maanantaina, lokakuuta 17, 2005

Älä tule paha kakku, tule hyvä kakku

Aloin vasta nyt oikein miettiä mediatalojen ryntäystä tänne piskuiseen bloginneaan. Sehän on ihan selvää, että toimittajia kiinnostaa bloggaaminen ja ihmisiä kiinnostaa toimittajat. Se, että heillä tuntuu olevan tärkeämpää asiaa kuin minulla ottaa tietenkin armottomasti päähän. Koska toimittajan sana on painavampi, myös toimittajan lapsen hammaspeikot ovat minun lasteni peikkoja tärkeämpiä. Ihan mikä tahansa on ihmeellistä, kun sen sanoo oikea toimittaja. Näin se vain on.

Toimittajien onkin ihan turha itkeä sitä, miksi muut ovat heille niin kateellisia. Minusta siihen on syytäkin. Alunperin kaikilla bloggareilla on ollut jokin usko siihen, että heidän sanaansa joku lukee. He ovat tuudittautuneet siihen käsitykseen, että ahkera bloggaaminen vielä joskus palkitaan. Ja paskat palkita. Jokaisella sanomalehtitalolla on jo blogi tai useita. Ihmisten aika on rajallinen. Toimittajat ovat aina trendien huipulla, he saavat kaikki tärkeimmät huhut postilaatikkoonsa etuajassa. Minäkin luen Apinalaatikkoa, Sunnuntaisuomalaista, Valoa ja Helsingin Sanomien blogeja. Se aika on muualta pois. Skene on jo niin suuri, että pienet hukkuvat. Ei monikaan jaksa sinne hiekkalaatikolle kyhätä kaunista kakkuaan kovin montaa kertaa turhan päiten, kun mestarit tallovat kaiken rytinällä jalkoihinsa.

Toimittajia ei tietenkään voida syyllistää omasta hypestään. Mehän sen suosion annamme lukemalla heidän uutukaisia blogejaan. Sen sijaan toimittajilta odottaisi vähän enemmän ymmärrystä myös harmistuneita bloggaajia kohtaan. Toimittajilla on jo ollut mahdollisuus tehdä kolumnia kolumnin perään, saada äänensä kuuluviin aina. Ja nyt he konkreettisesti valtaavat kuumaltalistalta tämänkin pienen mahdollisuuden monelta muulta. Enää ei riitä, että on hyvä, pitäisi olla myös toimittaja, jolla on iso talo takanaan. Sananvalta ja auktoriteetti puree aina. Kyllä te sen tiedätte.

Tämä on selvästi vakava paikka monelle bloggaajakollegalle. Minä en tiedä minkä kannan edes ottaisin tähän asiaan. Onko se hyvä vai huono saada lukea ilmaiseksi ammattiataitoisen kirjoittajan bloggaamista. Vai olenko minäkin vaatimattomana yksilönä vastuussa bloginnean yhteisöllisyydestä, joka kyllä tuntuu nyt hieman rikkonaiselta kieltämättä. Onko täällä edes mitään yhteisöä? Ilman Blogilistaa me olisimmekin vain hippusia siellä täällä.

***Yöksi luvattiin hallaa ja kylmä tuli. Alkaa olla aika pistää patterit päälle. Koirakin nukkui puoli yötä peiton alla. Ei meistä olisi ulkona eläjiksi. Asunnottomiksi.Kovalla tuulella näyttää siltä, kuin lehdet säntäisivät puutaan pakoon. Tyynellä ilmalla haavan lehdet napsahtavat pimeään maahan elämäänsä lopen kyllästyneinä.

40 kommenttia:

Nimetön kirjoitti...

Minulle on aika samantekevää, rynnistävätkö toimittajat, julkkikset ja muu väki Buugilandiaan. Toimittavathan toimittajat lehtiäkin, joita en lue.

Sinänsä on ihan loogista, että kyseiset blogit keikkuvat hottilistojen kärjessä, ostaahan kansa seiskaa ja ohootakin, miksi ei sitten lukisi noita em. blogeja. Olisihan se mukavaa kuulla huhu ensimmäisten joukossa.

Sananvapaus on kai kaikille tarkoitettu(?), myös lukemisen vapaus.

Petra

Saara kirjoitti...

Mikähän siitä huhusta tekee sitten niin tärkeän, että se pitää etujoukoissa kuulla? Putoaako sitä ihan jostakin tärkeästä sitten kyydistä?

Toimittajan huhu on kyllä kieltämättä sekin merkittävämpi kuin rivibloggarin paljastus.

