perjantaina, toukokuuta 12, 2006

Päivän adrenaliinihyökkäys

Heh. Novellihaarukseeni oli tullut kelpoa kommenttia, jo huhtikuussa tosin, mutta en ollut muistanut käydä siellä aikoihin.

Kirsi
26.04.2006 - 09:18
On vissiin ihan itseoppinut "kirjailija".. Kyllä sinuna pitäisin nämä rustaukset ihan vaan pöytälaatikossa. Mutta älä masennu, ehkä jonain päivänä opit.

Olen vuosien varrella nähnyt kymmeniä, kenties satoja vastaavia lapsellisen ylimielisiä kommentteja, joko minulle
tai jollekulle toiselle osoitettuja, eikä tämä poikkea niistä millään tavalla. Se ei säihky eikä siinä ole mitään todisteita siitä, että kirjoittaja olisi jollakin tavalla ansiokkaasti liikkeellä. Se ei herätä mitään muuta kuin ajatuksia siitä, että melko monet ihmiset, jotka ovat tai kuvittelevat olevansa kirjailijoita tai kustannustoimittajia ovat varsin huonokäytöksisiä, epäkohteliaita, sivistymättömiä, kenties jopa kostonhimoisia ja ennenkaikkea jokseenkin huonolla itsetunnolla liikenteessä. Huonossa itsetunnossa ei sinällään ole mitään väärää eikä pahaa. Sille vain ei kukaan mitään voi. Se ei käskemällä nouse, mutta ilmeisesti sitä voi nostattaa yrittämällä alistaa muita. Kirsille terveisiä, ettei se ihan noilla keinoilla kuitenkaan onnistu. Jokaisen kirjailijan tai sellaiseksi itseään kutsuvan on mielestäni rakennettava maineensa kirjoituksiensa perusteella, ei toisten kustannuksella. Tunnen toki joitakin kirjailijoita ja kustannustoimittajiakin, joten ihan kaikkia tämäkään päretys ei koske. Ikävystyttävän yleistä moinen käytös kuitenkin kirjoittavien ihmisten parissa on, joten heidän kanssaan työskenteleminen tuntuu painajaismaiselta ajatukseltakin.

Siis pelko pois. Minusta ei tule kirjailijaa. Minä myyn kirjoja ja Kirsin kirjat myisin kostoksi pilkkahintaan. Peränurkasta. Pölykerroksen alta.

2 kommenttia:

Etappisika kirjoitti...

Koska et Saara näköjään ole kaikista taustalla vaikuttavista asioista täysin selvillä, voin hieman valaista koska tunnen tapauksen.

Olen lukenut "Kirsin" kirjoittamia käsikirjoituksia useitakin. Ne ovat loistavia!

Vaikka olen urani varrella lukenut kymmeniä, ellen satoja käsikirjoituksia, en ikinä olisi etukäteen voinut kuvitella että joku joka käyttää nimimerkkiä "Kirsi" voisi kirjoittaa niin täysipainoista proosaa kuin hän tekee. Hänen pyynnöstään neuvottelin (provisio se tavallinen käyttämäni, 5 % myynnistä ja elokuvaoikeuksien mahdollisesta myynnistä 2,5 % päälle) kontaktien kautta mielestäni kyllä ihan hyvän diilin suoraan amerikkalaiselle - mitä sitä Suomessa superlahjakkuus nyhjää - Bantam Paperbackille, ennakkona USD 50 000, plus optiot hänen käännetyn omaelämäkerrallinen teoksensa (orig. Finnish title "Kirsi - Synnyin Keskinkertaisuuksien Maahan") jatkosta (työnimenä "Kirsi - Lahjakkuuteni Avulla Taistelin Ja Voitin"). Itse asiassa Losissa oli jo tehty aiesopimus ykkösosan filmaamisesta, Kubrick oli jo buukattu ohjaamaan mutta meni ja kuoli, nimiosasta kuulemma tappelivat Sharon Stone ja Meryl Streep...

No annas olla, kaikki siis näytti hyvältä, kunnes aivan yllättäen sain "Kirsiltä" viestin että diili is off, häntä ei kiinnosta kuuluisuus, raha eikä onni, joka perustuu hänen lahjojensa ryöstöviljelyyn. Hän oli miettinyt asiaa monta unetonta yötä ja tullut siihen tulokseen, että oikea, kestävä onni on kätkettynä arkipäivän ihmissuhteisiin ja vaatimattomiin askareisiin - hän oli asiaa tarkkaan harkittuaan päättänyt kieltäytyä kaikesta tuosta kuvaamastani ja jatkaa elämäänsä anonymiteetissä, vaatimattomana asioitaan toimitellen.

Täytyy myöntää, että olin sekä kauhuissani että ällikällä lyötynä! " Mutta "Kirsi", entä kirjallinen luomiskykysi! Ethän voi sitä noin vain tukahduttaa! Kuinka aiot toteuttaa luovaa geniustasi?"

Hän vastasi vaatimattomana: "Ajattelin alkaa vittuilla netissä muille ihmisille jotain typerää nimimerkkiä kuten "Kirsi" käyttäen, se vastaa sittenkin enemmän taipumuksiani ja saan kaipaamani rauhan!"

Saara kirjoitti...

No voi voi, en olisi uskonut Kirsistä, että se antaisi tilaisuuden valua tuolla tavalla. Mutta totta, nettivittuilukin on sentään sekin jo jotain.

Hehheh, Etappisika. Sä olet kyllä yks päivänpaiste.