sunnuntaina, lokakuuta 02, 2005

Somewhere over the rainbow


Aamuyön unessani kaislikosta lipui esille sininen vene. Peltinen pikkupurtilo oli pahoin ruosteessa ja upposi matalaan rantaveteen niin nopeasti, etten ehtinyt tehdä mitään. Sukelsin sen perään, mutta virta vei minut mukanaan vedenalaiseen luolaan, jonka seinämille auringon lävistämät laineet jäivät heijastamaan valojaan. Vesi oli niin kirkasta, että vaikka sitä oli montakymmentä metriä, sen hiekkaisella pohjalla erottui jokin ruskeankeltainen alue. Niin kuin kasvain tai paskakasa. Unessani tiesin, kuka sen oli sinne laittanut. Halusin sukeltaa möykyn luokse ja repiä sen irti, mutta jo puolessa välissä tajusin, että perille päästäkseni minun on kuoltava. Yhtäkkiä minun tuli jumalattoman hyvä olla. Heittäydyin selälleni veden vietäväksi. Iho värähti kauttaaltaan, tuntui kuin jokin olisi hyväillyt sisukseni läpikotaisin ja aivot uponneet pehmeään pumpuliin. Sitä voisi verrata orgasmiin, mutta se ei ollut mitään sinne päinkään. Mihinkään ei sattunut. Minä taisin olla taivaassa. Vesi ympärilläni muuttui kuplivaksi suihkuksi ja niiden mukana lähdin nousemaan pintaan. Heräsin siihen onneeni sitten. Toivottavasti en koskaan unohda, että tuollainen olotila on mahdollista saavuttaa. Se on olemassa ja jotenkin siihen voi päästä. Ainakin unessa.

Nyt hartioita särkee, niskaa polttaa, selkää kolottaa, vituttaa ja muutenkin on hommia rästissä. Ei enää yhtään uskoisi, että herääminen oli tänään niin kaunista.

61 kommenttia:

Kirsti kirjoitti...

Minä näin unta siitä että tanssin ripaskaa. Ihmettelin että miten se voin niin kevyesti käydä. Minä vaan tanssin ja tanssin enkä hengästynyt yhtään.

Saara kirjoitti...

Hah, no onhan tuokin kyllä aikamoinen hyvänolon tunne tanssia hengästymättä ripaskaa. Olet vissiin tehnyt aika päljon töitä viime aikoina.

Kirsti kirjoitti...

Joo, olen kyllä, mutta mitään valmista ei tunnu tulevan mistään eivätkä asiat skulaa muutenkaan joten ihmettelinkin tuota ripaskaunta. Usein näen päinvastoin sellaista unta että olen kyykyssä enkä millään jaksa ponnistaa pystyyn.

Saara kirjoitti...

Ehkä se on kuitenkin hyvä merkki ja vastedes kaikki sujuu kuin ripaska.

Minä taas herään melkein joka yö siihen, että olen vaarassa ja yritän huutaa apua, mutta en ikinä saa ääntä tulemaan. En vaan pysty. Sitten nukahdan uudestaan ja minulle käy yleensä huonosti, koska kukaan ei tule.

Siksi olin niin ilahtunut tästä unesta. Se oli ptikästä aikaa erilainen, eikä ahdistava ollenkaan.

Prospero kirjoitti...

Keksinkin seuraavan novellin aiheen. Ajattelin aloittaa sen näin:

"Siirin blogi

Siirin mies makaa sohvalla ja katselee jääkiekkoa. Siiri istuu vaatehuoneessa ja hakkaa tietokoneen näppäimistöä. Hän on keskustelupalstojen veteraani, kärsineen näköinen nainen, jonka sosiaalinen elämä rajoittuu töissä käyntiin ja keskusteluihin virtuaalimaailmassa...

Saara, nyt on hyvä draivi päällä. Halutko tehdä tähän sitten korjausehdotuksia?

Saara kirjoitti...

