tiistaina, toukokuuta 22, 2007

Kohti ääretöntä ja sen yli

Voitteko kuvitella, että Internetistä loppuu pian tila? Minä luulin, että tämä on jo nyt ääretön, mutta vääriin luulin. Vaan apua on tulossa, mutta tuleeko se ajoissa, siinäpä pulma.

Amerikan internetnumeroiden rekisteri Arin (American Registry for Internet Numbers) hoputtaa maailmaa siirtymään uuteen ip-aikaan. Eikä huoli ole ihan aiheeton.Nykyinen ipv4 riittää enää maksimissaan vuoteen 2013 asti ennen kuin tila loppuu. Tilaa on nyt jäljellä enää 19 prosenttia kaikkiaan reilusta neljästä miljardista ipv4-osoitteesta.

Seuraavaan versioon, ipv6:een, mahtuisi 16 kvadriljoonaa eli 16 miljardi miljardia osoitetta.

Stephen M. Ryan ja Raymond A. Plzak Arinista varoittavat, että jos toimiin ei ryhdytä, seurauksena on "hiljainen tekninen kriisi", joka hiipii yllemme ilman erillistä ilmoitusta tulostaan.

Ryan ja Plzak uskovat, että niukka ip-tila johtaa ip-osoitteiden mustan pörssin kauppaan.

(Tietoviikko 22.5.2007)

Huvittelen hetkittäin lukemalla kaikenlaista ja minusta on eri vinhaa lukea silmät tapillaan jotakin, josta en ymmärrä mitään. Ajatelkaa, että ip-osoitteista voidaan alkaa käydä mustan pörssin kauppaa. Ai hemmetti, miten ihanan surrealistista. Onko 1 kvadrimiljoona siis 1 miljardi miljardia?

Olen vieläkin sairaslomalla. Olen koko viikon. En tajua, miten selkä voi vaikuttaa päähän niin totaalisesti, etten saa tehtyä edes läksyjä. Keskittymiskyky on aivan olematon. Selässä tuntuu, niin kuin jokin elämää sykkivä alien roikkuisi siellä ja vetäisi välillä jostakin hermosta, niin että reittä repii ja jalkapöytää kiristää. Varasin ajan kiropraktikolle. En minä jaksa vain olla ja odottaa, että tämä paranee itsekseen. Ei se parantunut viimeksikään. Lääkäri sen silloin rusautti, olin kyllä jumalattoman kauhuissani, mutta selän kanssa pystyi sen jälkeen elämään. Nyt ei oikein pysty. Ei saisi edelleenkään istua, mutta kun aikansa tässä haahuilee tekemättä mitään, niin kyllä vain alkaa tehdä mieli istua. Sain lääkäriltä sentään jumppaohjeet ja yöksi määräyksen laittaa renkaan vyötäisille. Siinä taas muuten yksi sukkahousuvinkki. Tunkee vaan nyloniin jotakin tukevaa pehmikettä ja kietoo putkilon pelastusrenkaaksi. Olenhan näky, en kiellä. Vähän kuin jokin sarjakuvahahmo. Friikki, joka pelkää maailmanlopun tulvaa.

18 kommenttia:

Celia kirjoitti...

Äääh! Nämä ovat taas niitä maailmanlopun enteitä!Vuosituhannen vaihtuessakin pelättiin ja luultiin, että koko sähköinen maailma jumittuu juuri sillä sekunnilla. Mutta mitä sitten tapahtui? Ei mitään.

Toivottavasti se selännitkauttaja osaa nitkauttaa nikamasi oikeaan kohtaan. Tarkoitan, että pikaista paranemista. Ei ole herkkua olla selkäkipuisena.

Saara kirjoitti...

Elä elä, Celia, musta olisi jotenkin niin ihanan katasrtofaalista, kun ip-osoitteet nyt vaan yhtäkkiä loppuisivat.

Niin, ei tähän mikään muu auta. Pakko se on hoitaa jotenkin ja lääkärit on yleensä ihan kädettömiä selkien kanssa.

SusuPetal kirjoitti...

Siis, tarkoittaako tuo tilan loppuminen sitä, että esim. yhden bloggaajan blogien määrää olisi rajoitettava valtiovallan toimesta????
No way. En ala.

Toivon mukaan kirosta on apua.

Saara kirjoitti...

Niin! Sinä hävytön tilatuhlari! Internetin suurkuluttaja! Ahmatti! Ip-syöppö!

minh kirjoitti...

Antaako kiropraktikot jumppaohjeita kans? Toivottavasti, koska tavan lääkärillä joutuu vain johonkin kipulääkekoukkuun selkävaivojensa kanssa. Jumppa on parasta lääkettä, vaikka olisikin siinä vaiheessa, ettei pysty tekemään mitään, koska tulee sellaisia päiviä ja hetkiä, että tuntuu paremmalta ja silloin kannattaa harjoittaa tukilihaksia.

Kun minulla oli pullisteleva tyrä välilevyn tuntumassa, en saanut mitään ohjeita mihinkään, vain lääkkeitä ja siinähän se meni kätsästi 3kk sohvalla maaten ja kuolaten lihasrelaksanttien kanssa.

Työssä on pahoja asentoja, joista pitäisi päästä eroon(sulla siis), mutta se ei ole kovin helppoa, kun on vuosia tehnyt kaikki tietyllä tavalla. Perseestä tommonen...