Nimetön kirjoitti...

Niin, miksi niistä jauhetaan joka jutussa niistä toimittajista ja niiden blogeista?
On täällä yhteisö, kyllä ainakin minusta tuntuu siltä. Montakin yhteisöä ja täällä sinun blogissasi on yksi, aika tiiviskin yhteisö, joka pitää tätä yllä ja tämän puolia.

Hyvä, kun muistutit Asunnottomien yöstä, täytyy laittaa sana kiertämään. Meidän perhe oli asunnoton puoli vuotta, kun muutimme Irlannista Suomeen. Kavereiden nurkissa kiertelimme ja sossu yritti ottaa Lapsen huostaan sillä perusteella, että emme saaneet vuokrattua asuntoa(ei tarpeeksi rahaa takuisiin yms)...siltä suunnalta ei herunut apua, ei sitten millään.
Nyt Hiljaa etsimään!
-minh-

Nimetön kirjoitti...

Heh laaja kymysys. En pitäisi tilannetta vielä kovin huolestuttavana tavisten kannalta. Onhan aikaisemminkin ammattikirjoittajia keikkunut suosion huipulla, lähinnä uusmediaa, mainosalaa kai, jopa kirjailijoita. Tietenkin mediajätin virallinen blogi on aika vahvoilla, mutta toimittajien vapaa-aikaharrastelu saattaa hiipuakin, kun bloggaus kuitenkin on kestävyyslaji eikä siitä kai oikein rahasampoa saa vaikka tietenkin jonkun mainoskanavan yms. erityisjutun. Jari Lindholmhan kehui Blogistanista löytyvän valtavaa talenttia, siis ennen toimittajien ryntäystä jo heh heh. Mutta se sitten alkaa olla tavisten kannalta ehkä todella huolestuttavaa, jos kärkijulkkikset alkavat blogata. Se kyllä kai haittaisi heidän tienestejään, mutta mistäpä sitäkään niin tarkkaan tietää. Saa nähdä mikä on tavisimperiumin vastaisku ja tuleeko sitä edes ja tarvitaanko sitä edes. Jonkinasteinen boikotti? Mahdollisesti tämä asia kuitenkin vaikutti KAru selliin ja Skitsoon ja...?

Mocartes

Nimetön kirjoitti...

Huhuhan on (oletettua) tietoa ja tieto on valtaa. Siitä kai on kysymys eli hähää, minähän tiedän jotain, jota sinä et tiedä.
Pätemiseen oiva juttu.

Tavisimperiumin vastaisku, Moca, voima olkoon kanssasi. Ja muidenkin kanssa. Ja lukemisen vapaus kaikilla.

Nimetön kirjoitti...

Niinpä. Kaikenlainen metabloggaus näyttää kuitenkin aina olevan vahvoilla ja saavan vain sytykettä Blogistanin muutoksista. Vai saavuttavatko ammattilaiset siinäkin hegemonian?

Mocartes

Saara kirjoitti...

niin, minh, se vaan on ollut muualla niin... miten sen nyt sanoisi...räjähdysaltis keskustelualusta, kun tarkoitus ei nyt olisi mitenkään pamahtaa tämän asian takia, kun en itsekään tiedä pitäisikö tästä edes olla jotakin mieltä. Ilmiöhän se kuitenkin on ja ehkä vähän vaikuttaa meistä jokaiseen, kuka tietää.

Voi minh, kunpa se Hilja nyt tulisi kotiin.

Moca, niitä on monta bloggaaajaa aina yhdessä, joten blogin pitäminen ei sillä tavalla käy kovin rasittavaksi, kai. Kyllä tässä yksin joutuu enemmän töitä tekemään. Kestävyyslaji kyllä. Ilman muuta.

Sitä, että mediajätit ja mainostajat ovat jo muutenkin killuneet huipulla, ei minusta voi verrata tähän. Vähiten niitä kirjailijoita. Vain omakustanne olisi siinä tapauksessa vertailukelpoinen eikä omakustannekirjailijoilla kyllä järin hyvin mene.


Osa toimittajista on tavallaan julkkiksiakin ja toimittajilla on sitä valtaa juuri. Enemmän kuin kärkijulkkiksilla konsanaan.

Tavisimperiumin vastaisku. Ohhoh. Sepäs oli hieno.

Saara kirjoitti...

"Niinpä. Kaikenlainen metabloggaus näyttää kuitenkin aina olevan vahvoilla ja saavan vain sytykettä Blogistanin muutoksista. Vai saavuttavatko ammattilaiset siinäkin hegemonian?"

