maanantaina, maaliskuuta 14, 2005

Ken nettiin lähtee, se netin kestäköön


Nettihäiriköinnistä puhutaan aika hiljaa ja vähän. Netti ei nyt vaan ole niin tärkeä asia, että sen häiriköitäkään pitäisi ottaa vakavasti. Aina voi pistää netin kiinni ja suksia helvettiin. Valittaa ei varsinkaan pidä. Itsehän sinne on tullut ängettyä.

Pahimpia ylenkatsojia tässä asiassa ovat itse portaalien pitäjät. Kirjoitin kerran parin viikon sisällä Jippiin ylläpitoon viisi kirjettä, joihin en saanut ainuttakaan vastausta, saati että niillä olisi ollut muutoinkaan mitään vaikutusta kirjallisuuspalstan siistimiseen. No eipä sen mainekaan sitten kehuttava ole. Kunnianhimoton portaali. Se on vähän niin kuin tarkoitettukin nettihäiriköille ja tokihan demokratian nimissä heille pitää sellainen purkautumispaikka myös olla.

Alkoi kerrassaan nyppiä se, että netissä kuka vain saa tosiaankin väittää kenestä mitä sattuu. Siis täysin tuulesta temmattua tarinaa tuulihatun toimesta: ”Nyt Saara nykykyttäää vimmatusti sanoisinko runkkaa ilmoita asioton viestiä. Koska hän on menettänyt miehensä ainoa orkasmi on runkata tuota ilmoita asioton viesti. Voi sitä kiihkoa, voi sitä ruumiin paloa”.

No niin, eihän tästä pitäisi järkevän ihmisen välittää. Ei pitäisi suuttua, kun mikään ei ole totta. Eikö tämä ole jokin russelmainen oppikin peräti. Maailman filosofin viisas ajattelu ei liene kyseenalaistamista kaipaa. Mutta kun herjaamista jatkuu vuodesta toiseen, kommentti toisensa perään on aina samaa paskaa, ei yksinkertaisesti enää voi olla puuttumatta. Jos ei puuttuisi, antaisi kiusaajalleen periksi.

Myönnän, että olen henkilö, jota on helppo vihata. Mutta vuosikausia kestävään kaunaan en ihan helpolla usko. Olen yrittänyt kysellä ja selvittää, mistä tätä kaikki juontaa juurensa, mutta ei sieltä koskaan tule sammakkoa viisaampaa vastausta. Kiusaaminen on pelkkää hupia ja uhri valitaan omien pimeiden tunteitten perusteella.

Foorumeilla tällaiset kommentit jatkuvasti ympättynä keskustelun katveeseen ovat omiaan tyrehdyttämään koko keskustelun. Vain yhtä hullu jaksaisi jatkaa vakavasti otettavaa keskustelua tuollaisella palstalla, jolla peeloilut sallitaan suvereenisti. Mikä siinä keskustelussa sitten niin tärkeää edes on, että sen ylläpitoa kannattaisi puolustaa? Ehkä ei mikään.

Mutta kiusaamien on minusta vastustamisen arvoinen asia; peeloille ei pidä antaa periksi tai he saavat mitä haluavatkin, uhrin toisensa jälkeen pois pelistä. He luulevat, että osuvat oikeaan ja onnistuvat loukkaamaan, mutta todellisuudessa ihmiset yksinkertaiseti kyllästyvät lukemaan typeryyksiä. Katto se tulee siinäkin hommassa vastaan. Lopulta jäljelle jää pelkkiä sosiaalisesti häiriintyneitä peeloja, joiden elämän tarkoitus on vain etsiä lisää kiusaamisen uhreja. Olemmeko ihan totta valmiita luovuttamaan areenan näille?

Minun piti kyllä etsiä 48 kadonnutta kommenttia, mutta eksyin nettiin lukemaan aineistoa kiusaajista. Sitä oli yllättävän vähän ja osin ajattelu vielä puolitiessä. Tämäkin nyt oli vain pikaista ja pinnallista pohdintaa.

14 kommenttia:

Janne kirjoitti...

Kunnianloukkaussäädökset ja kotirauhan häirintä -laki pätevät myös netissä: jos joku hyypiö alkaa oikeasti kovasti häiritä, poliisille voi aina ilmoittaa.

Vaikka häiritsevää verkkoviestiä ei saakaan poistaa ilman tuomioistuimen lupaa, ne saattavat kuitenkin olla palvelun käyttöehtojen vastaisia. Ylläpito ei ehkä asiaan reagoi, mutta aina voi yrittää päästä ylläpidon esimiesten juttusille.

Anonyymi kirjoitti...

Häh, siis eikö sa poistaa ilman tuomioistuimen lupaan. Tulipahan mieleen eräskin Kiiltomato, jonka toimituskunta poistaa keskustelupalstoilta viestejä ja kokonaisia viestiketjuja varsin railakkaasti, jos keskustelu menee heidän mielestään häiritseväksi. Kaikissa poistoissa ei ole ollut syynä, että viestit olisivat palvelun käyttöehtojen vastaisia. Syitä on ollut monia. Kiiltomatohan rinnastaa keskustelupalstansa yleisönosastoon jota voi editoida jälkikäteen, koska etukäteis editointiin ja sensurointiin ei ole rasursseja. "Editoivathan lehdetkin omia yleisönosastokirjoituksiaan" Sanoi eräs päätoimittaja.