Otetaan tähän kauhuskenaario vielä, mikä tuli mieleen tuosta lukemastasi jutusta:
Vuonna 2013 julistetaan internet maksulliseksi ja rajoitetuksi, siis ip-osoitteet. Ensin ihmiset on saatu käyttämään rahansa tietokoneisiin ja tulemaan niistä riippuvaisiksi, sitten otetaan ne niiltä pois ja annetaan ne vain rahakkaiden yritysten ja yhteisöjen käyttöön. Tavan kansalainen voi sitten hoitaa nettiriippuvuuttaan paikallisen kirjaston kahdella koneella, 15min kerrallaan. Blogeja tai kotisivuja ei tietenkään voi olla, koska maailmassa vallitsee nettipula ja kaikki nettiaika on kortilla. Kirjastokorttiin tulee tietty näkyviin, kuinka paljon on tullut surffailtua ja mitä lajia käyttö oli. Jokaiselle kiintiöt netin kanssa. Ja koneet luovutetaan valtiolle. Tämä oli ensimmäinen ajatukseni tuosta...miten niin pessimisti?
-minh-

Ensio E. kirjoitti...

Me Suomessa voimme nukkua rauhassa renkainemme, asia on hoidettu. Ei tarvitse valvoa öitä että "voi herrajjumala jos ne ip-numerot loppuu just kuma nukun..."

YLE:n hallintoneuvosto ja operatiivinen johto myy jokaiseen torppaan erityisen ip-laatikon, hintataso 40-150 e, joka kytketään sähköverkkoon. Sieltä laatikosta sitten tulee ip-numeroita kuin aisaa. Samoja numeroita voi käyttääö myös lotto- ja jokeriarvonnoissa.

Saara kirjoitti...

Joo, Minh, siis ne kipulääkkeet niin. Luin siitäkin kauhuskenaarion (onkohan pakko olla näin pimee), että 1200 kipulääkkeiden pitkäaikaisesta popsijasta 1 kuolee vatsan verenvuotoon tai sydänifarktiin. Siis herrasiunaa. Pitikin lukea.

Niin ne työskentelyasennot, heh, vaatisi aikamoisia muutoksia rakennelmiinkin. En tiedä miten sitä pystyisi muuttamaan. Palatsissahan ne on vielä pahemmat, kun kaikki tulee laatikoissa ja niiden nostelu on kyllä hullun hommaa.

Hauska skenaario. Nettipula-aika! Blogin korvikkeina olisi tavalliset päiväkirjat, joita vastaantulijat pakotettaisiin lukemaan ja kommentoimaan.

Saara kirjoitti...

Hahhaa, Enska, nih, mitä jos ne loppuu just ku on nukkumassa! Kiva tommonen oma ip-varasto. Vähän niinku ehtymätön sikspäkki jääkaapissa.

setäs kirjoitti...

Enskan kanssa tässä tuumattiin että pitäs saada kyllä valokuva siitä putkilotsydeemistä, ei sitä muuten kukaan täysin järjetönkään todesta ota.

setäs kirjoitti...

Ja mieluummin tietysti päälle puettuna. Kevätpörriäistä odotellessa.

Saara kirjoitti...

hahhaa, joo, hei mähän voin sen tosiaan värjätä mustakeltaraidalliseksi! Ampiaisvyötärö... eikäku mehiläislantio. Vähän ois makee.

Ensio E. kirjoitti...

Saara on "henkilö joka antoi renkaassa nukkumiselle kasvot".

Nimeni on Saara. Nukun renkaassa.

Kuinka moni pimeässä häpeillen renkaita puhaltava äiti (ettei lapset näe) voisi astua tämän jälkeen esiin:
Minäkin olen rengasäiti. Ja ylpeä siitä.

Maarit Tastulan vieraana tänään. "Kuinka oikein aloit alunperin pitää rengasta?"

Ohari kirjoitti...

Selkä ja pää on lähekkäin peräti, siitä se johtuu, että keks^kekk^keskik^se homma lähtee käsistä. Kipu ei jalosta, niin että rouva on hyvä ja turruttaa ittensä iloisaksi vaan surutta. Kuolo korjaa kumminkin. (Tuo pitää lukea lohduttavana! Kyllä sen voi!)

Nettipula-aikana sitten kehitellään korvaavia juttuja, kuten pettupittiä esim. öö no, johonkin keskenään kommentoiviin hommeleihin. Kuten ihmisiin.

Saara kirjoitti...

Anteeks vaan, mutta nettipula-aikana näitä Enskoja ja Ohareita ei kyl korvaa mikään. Että säästelkää ny jumankauta niitä ipeitä.

setäs kirjoitti...

Nih, nyt ollaan oikeilla linjoilla.
"Rengas muutti elämäni"
- "Mitä meillä oli ennen Rengasta?"
- "Ennen Rengasta :-O?"
"Kahta en vaihda, Rengasta ja..."
*
Ohimennen tutustuin tähän Jyriin, ja Jyrin (Jungner Yle Registry for Internet Numbers) mukaan strategiaan kuuluu myös av-ominaisuus (aito vuorovaikutteisuus), eli lootalla voi lähettää YLE:n suuntaan loputtomasti myös fy-numeroita.
*
Dah!

Saara kirjoitti...

Fy-numeroita! Ihanaa! Mitä ne ovat? Mulle pitää saada ainakin yksi.

Rauno Rasanen kirjoitti...

celia

Olet närkästynyt? siitä, että 'luvattu maailmanloppu' ei tullutkaan. Hehee...

*
Jahkas kaikki kiinalaiset ja intialaiset alkavat käyttää tietokoneita, niin kyllä IP:tkin vähenee alta aikayksikön.

Kaikki menee maksulliseksi ja 'Suuri Moderaattori' hallitsee meitä.

Aika paha näky...

Saara kirjoitti...

Niinpä niin, Rane, pieniä ovat nämä sananvapaustaistot nettipula-ajan rinnalla.