perjantaina, syyskuuta 23, 2005

Naisen aivotoiminta ajetaan alas juuri ennen...osa 1: Lehdistötiedote 22. syyskuuta 2005

Naisen orgasmi on sukua kuolemalle
Orgasmin arvoitus avautumassa modernin aivotutkimuksen avulla


Kesäkuussa 2005 arvostettu hollantilainen tutkijaryhmä julkaisi tutkimuksen, jossa todettiin aivojen aktiivisuuden heikkenevän laajoilla alueilla naisen orgasmin yhteydessä [1]. Orgasmin jälkeen nainen voi kokea jopa muistin toiminnan häiriöitä. Samanaikaisesti asiantuntijat painottavat kumppanin osuutta mielihyvän saavuttamisessa. Naisen seksuaalisuutta ymmärtämätön mies voi aiheuttaa naiselle jopa orgasmivaikeuden.

Tutkimuksen mukaan erityisen voimakkaita muutokset olivat mantelitumakkeissa, jotka osallistuvat ahdistuksen ja pelon säätelyyn. Jo vuonna 2002 Neurology-lehdessä julkaistu tutkimus [2] antaa näyttöä siitä, että orgasmi paikantuisi osittain juuri oikean aivopuoliskon mantelitumakkeeseen.

Tutkijaryhmän johtaja, professori Gert Holstege, kuvaili tutkimuksen keskeisiä havaintoja värikkäästi.

– Näyttää siltä, että naisen aivotoiminta ajetaan laaja-alaisesti alas juuri ennen orgasmin hetkeä ja tämä muutos jatkuu orgasmin aikana.

Mantelitumakkeen on todettu osallistuvan pelon ja muiden negatiivisten tunteiden säätelyyn sekä ahdistavien muistojen käsittelyyn [3]. Naisten ja miesten välillä on osoitettu olevan eroja näissä toiminnoissa [4]. Naisen seksuaalisen kliimaksin kannalta on ilmeisesti tärkeää, että pelot ja aiemmat huonot muistot poistuvat hetkeksi aivoista juuri ennen orgasmin muodostumista.

Holstege vertasi naisen orgasmia myös heroiniin tuottamaan euforiaan. Uusien tutkimustulosten valossa naisen orgasmi vaatii laaja-alaisen ahdistuksen ja pelon poistumisen, ennen kuin kiihottuminen johtaa purkaukselliseen mielihyväkokemukseen.

SEXPO Säätiön toiminnanjohtaja Jukka Virtasen mukaan nainen voi voimakkaan orgasmin aikana tai sen jälkeen siirtyä transsin kaltaiseen tilaan ja jopa dissosioitua. Dissosiaatio on psykologinen tila, jossa tietoinen ajattelu, tunteet, aistikokemukset tai muisti irtautuvat muista psyyken toiminnoista.

Dissosiaatiota esiintyy myös erittäin voimakkaissa traumakokemuksissa, psykoaktiivisten aineiden käytön yhteydessä sekä eräissä psykiatrisissa sairauksissa. Orgasmin jälkeen voi ilmetä myös muistin toiminnan häiriöitä sekä sekavuutta.

– Orgasmi on siis sukua kuolemalle, jossa keskushermoston toiminnot sammuvat. Kuolemassa elämä päättyy, mutta orgasmissa muodostuukin voimakas, ekstaattinen mielihyväkokemus ja sen jälkeen aivotoiminta palaa ennalleen. Ranskalaisten orgasmista käyttämä ilmaisu "le petit mort" (suom. pieni kuolema) ja uskomus orgasmin olevan reinkarnaatio-kokemus näyttää osoittautuvan myös tieteellisesti todeksi, Virtanen kuvailee.

Naisen orgasmivaikeuksien tärkeimpiä syitä kumppani

Seksologi Mia Venholan mukaan kumppanin osuus seksuaalisen mielihyvän saavuttamisessa on merkittävä.

– Naisen orgasmivaikeuksien tärkeimpiä syitä on kumppani. Naisen seksuaalisuutta ymmärtämätön mies voi toiminnallaan häiritä naisen kiihottumista, orgasmin saavuttamista sekä orgasmikokemusta. Näin aiemmin orgasmeja kokenut nainen saattaa huonosti toimivassa parisuhteessa tavallaan menettää tämän kyvyn joko osittain tai kokonaan. Mies voi siis aiheuttaa naisen orgasmivaikeuden.


Lisätietoja:

Jukka Virtanen
toiminnanjohtaja
Sexpo säätiö
Gsm. +358 50 5527 277________________________________

[1] Holstege, G. ESHRE Copenhagen 2005 Meeting, Keynote lecture: Neurobiology of human sexual behaviour. Hum. Reprod.2005; 20: 1

[2] Janszky J. et al. Orgasmic aura originates from the right hemisphere. Neurology, 2002,;58:302-304

[3] Hamann, S, et al. Amygdala activity related to enhanced memory for pleasant and aversive stimuli. Nat Neurosci, 1999;2:289-93

[4] Hamann, S. Sex differences in the responses of the human amygdale. Neuroscientist, 2005;11(4)_288-293.

Ei kommentteja: