lauantaina, kesäkuuta 02, 2007

Mihin kapakoita enää tarvitaan?

Katselin tänään vanhoja dokumentteja. Karpo oli vuonna 1982 pistänyt 16-vuotiaita nuoria ostamaan useista ruokakaupoista olutta ympäri maan. Vain kahdessa puljussa oli kysytty papereita, eikä oltu myyty. Olin niistä toisessa siihen aikaan töissä. Lienenkö ollut tiukkapipoisena kassalla silloin. En ollut itsekään vielä kahdeksaatoista täyttänyt, joten kysyin paperit ihan periaatteesta kaikilta. Enhän olisi myynyt sitä itsellenikään. Ryyppäsin kyllä.

Sen jälkeen Karpo kävi kapakkakierroksella puhalluttamassa pöhnäistä porukkaa. Televisiokuvassa känniset kemiläiset sanoivat olevansa iha päishään, ku sehän se on tarkhoituski. Karpon mielestä näin ei olisi saanut olla. Ravintoloissahan ei saa tarjoilla juopuneille alkoholia, eikä sinne siis ole tarkoituskaan mennä vetämään kännejä. Dokumentissa haastateltiin myös alkoholitarkastajaa, joka hyyyviiin raauhaalliseesti kertoili alkoholin vaaroista ja sen aiheuttamasta väkivallasta. Periaatteessa siis alkoholin vaikutukset ulottuvat kaikkiin kanssaihmisiin; sen vaikutukset häiritsevät viatonta kulkijaa ja ovat vaaraksi ulkopuolisten terveydelle. Milloin tahansa voi puskan takaa hyökätä esiin juopunut äijä, joka oksentaa päälle tai pistää moraa keuhkoon.

Tämä on kokonaan unohtunut tästä tupakkakeskustelusta. Vastikäänhän jokin tutkijaremmi luokitteli myös alkoholin syöpää aiheuttavaksi aineeksi. Onneksi tarjoilijat eivät kuitenkaan joudu kärsimään passiivisesta kännistä, tosin jollakin tasolla näin voisi ollakin.

Tilannehan on nyt kuitenkin se, että ravintolassahan ei varsinaisesti saa ryypätä, eikä nyt myöskään polttaa, kuten Iltasanomissa sanottiin:
"...useimmat ravintolat ovatkin päätyneet kieltämään tupakoinnin asiakastiloissa, pyytämään asiakkaita tupakoimaan ravintolan ulkopuolella tai tarvittaessa rakentamaan erillisen tupakkakopin."

Ravintoloissa voi siis edelleen käydä laillisesti rakentamassa tupakkakoppeja, sekä tietenkin myös syömässä, mutta sekin on vähän niin ja näin. Johan meitä on pidemmän aikaa muistutettu ruuan vaaroista, ja varsinkin ravintolaruoka paistetaan voissa ja haudutetaan kermassa. Jokin rasvamittauspiste voisi siis olla siinä narikan yhteydessä, eli liian läskeille ei tarjoiltaisi lainkaan.
- Te olette kuulkaa jo syöneet aivan tarpeeksi.

PS. Lukekaa myös Susulta samasta aiheesta.

16 kommenttia:

SusuPetal kirjoitti...

Hah, kirjoitin juuri dialogin samasta aiheesta, laitan linkin tähän juttuusi, kun julkaisen sen tekstin.

Saara kirjoitti...

Oh, hienoa!

SusuPetal kirjoitti...

Mutta minne me mennään nyt kaljalle, jos alkoholikin tappaa????

SusuPetal kirjoitti...

No, nysse on siellä.

Saara kirjoitti...

Ei me välitetä siitä. Sen kerran kun minä pääsen kaljoille kerran vuodessa, niin jo se nyt on jumalauta. Kuollaan kumminkin.

Nyt käyn sen lukemassa.

SusuPetal kirjoitti...

Ihkuu, siis minä linkitin sinuun ja sinä minuun!
Joo, mennään kaljoille, elämmehän muutenkin vaarallisesti...hmph.

Saara kirjoitti...

