keskiviikkona, marraskuuta 21, 2007

Voiko maisteri olla läski?

Onpas taas ollut mielenkiintoinen tutkimus meneillään. Minulla on sellainen muistikuva, että olen tämän vuoden aikana vastannut johonkin Kelan ruokailutottumuskyselyyn. Tai sitten vain luin sen läpi, enkä tapani mukaan lähettänyt sitä eteenpäin. Tai sitten lähetin.

No, tutkimuksessa siis kävi ilmi, että vaikka suomalaiset syövät nykyään erityisen terveellisesti ja ovat vähentäneet tyydyttyneiden rasvojen sekä suolan syöntiä, ne ovat järjestään läskejä kaikki tyynni. Tai ainakin puolet suomalaisista. Huonosti koulutetut eritoten. Siis lihottaako terveellinen ruoka?

Parhaiten koulutetuilla on matalin verenpaine ja pienin painoindeksi. Kannattaa siis kouluttautua, hyvä nuoriso. Pääsette vähemmillä paineilla, eikä tarvitse mussuttaa suruunsa. Tai vastaavasti tulette nipoiksi, jotka laskevat jokaisen suupalansa, mutta toisaalta on aikaa myös sitten nukkua hyvin, kuntoilla ja vahdata itseään herkeämättä. Mahdollista on myös ostaa vähärasvaisia fileitä arkiruokapöytäänkin tai käydä ravintolassa syömässä keveitä salaattilounaita, kunhan rutiköyhänä opiskeluaikana olette lihottaneet ensin itsenne hampurilaisilla, tonnikalalla ja makaronilla muutamia vuosia. Siitä se sitten lähtee. Kilot karisevat, kun paperit on kourassa.

Ihan erillisenä ihmettelynä: Ketkä siis ovat parhaiten koulutettuja? Lääkärit? Professorit? Vai riittääkö FM? Voiko maisteri olla läski?

Olen syönyt joka päivä lounaaksi salaatin entisen kahden reissumiehen sijaan. Olen tehnyt niin jo heinäkuusta asti enkä ole laihtunut grammaakaan. Enkä ole jatkanut mussuttamista toisesta päästä päivääkään. Suoraan sanoen vituttaa. Eläessäni en ole syönyt suklaalevyllistä kerralla, enkä muutenkaan pysty mässäämään. Ei meillä ole kaapissa koskaan mitään mässättävää, kun lapset ovat aina ehtineet vetää kaapin tyhjäksi. Tai sitten siellä on niin vähän, etten äitinä kehtaa ottaa, ettei kukaan lapsista vaan jää ilman.

Olen pitänyt nyt kolmena päivänä peräkkäin askelmittaria töissä. Kevyenä työpäivänä (7,5 h) tulee sellaiset 10 000 askelta, vähän rankempana 12 000 ja rankinta päivää ei tällä viikolla vielä ole ollutkaan. Askelten lisäksi sylissä on jatkuvasti jokin kuorma tulossa tai menossa jonnekin. Kyykin myös ylös alas pitkin päivää, kurottelen korkealle ja ryömin hyllyjen alle. Tätä olen tehnyt nyt viisi vuotta.

Herään normaalisti puoli kuusi, nyt marras-joulukuussa puoli viisi, käyn koirien kanssa ulkona, juoksen junalle ja säntään töihin. Tulen kotiin neljän kieppeissä ja laitan ruuan perheelle. Kello 17.00 alkaa vapaa-aika ja pääsen hetkeksi istumaan. Kun otan sukat pois jaloista, nilkkojen ympärillä on puolen sentin vahvuiset painaumat. Noin seitsemän kieppeissä alan järjestää paikkoja, pesen pyykkiä tai lakaisen lattioita. Lataan astianpesukoneen ja käytän koiria pihalla. Sen jälkeen olen valmis sänkyyn. Uni tulee siinä kymmenen maissa, vaikka seitsemän tunnin yöuniin pitäisi nukahtaa jo yhdeksältä.

Ymmärrän hyvin, että olen läski. Enhän minä voi millään laihtua, koska en ole hyvin koulutettu. Hyvä ihme sentään. Kaikkeni olen tehnyt, mutten vielä laihduttamismielessä ole älynnyt lukea maisteriksi.

Olen mittaillut verensokeriani tässä parin kuukauden ajan. Ei kovin hyvältä näytä. En kuitenkaan uskalla mennä lääkäriin, sillä tinttaisin sitä turpaan, jos se kehottaisi liikkumaan enemmän.