Onko Saara tehnyt rikoksen poistaessaan keskusteluaiheesta kommentit kokonaan, myös ne ei häiritsevät, vai mistä moisessa säännössä on kysymys?

Anonyymi kirjoitti...

Näitä kommentteja ei taav voi editoida jälkeenpäin joka on harmi, sillä vaikka luin moneen kertaan ton edellisen viestin sinne jäi noin 40 kirjoitusvirhettä, prkl.

Anonyymi kirjoitti...

Heh heh, mulla noita virheitä piisaa.

Anonyymi kirjoitti...

Juuri kirjoitin samasta aiheesta omassa verkkopäiväkirjassani (tällä nimenomaisella hetkellä olemme allekkain Pinserin listalla, jos haluat vilkaista, Minetan).

Minä olen antanut kerta toisensa jälkeen periksi nettikiusaajalleni, vaikka olenkin sanallisesti pärjännyt hänen kanssaan. En vain jaksa enää sitä, että jokaisen asiallisen kommenttini perässä on herjauksia ja törkeilyjä. Kolme palstaa olen nyt jättänyt, koska samainen ilkimys riehuu kaikissa. Tänne päädyin yksinäistä verkkopäivistä kirjoittamaan, koska haluan hieman hengähtää ja miettiä, kannattaako keskustelupalstoille ylipäänsä ollenkaan palata.

Saara kirjoitti...

No täältä tulee häirikköviestit lähtemään kuin ohjukset. Kylläpä tuntuu hyvältä, kun on valtaa! Tämä on mun blogini ja minä määrään sellaiset säännöt, ettei täällä valheellisesti vittuilla kenellekään eikä käytetä kieroja menettelytapoja. Mikäli niitä ilmenee, viesti lähtee ja justiinsa.

Jippiin ylläpito ei reagoinut, vaikka uhkailin niitä jo lehtijutulla (no en sitä kyllä kirjoittanut tietenkään). Se on aina se viimeinen uhkausvaihe, kun tuntuu, että hakkaa päätään seinään eikä kukaan kuuntele.

***

Älä Karpalo huoli. Mulla menee nykyään kaikki kirjaimet väärään järjestykseen. Kirjoittamisesta on tullut ihan hemmetin vaikeaa. Esim. rihmastoa en osaa kirjoittaa kuin hitaasti tavaten tai siitä tulee aina rihamasto.

***

Kävin Minetanin blogissa ja joo, tuntui todella tutulta. Ihan kuin olisi sama ihminen kyseessä. Yäääk.

Ja juuri niin minäkin luulin, että täällä saisin olla kiusaajalta rauhassa, mutta niin se vaan tuohon tupsahti ja kaikki oli hetken taas niin kuin ennenkin. Se ehti käyttää jo kahta nimimerkkiäkin.

Mutta täytyy olla kovana vain. Kaikki pois. Ei yhtään enää.

Anonyymi kirjoitti...

Jippii on välinpitämätön ja sillä on liian työllistettyjä tai arvostelukyvyttömiä ihmisiä käsittelemässä asiattomien viestien ilmiantoja.

Olen havainnut, ettei ilmiantonappulan painamisesta ole hyötyä, mutta enemmän palauteviesteistä, joihin on siteerattu törkeitä viestejä. Kysyn sitten vastaako tällainen teksti Jippiin käsitystä sananvapaudesta. Lähteekö viesti vai täytyykö ryhtyä muihin toimenpiteisiin? Aika hyvin olen onnistunut vakituisessa kirjeenvaihdossa, tosin nyt on ollut muutaman viikon aukko.

Saara kirjoitti...

Joo, kyllä minä niitä aina siteerasin ja panin linkinkin vielä, mutta multa puuttuu kai auktoriteettia. Tai en osannut olla tarpeeksi uhkaava. Nimittäin, Sylvi, tuo kuulosti aika pelottavalta. Ja hymiön paikka.

Saara kirjoitti...

Ai ja voi. Olen menettänyt kaksi pamauttajaa. Yritin kiihkeästi korjata tilanteen asettamalla pamautusnappulan, mutta jostakin syystä se väitti, että nappulasta pääsikin pamauttamaan jonkun ihan vieraan blogin, vaikka kyllä se minun id piti olla. Nörttiyteni sai tästä kyllä kovan pamauksen.

Ei kai tässä muu auta, kun kirjoittaa vetämämmistä aiheista.

Saara kirjoitti...

Aina vaan minun nappulani pamauttaa jonkun minapoksin. En ala.

Eikö kukaan voi auttaa? Eikö? Kukaan?

Anonyymi kirjoitti...

Pyydä apua Mocalta. Hän hoiti minunkin pamautusnappulani.

Minäkin olen menettänyt pamauttajia, kyllä on katkeraa.

Kirsti

Saara kirjoitti...

Ei se auta, kun se on suuttunut.

Anonyymi kirjoitti...

Noo siis en ole. Siihen pamausongelmaan en osaa neuvoa ellei linkiksi pantava

http://www.pinseri.com/
bloglist/
tilaaminut.cgi?id=1682

riitä.

En sitten kyllä oikein tiedä noista uuden ja vanhan blogilistan rekisteröitymisjutuista voisiko ne sotkea jotain.

tv
Moca

Saara kirjoitti...

Ahaa. Joo! Sekös se voisi ollakin. Kiitos! Tuhannesti ja taas tuhannesti. Kokeilu jäänee huomiseen, kun just tulin duunista ja puoli kuusi pitäisi jo olla aamulla ylhäällä uutta työpäivää vaarten.