Prospero, koeta nyt ottaa vaan se kritiikki vastaan, niin minä yritän sitten vuorostani sietää sinun vittuilujasi ja paljastuksiasi minusta, mikä on mielestäni kyllä äärimmäisen raukkamaista eikä yhtään edes naurata.

Olenko minä sinusta kärsineen näköinen? Ihanko sinusta löytyy sen verran vielä empatiaa, että erottaisit kärsimyksen jonkun kasvoilta?

Prospero kirjoitti...

Kirjoittaako Blogisanomat tästä?

Saara kirjoitti...

Toivotaan nyt, ettei Blogisanomat kirjoita tästä. Voihan niitä varmasti pyytää olemaan kirjoittamatta, eikö vain.

Kyllähän nimittäin tämä kaikki kertoo kuitenkin enemmän sinusta kuin minusta. Ihmiset oppivat aika nopeasti, kenelle kannattaa kertoa asioistaan ja kenelle ei.

Mutta olisinhan minä mielummin sinuunkin luottanut kuin ollut luottamatta. Eihän tämä nyt ole kuin yksi pettymys lisää tässä elämän pettymysten jatkumossa.

Prospero kirjoitti...

Tiedätkö sinä sitten, kuka Blogisanomia kirjoittaa?

Saara kirjoitti...

Onhan niillä sähköpostiosoite siellä, jonne voi laittaa postia menemään.

Prospero kirjoitti...

Blogisanomat harrastaa välillä sellaista merkillistä riidankylväntää, yrittivät rakentaa riitaa minun Rauno Räsäsenkin välille uutisoinnillaan. Sellainen ihmisten nöyryyttäminen pitäisi lopettaa, varsinkin, jos inhoaa ihmisten nöyryyttämistä..

Anonyymi kirjoitti...

Ihan noin aiheen vierestä eli tuosta päreestä. Minä kai näen unia, niin väitetään, että kaikki ihmiset näkisivät, mutta en koskaan muista uniani. Viimeisin uni, jonka muistan, on viime vuosituhannelta.

Olisi ihanaa muistaa jokin mukava uni. Eroottinen vaikka. Tai edes painajaisuni. Minulta unet katosivat sen jälkeen, kun lapset syntyivät.

Petra

Anonyymi kirjoitti...

Prospero on hyvä ja myös sisäistää ne Kalamukilta lainaamansa bloggarin ohjeet vain sieltä omasta blogistaan. Joskus on niin vaikea nähdä omia virheitään samaan aikaan kuin paasaa muille siitä miten heidän tulisi käyttäytyä. Tämä koskee myös meitä.

BS:n linja on alusta asti ollut pilke silmäkulmassa kirjoitettua, pikemminkin lämmintä läppää kuin riidankylvämistä, joka taas joihinkin näyttää istuvan kuin nenä päähän.

Jos tarkoitus on nyt jotenkin ritarillisesti puolustaa jotakuta Blogisanomien kaltoin kohtelemaa nöyryyttäjää, niin se on nyt mennyt perille. Voisimme jopa mainita siitä ensi numerossamme, kuinka Prospero säihkyvässä haarniskassaan ratsasti läpi Blogistanian ja kiristi pahis-Saaraa uhkaamalla paljastaa hänen likaisen menneisyytensä salat. Miekka upposi syvälle Saaran keuhkoihin, eikä hän saanut huudetuksi apua. "Tätä se mun uneni tiesi", sanoi Saara samaan aikaan, kun teatraalisesti kaatui tantereeseen. Niin Prospero sai prinsessansa ja puoli Blogistanian valtakuntaa käännytettyä puolelleen.

Tästähän saisi vaikka sarjakuvan. Kiitos vinkistä. Minullakin alkaa olla draivi päällä.

S/BS

Kirsti kirjoitti...

Onpas kummallista Petra. Minullakin on kyllä kausia, etten muista mitään kiinnostavia unia nähneeni, nyt on taas ollut vilkkaampaa.

Anonyymi kirjoitti...