37 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Veikkauksia: syöt liian vähän, et syö tarpeeksi rasvaa etkä juo tarpeeksi vettä.

Anonyymi kirjoitti...

Kun suoraan kysyt niin vastoon venkoilematta. Kyllä, maisteri voi olla pontso. - Jos ylenee desantiksi niin avot, paino putoo. Toinen tekijä on sitten se Kyrsälän veroprosentti, se on liian matala, ja aiheuttaa turvotusta - se näkyy sinulla nilkoissa.
*
Ota pamia ja mää liäkärille, tonttu!

Saara kirjoitti...

Eeen mä usko kyllä, Almamaria, että syön liian vähän, kun ei ole nälkäkään, mutta JOO, juon kyllä vettä älyttömän vähän.

Ai voi vai, siis ei auta vaikka lukisin maisteriksi, no hö. Sitten en lue. Kyrsälän veroprosenttiko matala? Ehkä se ensi vuodeksi korjaantuu.

En mä voi mennä, eversti abcd, mikä se nyt tänään oli... Ahdistaa jo valmiiksi, jos se lääkäri alkaa vängätä siitä liikkumisesta. Kun ei enää pysty enempää. Tulee rasitusvammoja jo semmoisesta tässä iässä. Eikä näillä jaloilla pysty enää muutenkaan.

Anonyymi kirjoitti...

Paskapuhetta tuollaiset tutkimukset.
Minä olen huonosti koulutettu ja huonosti palkattu, mutta painoindeksi, verenpaine, kolesterolit ja sokerit normaalit. Eikä se liikkumisesta voi olla kiinni, koska nytkin on perse tiukasti penkissä.
Korkeammin koulutetut siskot sen sijaan, ne tarkkailee vaakaa, verenpainetta ja milloin mitäkin rasva-arvoa.

Eli kyllä soon niin, että mitä hienommat/siistimmät sisähommat ja sapuskat, sen rasvaisempi kroppa. Sokerikuorrutuksella.

Nuku enemmän, murehdi vähemmän. Muuten ei stressihormoonit lakkaa pönäköittämästä.

Anonyymi kirjoitti...

Läskinä on hyvä olla, ei rasitu polla. No joo. Hieno päiväohjelma kyllä. Itse herään vasta kuudelta, vaikka paan nukkuun jo neljältä. Enkä juo vettä ollenkaan. Mutta sukat raksin saksilla löysemmiksi. Mielenkiintoista.

Anonyymi kirjoitti...

Mikä vitun abcd, se on T!!!
*
Se on ikäläskiä niinko ikänäkö, ja noon ne pahikset ja hermoonit ja sokeriarvot. Ei siihen ole, hmph, hoitoa. Jotku kyllä laihtuu hirveesti kun iskee syöpä.
*
Mutta jos oikein muistan niin se onkelmahan oli että mahasta pitäs saada perse. Se Jennifer Lopezin perse, vaikka Jenneifer on kyllä nyt pudonnu kakkoseks, ku jollaki oli vielä parempi.
*
Sitä voi tietysti yrittee teräsluisella korsetilla, vaikka se liikehdintä vois sitten olla... no. Mitä sinä muuten konttailet siellä pöytien alla?
*
Ja voisit etukäteen kertoa koska laitat joulukoristeet. Sitä teekoilla ketkuttelua pitäs piästä kyllä näkemään. Jos vielä jostain sais sen videolle ja tuupiin.

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä se koulutus laihduttaa - ykskin lisenssiantti oli niin laina niin laiha, väitöksen jälkeen oheni entisestään ja kun oli ensin proffa ja sitten akateemikko niiin sitä ei enää löytynyt mistään, vaimo tollai noin penko vuodevatteitakin että mihinkä se nyt katosi, tuu esiin Kalle huhuu (nimityksen jälkeinen aaamu). Ei löytyny mistään, ja Raija Pelli Poliisiratiossa huolestuneena näytti kuvaakin että jos näette tämän akateemikon niin käskekää heti kotiin. Ei o näkyny missään. Laihtui pois.

Ylikouluttautumisen vaatima hinta.

Saara kirjoitti...

