykääpä katsomassa, jos kiinnostaa, miten herrasväen korvat punoittaa, kun Saara kiroilee niin perkeleesti. Siitä edellisestä kerrasta olikin jo varmaan muutama kuukausi ja nyt taas kirosin heti perään. On se aivan siis sydärin paikka tämän maailman aikaan.

Mitenkähän minusta tuntuu, Anu, etten ole ihan hakoteillä. Tuo viihteeksi kutsumasi aiheuttaa aika paljon kaikenlaista harmia siihen nähden, miten kevyesti koko ilmiö pitäisi mielestäsi ottaa. Ehkä syvällisempi ajattelu voisi avata silmiä, mutta pakkohan ei ole. Siksihän tämä maailma on sellainen kuin on. Ketään ei voi pakottaa ajattelemaan.


Ahaa, JPK! No niin. Tuossa kappaleessa onkin sekoitettu sekä Waltaria että Haanpään Harria. Olin kenties hypännyt lauseen liian pitkälle. Minäpä lainaan sen koko kappaleen tähän:

"Kirjailija Mika Waltarin mukaan kirjoittamisen ainoa motiivi ei saa olla bisnes. Sen pitää antaa myös sisäisesti jotain, henkinen orgasmi. Wannabe-kirjailijat puhuvat rahasta, mutta ovat myös itsevarmoja. Haanpään mielestä sillä ei vielä pitkälle pötkitä."

Eli sitaatti tosiaan voi olla myös Haanpäältä. Tämä lause "kirjoittamisesta pitää saada henkinen orgasmi" on myös nostettu väliotsikoksi ilman sen kummempia selittelemättä, kenen lausahdus se on. Jostakin syystä luin tuoj kappaleen niin, että Waltari jäi siitä päällimäiseksi mieleen. Haanpään Harrillahan ei enää vuosiin ole ollut mitään uutta sanottavaa wannabe-kirjailijoista.

Hahhah, Juha. Tuskin maltan odottaa lisää apinoita.

No juu, Anna, onhan meillä niitä persooniakin. Enkä ole ihan varma, onko Tukholmassa :)

Saara kirjoitti...

Ja Sylvikin oli käynyt. Meinasi mennä ihan huppeluksiin tuonne tappisen taakse. Siis vähitellen nuo tosiaan alkavat ärsyttää ja tuollaisen kompaktin trendipaketin lukemisen jälkeen sitten tulvahtaa yli. Kaikkea ei aina ehkä pitäisi lukea. Eihän se minulle suunnattu lehti edes ole, mutku se oli junassa, siinä penkillä, niinku tyrkyllä.

Rauno Rasanen kirjoitti...

Saara.

Muotia ei ole olemassakaan. On vain ihmisten psykososiaalisia tarpeita, joita muodinmyyjä manipuloi.

Mutta näistä tarpeista voi irtautua.
Se tosin ei välttämättä onnistu ihan nuorella iällä.

Eli voin vain paheksuen räksyttää muodinluojille tai muodin perässä juoksijoile kuin turhautunut rakkikoira.

Nuorten asenteet tuskin muuttuvat näissä asioissa, koska he tarvitsevat muotia siinä missä muotibusiness rahaa.

*
Kts. päreeni
"Myytävänä: Muodikasta katoavaisuutta ja katoavaista muodikkuutta" - 26.3.06

Saara kirjoitti...

Hyvä Rane! Joo, luin sen päreesi jo ennen kuin lähdin kauppaan ja tuossa pyöräillessä vähän mietinkin sitä mitä kirjoitit.