Kummallista tosiaan, Kirsti. Nuorempana näin kyllä unia ja paljon ja se oli ihanaa, mutta nykyään siis ei. Olen joskus yrittänyt psyykata itseäni, koska niinkin voi kuulema itsensä opettaa, jotta muistaisin uniani, mutta ehei.

Alan epäillä, ettei päässäni liiku mitään yön aikana...ei pal päivälläkään.
Tässä on vähän niin kuin vähemmistössä, ainakin puheitten mukaan ihmiset eivät muuta teekään kuin näkevät unia. Itseni kaltaiseen en ole tavannut. Ainakaan kukaan ei ole tunnustanut, ettei näe unia. Sen ovat voineet sanoa, etteivät unet merkitse henk.kohtaisesti mitään, mutta se on eri asia. Kuitenkin näkevät unia.

No, onneksi on muitakin suruja.

Petra

Kirsti kirjoitti...

Minä olen kyllä tavannut ihmisiä jotka väittävät etteivät ole koskaan nähneet unia. Mutta harvinaisia otuksia he kyllä ovat. Ehkä tästä erikoisesta ominaisuudesta voisi kehittää ylpeydenaiheen?

Anonyymi kirjoitti...

Joo, voishan sitä vaikka pussata sammakkoakin ja toivoa vaikka mitään. Erikoisuutena tätä voi pitää, ylpeilemään en rupeaisi(tulee kuitenkin lättyyn).

Lohdullista kuitenkin kuulla, etten ole yksin.

Petra

Saara kirjoitti...

Miten minä muistelisin, että täällä pyörii eräs toinenkin kommenttieläin, joka ei näe unia.

Anonyymi kirjoitti...

Ihan totta? Eri sukua, samaa maata? Mys ass. Mielenkiintoista.

Petra

Prospero kirjoitti...

Minusta ei kannattaisi repiä leukojaan kenenkään toisen moraalista, jos toimittaa itse lehteä, joka on keskittynyt oman blogin tai kavereiden blogien ylistämiseen ja ihasteluun.

Paraskin itsensä ylentämisestä ja moraalista paasaaja.

Ja turhaa sanoa, että on siellä sinunkin blogisi mainittu. Minä en ole sitä kertaakaan pyytänyt.

"Joskus on niin vaikea nähdä omia virheitään samaan aikaan kuin paasaa muille siitä miten heidän tulisi käyttäytyä. Tämä koskee myös meitä."

Tämä todellakin koskee teitä.

Anonyymi kirjoitti...

Hieno uni, Saara! Sen voisi tulkita melko helposti, jos sallit. Kuolema merkitsee aina muutosta. Heittäytymällä virran vietäväksi sinä olet siihen muutokseen nyt valmis. Kirkas vesi on erinomainen enne. Vene siinä alussa on mennyt elämäsi.

Blogisanomat on varsin hyvä lehti tällaiselle blogittomalle lukijalle. Niillä toimittajilla taitaa olla aika itseironinen ote myös omiin blogeihinsa, jos niistä ovatkin maininneet, koska varisnaista ylistystä en ole minä ainakaan havainnut kenenkään kohdalla.

terv. lukija

Saara kirjoitti...

Prospero, kerrassaan sopimatonta käytöstä. Hyh.

Saara kirjoitti...

Kiitos paljon, lukija. Jotenkin noin sen itsekin olin ajatellut, mutta mukava saada muiltakin tulkintaa.

Prospero kirjoitti...

Voi hyvä ihme sentään. Miten alas sinä olet valmis vajoamaan? Ensin s/bs, sitten lukija, kenet sinä seuraavaksi juoksutat kommentoimaan? Tarja Halosen? Paavin? Tunnelin vartijan?

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos paljon, Prospero. Jotenkin noin minäkin sen olin ajatellut, mutta mukava saada itseltään tulkintaa.

terv. Prospero

Saara kirjoitti...

Nyt, Prospero, sinä loukkaat jo ihan ulkopuolisiakin tässä hötäkässä. Alahan nyt miettiä tuota käytöstäsi pikkuhiljaa.

minh kirjoitti...