Se olisi kyllä surullista se.

Nimetön kirjoitti...

Joo, olen samaa mieltä, ymmärrystä harmistuneita bloggareita pitäisi löytyä enemmän. Kaduttaa ihan oma kohkaamisenikin.

Pyysin muuten Blogilistaa poistamaan Apinalaatikon Kuumalta listalta, katsotaan onnistuuko. Päästään ainakin siitä kiusasta. Eikä me sitä Lootaa kävijämäärien takia perustettu.

Saara kirjoitti...

Ette tietenkään. Ja sehän on sähäkkä blogi, ei sille mitään voi.

Heh, katumusharjoituksia täällä joutuu tekemään yksi jos toinenkin vuorollaan. Kohkaamiselta ei voi oikein välttyäkään ja vähemmästäkin voi pinna palaa.

Mutta sitä en tiedä, onko listalta poistuminen ratkaisu. Ehkä onkin! Vaikka huomaan kyllä, että se vähän omaatuntoa nipistää. Pitäisihän listan olla tasapuolinen kaikille. Toisaalta.

Nimetön kirjoitti...

Jaha siis hm niin käytin edellä vertailukriteerinä puhtaasti kirjoitustaitoa liittyneenä ammattikirjoittajuuteen. Eli se ei ole mikään uusi ilmiö Blogistanissa heh heh. Noi valtajutut ovat vähän kinkkisiä. Siis eihän ammattikirjoittajilla mitään valtaa ole Blogistanissa sen kummemmin. Jotain erilaista tiettyä puoleensavetävyyttä, tietoa, julkisuutta ehkä jossain määrin kyllä. Ei kai toimittajilla mahtavaa etulyöntiasemaa pitäisi olla asiallisesti tyypillisessä blogi/bloggausmielessä. Joku "kansalaisjournalismi" on ollut juuri ja juuri havaittava ilmiö. Parturius on mainstream ja tuskin toimittajat ovat siinä mitään lyömättömiä virtuooseja. Vaikka ilmeisesti pienetkin distinktiot houkutusmielessä saattavat saada aikaan jonkunlaisia sopuli- ja listailmiöitä.

Mocartes

Nimetön kirjoitti...

Tai no riippuu tietenkin miten kansalaisjournalismi määritellään. Tietenkin asiajutut eri aiheista, linkki- ja uutislistat ja kolumnit yms. ovat yleisiä myös blogeissa, mutta oma uutistuotanto, mitä edellä ajattelin, on aika vähäistä. Eli noissa tietopuolisissa jutuissa toimittajat varmaan kilpailevat hyvin Meten kanssa, myönnetään. Eri asia miksi lukea sellaisia juttuja blogeista kun voi lukea ne lehdistä. Mutta ehkä blogeissa on hieman intiimimpi ja epämuodollisempi, suorastaan totuudellisemman juoruilevampi ote? Mutta jos ajatellaan koko Blogistaniaa niin tottakai toimittajat rikastuttavat sitä, vaikka ajaisivat muita piirejä jossain määrin sisäisesti ahdinkoon. Tähän siis näköjään nyt päädyin.

Saara kirjoitti...

"Jaha siis hm niin käytin edellä vertailukriteerinä puhtaasti kirjoitustaitoa liittyneenä ammattikirjoittajuuteen. Eli se ei ole mikään uusi ilmiö Blogistanissa heh heh."

Ah, sinä olet aina niin suurpiirteinen näissä.


"Noi valtajutut ovat vähän kinkkisiä. Siis eihän ammattikirjoittajilla mitään valtaa ole Blogistanissa sen kummemmin. Jotain erilaista tiettyä puoleensavetävyyttä, tietoa, julkisuutta ehkä jossain määrin kyllä. Ei kai toimittajilla mahtavaa etulyöntiasemaa pitäisi olla asiallisesti tyypillisessä blogi/bloggausmielessä. Joku "kansalaisjournalismi" on ollut juuri ja juuri havaittava ilmiö. Parturius on mainstream ja tuskin toimittajat ovat siinä mitään lyömättömiä virtuooseja."


Joo, just tarkoitinkin tuota. Eihän tämä meidän päiväkirjanpitäjien tilannetta mihinkään muuta. Päinvastoin. Jos asiaa alkaa tulla joka tuutista, ehkä ihmiset lopulta valitsevat niistä pari, mitä alkavat seurata. Ehkä silloin ammattimaisuus pääseekin oikeuksiiinsa.