Kaiken kaikkiaan luulen, että nuoret vain luulevat tarvitsevansa muotia sen sijaan että tarvitsisivat sitä oikeasti. Jos kenelläkään ei sitä olisi, eihän olisi mitä himoita. Se on kyllä erinomainen egon pönkityksen keino, siis vetää viimeisen päälle releet päällensä ja toisaalta voihan olla, ettei jokaisella ole kyllin iso ego :) pärjätäkseen ilman muodin suomaa turvaa. Siinä on vain aika isot rahat kyseessä. Jos asenteita saisi joskus edes vähän muuttumaan, voi olla että maailmassa se raha jakaantuisi kenties joskus vähän tasaisemmin. Tää nyt on tämmöistä ideologista paskaa mitä meikäkin jankuttaa. Muodinluojia ja sen kannattajia tämä tuskin hetkauttaa.

Anu kirjoitti...

"Tuo viihteeksi kutsumasi aiheuttaa aika paljon kaikenlaista harmia siihen nähden, miten kevyesti koko ilmiö pitäisi mielestäsi ottaa."

Noin niinkuin syvällisemmin ajatellen taisin sanoa, tai ainakin yritin, ettei se aiheuttaisi niin paljon harmia, jos se otettaisiin kevyemmin.

Muodin syyttely siitä, ettei ihmisten anneta löytää omaa tyyliään, on aika hyvä esimerkki siitä, että ihminen rakentaa itse oman vankilansa. Syvällisesti ajatellen se on aika hassua, mutten oikein usko, että siitä päästään eroon vain kieltämällä muoti. Sen tilalle löytyy kyllä tarvittaessa toinen syyllinen.

Saara kirjoitti...

Huomenta, huomenta,

minä sitä syyllistä vähän kyllä epäilen, että voiko niin massiivista toista löytyäkään, joka saa koko maapallon ihmiset havittelemaan joitakin määrätyn merkkisiä farkkuja tms. Eipä taida missään niin paljon liikkua turhaa rahaa kuin trendimerkkien ympärillä. Sitä voi olla aika vaikea ylittää.

Liisa kirjoitti...

Saara, parhaita tekstejäsi. Toivottavasti teit tosissasi etkä kieli poskessa. Silläkään väliä!

Mää tein oman valintani yhtenä 90-luvun lopun toukokuun päivänä kello 13.15. Tulin kokouksesta hikisenä, oli just aikaa kipata kuppi kaffetta ennen seuraavan miitingin alkua. Katselin hetken pöydän pintaa, paperipinoja, esityslistaa ja kurkistin ulos laitoksen kolmannen kerroksen ikkunasta. Nousin, otin kassini, sanoin: "Tämä laitos ei minua tarvitse. Tämä kaupunki ei ole minua vailla. Enkä minä kumpaakaan." Poljin kotiin, keräsin kamppeet ja niin jouduin vanhaan torpanrotiskoon mettän keskelle, lähelle peltoja, jokea ja taivasta.

Niin yksinkertaista. Niin vähän tiesin, mitä siitä seuraa. Uusi kierros!
Mutta jumalauta, mikä kierros! Eikä kukaan hypi silmille, kun vedän haalarit niskaan ja aina trendikkään huopahatun päähäni.

Hyvä Saara, että muistutit, miten hyvin minulla on.
Kaikkea hyvää Sinullekin orgasmin kera tai ilman orgasmeja. Valintasi mukaan.
Terkut!

Saara kirjoitti...

Kiitos, Liisa! Samoin sinulle!

Petja Jäppinen kirjoitti...

aluksi.
"Trendi" on sanana sellainen joka ymmärretään väärin. Se ei tarkoita muotia, vaan tietyn alan pitkän aikavälin kehitystä.
Ja sitten.
Se aika on itseasiassa jäänyt jo kauas taakse, jolloin oikeasti oli muodinluojia. Keskeinen osa muodista syntyy nykyään reaktiosta trendeihin, joita taas elää kadulla.

Mutta minä olen ratkaissut osaltani jo 25 vuotta sitten tämän asian, miten reagoin markkinoiden köyhyyteen. Teen tai teetän.

Saara kirjoitti...

Niin no se teettäminen ja tekeminen ei ole ongelma niille, joilla on jo sitä egoa olla omia itsejään.