"Yhtäkkiä minun tuli jumalattoman hyvä olla. Heittäydyin selälleni veden vietäväksi. Iho värähti kauttaaltaan, tuntui kuin jokin olisi hyväillyt sisukseni läpikotaisin ja aivot uponneet pehmeään pumpuliin. Sitä voisi verrata orgasmiin, mutta se ei ollut mitään sinne päinkään. Mihinkään ei sattunut. Minä taisin olla taivaassa." Saara, I know the feeling...ja vastaus on: heroiini.Unissakin kyllä joskus. Ja sitten ne postauksen lopussa mainitsemasi kivut, säryt ja kolotukset kuuluvat siihen juttuun, kun se taivaallinen olotila laskee...
No, tämä nyt oli vain ihan pelleilyä, mutta tosissaan erittäin ihanan ja kiinnostavan oloinen uni ja varmaan merkityksekäs, jos osaa tulkita. Mullakin on ollut noita, mutta en osaa kuvata niitä noin hyvin.

Mikä ihme vittuilu ja riidanhaastanta täällä on menossa?

Niin, Tristanille tuli tuossa pari päivää sitten kommentti, jossa kerrottiin meidän kilpailevan, kumpi keksii omituisemmat ja kiinnostavimmat unet ja minun blogiini tuli myös kommentti, jossa sanottiin, että olen keksinyt juttuni, koska olin kirjoittanut isovanhempieni murteen kuullostamaan pohjanmaalaiselta, vaikka yritin tavoitella karjalaa. Ja että ihmiset eivät "oikeasti" muista uniaan noin selvästi ja usein.
Että jonkun pitää aina tulla ikäänkuin paskantamaan toisen kengille, kun toinen on ne just kiillottanut, eli tässä tapauksessa saanut muutkin ihmiset kiinnostumaan unista ja keskustelua siitä, miten niitä voi tulkita ja miten voi oppia muistamaan unensa vaikka joka yöltä..mulla alkaa olla fiilis, että kauaa en tällaista jaksa katsella. Nytkin vitutus iski tämän takia niin, että ei tee mieli kierrellä lukemassa hyviä kommenttiketjuja ja postauksia. Joku siellä vinkuu ja valittaa ja kiusaa kuitenkin...
Saaralle toivotan lisää tällaisia unia, herääminen uuteen päivään sen jälkeen on niin paljon helpompaa...
-minh-

Saara kirjoitti...

Joo, Minh, huomasinkin nuo jutut. Itsekään en aina muista unia kuin pääpiirteittäin, mutta tämä oli jotenkin poikkeuksellinen uni. Niin kirkas ja selkeä, että harvoin näkee. Eli täysin mahdollista on muistaa kaikki yksityiskohdat. Minulta jäi paljon värejä ja niitä paljon pelättyjä adjektiiveja pois tuostakin selostuksesta jo.

Onhan tämä vähän hämmentävää, mutta opiksi voi aina ottaa.

Anonyymi kirjoitti...

No, ainahan riittää näitä, jotka luulee kusevansa toiset kumoon, mutta eivät huomaa, että se olikin vastatuuli.
**
Älä välitä minh! Tää on tätä vaan. Ja sun blogis on tärkee!
reiska

Prospero kirjoitti...
Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.
Anonyymi kirjoitti...

Kato, Lassi, terve! Mitä aforistikko?
reiska

Anonyymi kirjoitti...

Joko pukkaa uutta kirjaa? Kellä aiot luettaa?
reiska

Anonyymi kirjoitti...

Musta Illuusia ja Kielipoliisi olis ihan päteviä.
reiska

Saara kirjoitti...

Prospero, nyt lopetat. Tässä on nyt raja. Ota konjakki tai jotain, mutta koeta rauhoittua. Sinä olet julkaissut kirjailijan alku. Älä häpäise itseäsi tämän enempää.

prospero kirjoitti...
Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.
Saara kirjoitti...