Tosin eihän noista kaikki ole niin viimeisen päälle pipoja, kuten Apinalaatikko.


"Vaikka ilmeisesti pienetkin distinktiot houkutusmielessä saattavat saada aikaan jonkunlaisia sopuli- ja listailmiöitä."

Hä?


"Tai no riippuu tietenkin miten kansalaisjournalismi määritellään. Tietenkin asiajutut eri aiheista, linkki- ja uutislistat ja kolumnit yms. ovat yleisiä myös blogeissa, mutta oma uutistuotanto, mitä edellä ajattelin, on aika vähäistä. Eli noissa tietopuolisissa jutuissa toimittajat varmaan kilpailevat hyvin Meten kanssa, myönnetään."

Aivan.

"Eri asia miksi lukea sellaisia juttuja blogeista kun voi lukea ne lehdistä. Mutta ehkä blogeissa on hieman intiimimpi ja epämuodollisempi, suorastaan totuudellisemman juoruilevampi ote?"

Onkohan se edes hyvä asia. Siis että sama asia on lehdissä siististi painokelpoisena ja sitten blogeissa juorumeiningillä, kieli poskessa. Ainakin se toimittajien työtä saattaaa helpottaa, kun saman asian voi ilmaista jossakin niin kuin sen olisi halunnut sanoa lehdessä.


"Mutta jos ajatellaan koko Blogistaniaa niin tottakai toimittajat rikastuttavat sitä, vaikka ajaisivat muita piirejä jossain määrin sisäisesti ahdinkoon."

Muut piirit vs. toimittajat. Niin. Mikä nyt sitten on sen rikastuttamisen kirteeri?


"Tähän siis näköjään nyt päädyin."


Minä se en päädy kyllä yhtään mihinkään. Näköjään. Ikinä.

Nimetön kirjoitti...

Väliaikaista kaikki on vain. Tuosta rikastuneesta tilanteesta voidaan siis hyvin nopeasti päätyä köyhtyneeseen kokonaisuuteen, jos reaktio on sen suuntainen.

Mocartes y Secortes

Saara kirjoitti...

Mä olen tahaton koomikko. Oikeasti. No can do.

Niin no..."jos reaktio on sen suuntainen". Se on sitten sen suuntainen minkä suuntainen se on. Nii-in.

Toisaalta voisi lopettaa koko top-listauksen. Mitä virkaa sillä ylipäätään on. Ne jotka sitä seuraavat, tulevat hulluiksi, ja ne toiset ovat jo kyllin hulluja ollakseen seuraamatta.

Ihan hyvin riittäisi hakemisto ja päivitykset. Ja tämä ei ole katkeroituneen ihmisen puhetta. En tiedä mikä sijoitukseni edes on. Viimeksi se oli kyllä nousussa, mutta en muista oliko se kahdensadan tuolla vai tällä puolen.

Nimetön kirjoitti...

Noo ainahan voi vetäytyä yksityisesti pois tilastoista. Mocartes on juuttunut noin 500 kohdalle. Tuntuu siltä, että on romahtamaisillaan kunnollisten päivitysten puutteessa. Aika korkealla siis inhimillisesti katsoen tällä hetkellä.

Saara kirjoitti...

Tietenkin voi. Itse asiassa mitenkähän se käytännössä tapahtuu? Pitääkin katsoa.

Turha lista minusta. Monen elämä helpottuisi, jos se lakkautettaisiin kokonaan. Joillekin se on tullut niin tärkeäksi, että tuskin malttavat kyttäämiseltään blogata.

Nimetön kirjoitti...

Panee vaan tietojen muokkauksessa rastin, että ei halua tilastoihin. Sun pitäs lisätä luokka esfp muuten. Joko olet liittynyt sille blogipörssilistalle? Kyllä listoja aina pitää olla he hee.

Saara kirjoitti...

Ei mulla näy semmoista kohtaa siellä.

Mikä pörssilista?

Nimetön kirjoitti...

Tai tarkemmin luokka eSfP. Tilastorasti on. Mikä se nyt oli se Mediaopettajan pörssijutska.

Saara kirjoitti...

NOKU EMMÄ LÖYDÄ SEMMOISTA rastikohtaa.

Ei varmana ole.

Ja en kyllä ilmottaudu erikseen myyntiin. En varmana. Mediaopettaja on ostanut mua jo ihan liikaakin. TÄMÄ ON MUN BLOGINI, apua.

Se typerä ekstroverttiviihdyttäjä on kyllä jo listoilla ollut jonkin aikaa. Siis minä.