Joo, tosi vaarallisesti. Tyttöjen (tai siis ei oman, tai oli sekin seurana, mutta sen kavereiden) kanssa juuri poltettiin nuotiolla makkaraakin, kun piti kuulemma polttaa koulukirjat samalla. Se oli taas tämän kesän ensimmäinen ja viimeinen A-luokan lihansyöjille tarkoitettu makkarakin.

SusuPetal kirjoitti...

Onko loppukesä sitten bee-luokkaa?

Lumi kirjoitti...

"Te olette kuulkaa syöneet tarpeeksi " *nauraa maha kippurassa ja vedet silmissä täällä *. Loistavaa, sinä se osaat !

Saara kirjoitti...

Eikä, kun kaikki makkara riitti. Yäk.

Lumi, no sitä naurua ei kai ole vielä kielletty. Sehän siis pidentää ikää :)

minh kirjoitti...

Hitsiläinen ja jumprahuiti(kiroilu on varmaan epäterveellistä)!

Oliko se torstai-iltana, kun yritin kammeta Lasta petiin ja hän sanoi: "Juokses nyt kuule kapakkaan, sulla on 2 tuntia aikaa polttaa siellä". Ja minä luulin, että se olisi vasta kuukauden päästä...loppuivat mun vähäisetkin kapakassakäynnit nyt. Minä en ala nikkaroimaan tupakkakoppia joka baarireissulla.

Paitsi että Hesarissa oli lista jatkoaikabaareista ja lähin ja mukavin taitaa olla Bullman, jossa sai ennen ainakin kahlata savussa, kun tuli syömään.
-minh-

Saara kirjoitti...

Niin, MInh, siis... nii-in. Itse asiassa kapakoissa on aina alkuillasta aika tylsää, joten miksei tuo tupakkakopin nikkarointi voisi toimia sellaisena yhteisleikkinä (joita me kaikki niin rakastetaan). Sillä tavalla saisi sitä yhteishenkeä päälle ja remonttikaljakin maistuu paremmalle kuin tavallinen kalja.

Rauno Rasanen kirjoitti...

Sorry - iso fontti - en viitsi vaihtaa pienempään...

Olen TUPAKOJIEN PUOLUSTAJA.

NÄIN ON. WHO CARES? - SIIS IHAN TODELLA.... PIKKU MORALISTIT JA MAAILMANPARANTAJAT?

EN OLE TUPAKKAMIES, MUTTA PUOLLAN TUPAKKAMIESTEN/NAISTEN OIKEUKSIA, KUNHAN EIVÄT LIIKAA HÄIRITSE MUIDEN ESIM. RUOKAILUPIIRIÄ.

HÖH. MITÄS PAHAA SIINA ON? SYTYTÄN SAMALLA KUNNON SIKARINI: - KESTÄKÄÄ, PAETKAA PAIKALTA TAI HÄLYTTÄKÄÄ POLIISI.

OKEI OKEI - MÄ MENEN TUPAKOITSIJOITTEN LOOSHIIN...ULOS (MAHD.) TALVEN VIIMAAN....KIVAT SULLE TASA-ARVOIHMINEN...

SÄ AJOIT MUT UMPIKUJAAN 'DEMOKRAATTI'...'DEMOKRATTISTA...EIKÖ?...

Saara kirjoitti...

Luin eilisestä Hesarista (vai oliko se sunnuntain - no enivei), että DTM:ssä tupakkakoppi on tehty samanlaiseksi, kuin ameriikan vankiloissa on ne vierailupaikat, eli on oikein puhelimet ja pleksi välissä ja hirveän suosittuja ovat jo nyt. Ei jää juttu kesken, kun toinen tahtoo röökille.

Minusta sellainen tupakkakoppi olisi kiva. Pitäisi vaan niksipirkasta löytää ne rakennusohjeet, kun se DTM ei ole ihan just mun mesta.

Ensio E. kirjoitti...

Mut totanoi... pitääks ne haalarit tuoda sitte itte mukana, kun siälä nortti kätessä sitte huutaa että haluu haluja, kuuluuko, tänne tupakkapuolelle kuuluu oikein hyvin?

Saara kirjoitti...

Mun mielestä pitää. Siis missään ei sanottu, että niitä olisi valmiina.