Piipaapiipaa... tää olis kimppakyyti Kellokoskelle. Ketkä haluaa mun mukaan?

Anonyymi kirjoitti...

Pääseeks siellä nettiin? Muuta en haluu tietää. Teen päätöksen sitten sen perusteella.

Petra

Saara kirjoitti...

Nyt en kyllä osaa sanoa. Pakkohan sieltä on päästä. Se on sitten järjestelykysymys varmaan.

Sylvi kirjoitti...

Voi Prospero-riepu, Sinä et tarvitse kenenkään riidankylvöä, teet sen ihan itse.

Anonyymi kirjoitti...

Pakkopaita voi olla, mutta pakko päästä nettiin ei varmasti. Sen verran epävarmaa, että jätän kyydityksen tällä kertaa. Hengessä olen mukana, mutta siinä raja.

Petra

prospero kirjoitti...
Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.
Anonyymi kirjoitti...

Kyl siellä pääsee, osasto kasilla saa riittävän pitkät hihatkin. Jotku vois siihen vaikka pyyhkii räkäsen nokkansa.
reiska

Anonyymi kirjoitti...

Palauttakaa toi yks ny sille Williamille ettei se ny ihan ittensä ja housujansa kuraa.
reiska

Saara kirjoitti...

Sori, mun on jo pakko puuttua tähän vähän lujemmalla otteella.

Prospero, sinä et voi paljastaa ihmisten henkilöllisyyksiä tai siihen liittyviä asioita lupaa kysymättä. Se ei ole oikein. Sinulle on kerrottu asioita luottamuksellisesti eikä niitä sovi levitellä kaikkialle.

Pyydän kovasti anteeksi, että olen loukannut sinua tänään, Prospero. Voisitko nyt lopettaa tämän ajojahdin. Olisin hyvin kiitollinen, jos voisit.

Prospero kirjoitti...

Toki minä voin paljastaa sellaisten ihmisten oikeat nimet, jotka vittuilevat minulle urakalla ja jatkuvasti nimimerkin takaa. Kaikkihan tietävät minun nimeni, koska se ei ole mikään salaisuus.

En aio enää vierailla sinun blogissasi, vastaavasti et ole tervetullut minun blogiini. En myöskään aio käsitellä nimimerkkiäsi enkä nimeäsi enää missään yhteydessä.

Loukkasit minua verisesti ja pilasit päiväni.

Hyvää loppuelämää.

- Lassi Kämäri

Anonyymi kirjoitti...

No mutta täällähän oli sateenkaaren päässä varsinainen aarre ;)

uneksija kirjoitti...

Hei, Saara!

Minhin kommentti pakotti vastaamaan. Muuhun en puutu - en edes jaksanut lukea kaikkea, sorry - mutta hyvä meditaatio vie sinut unitunnettasi vastaavaan kevyeen hyväänoloon. Terveesti. Mutta edellyttää sitkeää harjoitusta. Suosittelen. Heroiiniä en ole kokeillut, enkä todellakaan aio.

minh kirjoitti...

Uneksija: toivottavasti et ottanut tosissasi kommenttiani, en ole suosittelemassa heroiinia kenellekään. Kuvaus Saaran unesta ja tunteesta oli vain hyvin samankaltainen kuin se, miten ihmiset aina kuvaavat heroiinin tuomaa oloa.Aineen tuoman riippuvuuden ja vieroitustuskat olen käynyt itse läpi, joten en tod. suosittele sitä, tehtäköön se nyt selväksi. Kunhan pilailin. Ehkä minun ei kannata pilailla, kun se käsitetään kuitenkin aina väärin...