Nimetön kirjoitti...

No siis pitää mennä bloginsa i klikkauksella infoblogiin, ja sieltä muokkaa tietoja ja edelleen perusta luokitus eSfP, mutta älä rastita pois tilastoja hah hah.

Nimetön kirjoitti...

Eiku blogi-infoon.

Nimetön kirjoitti...

Blogipörssi ei taida oikein toimia vuodatuslaisilla, bloggereilla varmaan hyvinkin.

Saara kirjoitti...

Nyt minä löysin sen! Se oli mulle ihan uusi juttu taas, voi hyvänen aika. Ihan kuin en olisi nähnytkään koko juttua koskaan, mutta olenhan minä tietenkin. Muisti on mennyttä.

Minä olen ihan luokaton tyyppi.

Saara kirjoitti...

No nih. Nyt olen vapaa listojen kurimuksesta. Aamen.

Nimetön kirjoitti...

Joo pitäs kyllä tarkistella luokkiakin. Huumorin taas pois.

Nimetön kirjoitti...

Jaaha, ehkä tämä toplistalta pois hyppääminen on jokin nouseva trendi. Minä en vielä viitsi, jatkan luontoni karaisemista.

Saara kirjoitti...

Toivottavasti. Ei bloggaaminen voi olla mitään kilpailua. Eihän?

Nimetön kirjoitti...

No niin. Apinalaatikko on poistettu listoilta. Nyt on tilaa muille.

Saara kirjoitti...

Mitä isot edellä sitä pienet perässä. Hah, vai kummin päin se meni.

Nimetön kirjoitti...

Tämähän on meemi. Yksi tekee. Kaikki tekee. Monistusta. Kopiointia.

Petra

Saara kirjoitti...

Vai niin. No, olkoon sitten vaikka niin. Eipä olekaan kovin moneen meemin tullut osallistuttua.

Toivottavasti osaan vielä jatkossa kuitenkin ajatella itse.

Nimetön kirjoitti...

Joo, Saara, osaat kyllä ajatella itse ja eri tavalla kuin muut. Siksi boksissa viihdynkin.
Pisti vaan silmään tämä trendi. Ei sen puoleen, jos itsellä olisi blogi, niin en listautuisi pörssiin.

Petra

Sivustaseuraaja kirjoitti...

Tervetuloa sakkiin, Saara! Topless ja hotless teki ainakin mulle hyvää :)

Saara kirjoitti...

Hyvä että teki hyvää (topless ja hotless, heh).

Se teidemiehen juttu taisi muuten herättää minut lopullisesti. Että ihmiset tosiaan kirjoittavat jutun ja vahtaavat sitten, montako lukijaa tulee lisää tai lähtee. Koko ajan semmosiessa pinteessä. Isotkin miehet nyyhkyttävät nurkissaan lukijoittensa perään. Mä en voi ymmärtää, miten ehdoin tahdoin kukaan voi tuollaisessa kurimuksessa elää. Tämähän on hupia. Viihdykettä.

Ei ihme että bloggareitten masennus on lisääntynyt. Ja mitä siitä on seurannut. Yksi on ainakin tullut hulluksi.

Se minua harmittaa, että top-listalta lähtö ei näytä aiheuttavan muuta kuin nyrpeyttä. Minusta kaikkien pitäisi lähteä sieltä, jos top-listaa ei lopeteta.

Tämä ei ole kilpailua. Ei ole. Hulluja kaikki.

Nimetön kirjoitti...

Topless ja hotless. Hauskaa!

Joo, on se ihme, että kilpailu se on mikä jyllää. Siinä mielessä nuo listoihin tuijottelijat ja sijoituksiaan itkevät ovat aika samanlaisia kuin toimittajat. Jutun pitää myydä, muuten ei ole mieltä kirjoittaa.

Ei ihme, että itse viihtyy blogeissa, jossa ei tarvitse sitä miettiä, koska nämä blogin pitäjät tuntuvat nauttivan ihan vaan kirjoittamisesta. Ja sen huomaa tekstistäkin.

Petra

Nimetön kirjoitti...

Listoilla tai ei, no big deal? Vaikka saahan siitä jutunjuurta mukamas... Mutta sellaistakin väitetään, että itse kirjoittaminen masentaa. Siinä mielessä paras vaan hillua ha haa.

Moca

Nimetön kirjoitti...

Siis jos vähättelen listaongelmia niin vähättelen niitä vain omalta kohdaltani, kuinkas muuten.

Nimetön kirjoitti...

Mä siis. Mä.

Moca