Tienpäällä, joo. Vähän kyllä mietityttää nuo parhaiten koulutetut. Siis parhaiten koulutetut voivat olla ihan erilaisissa hommissakin. Mikähän tuon yleistyksen pointti edes on, jos kerran kaikki jo syövät terveellisesti. Paitsi tietty vähemmän kouluttautuneet ryyppäävät tietty kans enemmän, kun niille ei ole parhaimmassa koulutuksessa kerran sanottu, että ryyppääminen on epäterveellistä... hehehe. Nyt uskon tuohon vielä vähemmän.

Keu, hyvä ihme. Raksitko sinä sukkiasi? Miten ne sitten enää pysyvät jalassa?

Ai jaa, ikäläski. Mutta eihän se pidä kutinsa, eversti efgh, silloinhan kaikki akateemikotkin olisivat läskejä, koska ovat yleensä paljon vanhempia kuin minä. Eivätkä ne läskejä kuitenkaan ole. Niinku Enska todistaa. Se tietää ton Kalle Akateemikonkin, joka katos tuolla tavalla het silleen. Kauheeta. Ihan hirvee juttu, Enska.


Jaa, niin minä konttailen sieltä kirjoja, kun mähän olen sanonut, että niitä pitää tunkea joka paikkaan, kun niitä vaan tulee ja tulee, eikä se tuleminen lopu ollenkaan. Sitten niitä pitää tunkea katon rajaan asti, hyllyille ja hyllyjen alle. Neliöt loppuu.

Joulukoristeet mää laitoin jo isänpäivän jälkeisenä aamuna hyvin aikaisin. Ketään ei ollut vielä liikkeellä. Ei päädy YouTubeen mun keekoilut kuulkaa.

Saara kirjoitti...

Hitsi vieköön, eversti ijkl, ethän säkään ole ikäläski!

Anonyymi kirjoitti...

Ei Kalle, an sich, kadonnu. - Sen painoindeksi laski vaan hetkellisesti - 40:neen, ja se energisoitui. Ja se tietysti sen akasta, joka oli viimeset 50 v. nalkuttanu jostain vitun CV-pytystä. Kalle oli Laihialta ja se sai vähän ennen energisoitumistaan kävellä viikon ennenko housut lähti likkeelle. Voi olla että se höyrysty, tästä on erilaisia teorioita. Mutta ei se kadonnu, joku on sen kännipäissään nähny rinnakkaisessa universumissa.
*
Vittu se ole myöskään defg, vaan T, usko nyt jo senkin huonosti koluttu läskipöljä!!!

Anonyymi kirjoitti...

No eihän mulla ole pahiksiakaan, vittu! Ja mähän olen läski!!
*
Vittu miksei se hyväksy koodeja!

Anonyymi kirjoitti...

Minä luulen että täsä lihavuuden takana on Keskusta ja MTK. Ne on piilosuolannu meitit kun kinkut. Kaks kolmasosaa jos meistä on vettä, niin missä se läski sitten on, minä vaan kysyn. Siinä uunipellilläkö?
*
Eiks ollu aika hyvä laukaus laukaus tämä 'huonosti koluttu jne.'?

Saara kirjoitti...

Hahhaa, vai että huonosti koluttu läskipöljä. Jos se onkin sitä.

Ai jaa vai rinnakkaisessa universumissa se akateemikko onkin. HItsi, sitäkin vois kokeilla, että hörystäisi...

Hei hitsi, nyt pitää mennä. Naapuri soitti ja pyysi ulos testaamaan meidän Mäkkärillä, onko niiden koiralla juoksuaika. Tästä tulee taas hauskaa.

Saara kirjoitti...

Oli oli, sää vedit nyt välistä eversti jfdsöa.

Saara kirjoitti...

No nih, juoksuaikatestin tulos oli positiivinen. Nyt nukkumaan.

Anonyymi kirjoitti...

Kauheata! Siis kävit näyttämässä Macille, että mitä kivaa pihalta löytyisi ja veit takaisin kotiin?! Mac-polo.

Anonyymi kirjoitti...

Voi tsiisus teidän kanssanne! Mutta hei ajatelkaas, jotkut ihan oikeasti lukevat noita tutkimuksia Totuutena. Teinit etenkin, ja heidän on luettava tohtoriksi myöhemmin elämässä, syötävä pelkkää salaattia ja huhkittava kalliilla kuntosalilla näkemättä päivänvaloa - tai ystäviä.