Meditaatiota olen harjoittanut ahkerasti joinakin aikoina ja vähemmän ahkerasti toisina(kuten nykyään) ja ahkeralla harjoituksella siinä on mahdollisuus saavuttaa hyvänolontunne, terveesti, kuten mainitsit.Tunne ei ole kuitenkaan sama, kuin heroiinia vedettyä, mutta rauhallinen ja seesteinen. Orgastiseksi en menisi sitä kuvaamaan.
Unennäköä voi tosiaan harjoitella, mutta eihän se kaikkia kiinnosta(Petran kommentista), esim. siskoni ei koskaan muista yhtään untaan, eikä ole ikinä muistanutkaan. Hän onerittäin tyytyväinen, että kun nukahtaa, katkeaa filmi täysin ja herätyskello laittaa sen uudelleen pyörimään, hän sanoo, että haluaa nukkua yöllä, eikä riehua missään toimintapätkissä mukana:)
-minh-

Saara kirjoitti...

Älkäätten huolestuko, arvoisat kanssasisaret. Minä en ole ksokaan edes impannut, saati pössyttänyt nikotiinia rajumpaa. En ole kokeillut minkäänlaista huumetta koskaan. Mä olen aivan kerta kaikkisen neitseellinen.

Meditaatiota harjoitin muutamia vuosia sitten, mutta kärsimätön olen ja sen lopetin... (Nythän Yoda melkein olen, force with yoy may be.)

***

Minh, pidä huumorisi. Minua se ainakin naurattaa.

Anonyymi kirjoitti...

Kanihäkki on kadonnut! Onko tämä vain unta vai hajosivatko kalterit laulun voimasta?

Petra-ihan-vähän-eksyksissä

Anonyymi kirjoitti...

Vapaus on nimesi, Oi Petra! Rakkauden voima mursi kahleet, kalterit!
reiska
täysin pihalla hja silti häpy häpy
**
oduordh - oi kun täällon hienoja sanojakin ja vaikka mitä, oijoi voi

Anonyymi kirjoitti...

Eikä Hostessaa mailla tony halmeilla.
Jihuuuuuuuuuuuuuuuuu
reiska - entinen orja

Anonyymi kirjoitti...

Love is a many splendoured things!

Voi, Reiska, täälläkin voi laulaa! Ihanaa.

epkjxne -ja voi, täällä on niin paljon aakkostettavaa. Koko yö ohjelmoitu...

Petra-I-was-lost-but-now-I'm-found

Saara kirjoitti...

Mä en kulta tiedä, kuka heitti hupun sen päälle. Koeta pupu kestää. Mä kyllä poistin sieltä kaikenlaista, että se olisi tullut esiin, mutta mikään ei auta. Ei auta. Aika kenties parantaa.

Anonyymi kirjoitti...

Elää sitä voi täälläkin. Onpahan tullut kierreltyä. Ikkuna-blogissakin kävin kommentoimassa. Siellä on mielenkiintoista.
Pidä vaan huppu häkin päällä, Saara. Kyllä sitä boksia luetaan ja tarkasti...

Petra

Saara kirjoitti...

Huui, eihän semmoisin paikkoihin kannata ollenkaan mennä, missä ollaan aina ilkeitä.

Oh, onneksi me naiset täällä olemme ihanan lämminsydämisiä ja rakastettavia.

Kauniita unia, mussukat.

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä voi mennä kaikenlaisiin paikkoihin, Saara. Pitääkin mennä. Ja jos joku rupeaa ilkeäksi, niin ainahan voi sulattaa ihmisten sydämet laululla. Vielä ei ole tarvinnut, olen laulanut ihan hyvyyttäni.

Ja huomenta.

Petra

Anonyymi kirjoitti...

Siis vain naiset? Brutus... Perkeleen kanihäkki toimii taas, vittu.
reiska

Saara kirjoitti...

Huomenta. No ja Reiska varsinkin. Aivan siis vastustamaton.

Anonyymi kirjoitti...

Häkkikö? Susta varmaan kun saat olla täällä Tapolan lukaalissa!
reiska

Anonyymi kirjoitti...

Unesi voisi tulkita myös siten, että sielusi liikkuu yöllä, jolloin se on osittain unta, osittain totta. Ehkä olet ollut lähellä valaistumista. Tuo muutos kuuluu asiaan, tarotkorteissa kuoleman kortti merkitsee muutosta. Hyvä uni!
Terv. Toinen lukija