Olen itse (anteeksi) tulevaisuudessa noiden tutkimusten väsääjä. No, mutta siis: SYY EI OLE TUTKIMUKSISSA VAAN TOIMITTAJANPLANTUISSA JOTKA SAAMARI EIVÄT YMMÄRRÄ SELLAISTA TERMINOLOGIAA KUIN ON YHTEYDESSÄ. KORKEA KOULUTUS KORRELOI PIENEMMÄN PAINOINDEKSIN KANSSA EI TARKOITA, HYVÄT TOIMITTAJAT, ETTÄ KORKEA KOULUTUS LAIHDUTTAA!!!! Saan päänsärkyä noista uutisista. Vielä on työsarkaa tällä tulevaisuuden terveysvalistajalla.

Saara kirjoitti...

:), mitä ihmettä, Tahra, eikö se ollutkaan niin?

Mutta se on totta, että se miten nämä asiat esitetään poikkeavat yleensä melko lailla siitä, mitä tutkimustuloksesta todella ilmenee. Ja onneksi ovat alkaneet kouluissa antaa medialukutaito-opetustakin. Nuorisolla on vielä siis toivoa.

Anonyymi kirjoitti...

Olen akateeminen ja ylipainoinen, mutta laihtunut jo viisi kiloa, kun olen alkanut juoda enemmän vettä.

Muuten: hyvin koulutetut tekevät yleensä säännöllistä päivätyötä ja ruokatunnit ovat melko säännöllisesti samaan aikaan. Lisäksi lounaspaikoissa voi helposti kasata puolet lautasellisesta monipuolisella salaattilla.

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä se taitaa olla niin että vaikka kuinka muka ruumiillista työtä tekee, kuten minäkin, sitä syö liikaa jos vain jotakin syö. Tässä pikkuhiljaa on paino pudonnut 9 kiloa ja kolmisen vielä saisi mennä että olo olisi tyydyttävä. On vain vaatinut sen etten sitten syö enää mitään ruoan tapaistakaan, kersalle jos teen niin itse en siihen koske. Hedelmä-porkkana-salaattidieetti riittää pitämään painon ennallaan, pudotusta varten sitäkin on kevennettävä. Kaikki sen yli nostaa painoa.

Anonyymi kirjoitti...

Nyt kuule Pönttö tupet rapisee. Yhdyn Almamariaan. Mac-raukka, nyt sen tajuaa miksi sillä on näitä korviketoimintoja, kuden jääkaapin tyhjennys... Pitääkä se vahinko pistää kiertämään, mitä häh! Eikö siellä Kyrsälässä muka ole mustaa miestä (elä nyt hypi niistä puuterinvärisistä pöksyistäs), tarkotan nokikolaria. Se röörien koluaminenhan on lakisääteinen juttu, kerran vuodessa, paihti jos pystyy osottamaan, ettei muuta ole poltettu ku pupakkia.
*
Kyllähän ihminen laihtuu, sehän on vaan kiinni metodeista, tästähän tehtiin oikein empiirisiä tutkimuksia 30-luvulla mm. Saksassa.

Saara kirjoitti...

Ämmi, tuo oli kyllä, joo. Alan juoda enemmän vettä. Aloitin jo tänään. Olen juossut kusella yhtenään, mikä ei kyllä kiireisenä päivänä onnistu. Silloin pitäisi olla varovaisempi sen juomisen kanssa.

Syrinx, joo, alan tulla vähitellen samaan lopputulemaan. Ei voi syödä ruuantapaistakaan. Olet oikeassa. Karmeeta vain, kun appelsiinista tulee ihottumaa ja omenasta menee maha sekaisin, kaalit närästävät tai pikemminkin polttavat ruokatorvea. Eipä siihen sitten hirveästi jää syömiselle vaihtoehtoja.

Ehkä alan akateemikoksi kuitenkin. Saavat sitten huhuilla petivaatteiden seasta.

En ollut huomannut aamulla tuota Almamarian kommenttia ollenkaan. Joo, vein ulos ja siinä sitten Mac aika tavalla pääsi riiaamaan naapurin koiraa. Mutta tylysti kotio vaan ilman... no sitä. Naapurin rouva ei kuulemma halua pentuja.

Hehheh, sun empirias, eversti z.

Anonyymi kirjoitti...

"Naapurin rva ei halua pentuja". Mutta sillä kuitenkin oli juoksuaika? Siis tällä lääkärilläkö? Ja miks se sitten piti testata, naapurin rva, ja Mac-paralla? En jumara!

Anonyymi kirjoitti...

kiitos naurusta saara !

ei ne kuule, ne akateemikot katoa petivaatteiden alle vaan pe-dis-tä. ne kiihottuu vain kirjoista, näin olen kuullut kerrottavan. siksi ne varmaan kuihtuukin, olemattomiin. sitten niille ei maistu ruoka eikä juoma minkäänlainen. kuihtuuhan siinä.

Saara kirjoitti...

Eversti mölander kuulkaas nyt. Te olette käsittäneet kaiken taas aivan päin pyllyä.


Hehheh, Hirlii, no tuo on tietty totta. Kuihtuu siinä vähemmästäkin.

Anonyymi kirjoitti...

Tässähän olikin koko pärekasassa teleologiana niin sanotusti päin pyllyä, vittu! Joka taas ei ole kaukana siitä! Siis niinko ensikseen se mahasta Jenniferin perse, ja toisekseen se naapurin rvan juoksuaika. MOT.

Anonyymi kirjoitti...

Niin että elä jankuta!
*
Se on niinko vähän myöhästä maronkin rimpuilla kun on jo koukussa. MOT!

Saara kirjoitti...

Nääh, sullon ihan sekaisin nyt ajatukset, eversti hyvä. Tai ne jotenkin on nyt kohdistuneet sinne alapäähän.

Anonyymi kirjoitti...

Minä olen maisteri ja läski. Siis voi olla. Ei auta läskeihin myöskään mainosalan koulutus, opettajan valmiudet, ei edes johtamistutkinto. Luultavasti pitäisi olla ekonomi tai juristi.

Anonyymi kirjoitti...

Saara, nyt mä sen keksin!!!

Tättädädää-tädää:
Sulla on liian hyvä kunto. Sykkeet eivät nouse enää samalla tavalla, kehosi on sopeutunut. Teet myös tutut liikkeet taloudellisesti (fiksua esmes selän kannalta, jos ei halua kokovartalokipsiä).

Lisäksi vähät yöunet saavat kropan keräämään pahan päivän varalle.

Saara kirjoitti...

No nih, Obeesialta hauska täsmävastaus annettuun kysymykseen. Ekonomi tai juristi siis.

Nti huu, tuo olisi tietenkin mahdollista. Kauniisti ajateltu. Vaikka tietty se niinkin on, että enemmän aina vaan tarvitsisi sykettä nostattaa, jotta jotain tapahtuisi, mutta sitten alkaa jo sattua joka paikkaan. Ei ruumis kestä kerta kaikkiaan.

Anonyymi kirjoitti...

Empiirinen havainto: kävin tänään maistraatissa, missä ne on maistereita kaikki. Oli siellä läskejäkin. Siis: maisteri voi olla läski.

Saara kirjoitti...

Enska nuppu. Ei se niin mene. Eivät ne välttämättä ole maistraatissa maistereita.

Anonyymi kirjoitti...

No helvetti, minua on sitten huijattu. Mikä maistraatti se on muka jossei maistereita? Kirjakaupassa on kirjoja, ruokakaupassa ruokaa, viinakaupassa viinaa, maistraatissa maistereita?

En siihen maistraattiin enää kyllä mene.

Saara kirjoitti...

Elä menekään. Ei se koskaan tiedä muutenkaan hyvää, kun joutuu maistraatissa käymään.

Anonyymi kirjoitti...

Zihihii, tää blogi on ihan parhautta! Yövuorolaisia tarvitsevien työnantajien tulee ehdottomasti olla varuillaan.

Tuli tässä mieleeni, että oman työpaikkani ylintä valtaa käyttelevä tohtorisihminen on kyllä aivan jumalattoman lihaisa tapaus. Niistä empiirisistä havainnoista puheen ollen. Ja kysehän on ihan yleisestikin tunnetusta tutkimuslaitoksesta, missä kaikki ovat akateemisia... Mutta ainoa tuhti on tuo ylimmällä pallilla istuva. Eli jospa se sittenniin menisi siten että maisterit olisivat hoikkia, mutta lisensiaattityö lihottaa ja tohtoriksi väittely vielä enemmän.

*poistuu takavasemmalle saivartelemaan*

Saara kirjoitti...

Nti Huu, olen ihan varma, että se menee just noin. Mitä ylemmällä pallilla, sitä pulskempi yksilö. Siks määkin oon näin pulleva. Uraohjus oikein :)