sunnuntaina, maaliskuuta 09, 2008

Kuka haluaa haastattelun?

Nyt on pakko tehdä tunnustus. Niin kuin minäkin itseäni pidän muka hyvänä opiskelijana, niin katin paskat. Joulun alla aloitin kurssin, josta olen yhden vaivaisen opiskeluyksikön saanut suoritettua. Toiseen lykkäsivät heti haastattelut ihme ehtoineen (ei kukaan julkkis, mutta kuitenkin jollakin tavalla ansioitunut) ja toinen haastattelu ajankohtaisine asioineen. No minä teinkin haastattelun ansioituneesta melkein julkkiksesta, mutta hukkasin sen ensitöikseni koneeltani. Ikinä en tiedä tehneeni mitään niin typerää. Se tapahtui samoihin aikoihin, kun koneeltani katosi mystisesti kaikkea muutakin. No kuukauden päästä kehtasin pyytää haastateltavalta uudestaan vastauksia ja haastattelusta tulikin ihan kelpo. Mutta siihen meni puolitoista kuukautta, siis yhteen human interest -haastatteluun. Mä oon journalistipeto.

Samoihin aikoihin suunnittelin myös sitä ajankohtaishaastattelua ja ajattelin tietenkin luonnosta kiinnostuneena ihmisenä tehdä sen linnuista ja ilmaston lämpenemisestä. Tutkin taustoja ja hahmottelin kysymyksiä, ennen kuin otin haastateltavaan yhteyttä, sillä pidin häntä niin helppona nakkina siksi, että asuu tuossa lähellä. Yhtenä iltana televisiosta tulikin juuri sen helpon nakin haastattelu linnuista ja ilmastonmuutoksesta. Se siitä sitten.

Hieman masentuneena ajattelin jättää asian muhimaan. Se muhi viikon, ja kaksikin, ellei jopa kuukauden. Ja eräänä päivänä tajusin, että se oli tässä silmieni edessä. Olin jo kaivanut asiasta kaiken mahdollisen tiedon ja keskustellut asiasta netissä useiden ihmisten kanssa. Niinpä panin toivorikkaana eräälle kansanedustajalle, joka on myös tekniikan tohtori, haastattelupyynnön ennakkosensuurista ja sananvapaudesta. Suunnittelemani kysymykset olivat kerrassaan häikäiseviä, niin kuin nyt voitte kuvitella. Kansanedustaja ei koskaan vastannut.

No, tänään päätin kaikesta huolimatta tehdä haastattelun kasveista. Tein hirveästi taustatöitä tutkiakseni Suomeen kutsumatta tulleita uusia eläinlajeja ja kasveja. Lisäksi tutkin Viron ja Tanskan ilmastoja ja ekosysteemejä ja tein niiden perusteella yhteenvetoja ja kysymyksiä. Sen jälkeen lähetin haastattelupyynnön eräälle dosentille, jonka 9 vuotta vanhan haastattelun luin eräästä lehdestä ja tuo dosentti vaikutti aivan ihastuttavalta henkilöltä. Olen silti vastauksen suhteen melko skeptinen.

Koska nämä haastattelut menevät ensin kurssin opettajalle, en edes voi luvata niitä mihinkään lehteen. Ketä muka kiinnostaa jollekin helvetin kurssilaiselle vastailla kysymyksiin, kun oikeitakin kysyjiä on olemassa pilvin pimein ja haastateltava pääsee sitten patsastelemaan lehtien sivuille. Tämä on minulle niin kiusallista, että lopetan kohta koko kurssin, jos kukaan ajankohtainen asiantuntija ei nyt tällä punaisella sekunnilla itse ilmoittaudu, että haluaa esittää pelkästään hyviä vastauksia juuri minulle ilman minkäänlaisia kysymyksiä ja ilman minkäänlaisia takeita siitä, pääseekö juttu koskaan lehteen vai ei. Ihan saa olla aihe mikä hyvänsä. Teen siitä sitten väkisin ajankohtaisen. Ja kyllähän minä ilman muuta kysyn sitten niiltä lehdiltäkin löytyykö kiinnostusta.

45 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kysy multa. Mää vastaan.

Saara kirjoitti...

No hä? Mitä mää sulta kysyn? Anna aihe.

Saara kirjoitti...

Hehhee, vai kysynkö turkulaisuudesta, kun en siitä kerran mitään tiedä :) (Tosin en siitä kyllä mitään puhunutkaan, mutta se on sivuseikka.)

Anonyymi kirjoitti...

En määkän turkulaisuudesta. Jostain järkevästä. Anna itte aiheita, mää valkkaan sit.

Saara kirjoitti...

Ai ett sä oot sit ihana. Joka alan asiantuntija :) Sen kun vaan valitsen aiheen. Pitää miettiä. Vai voisitko vastata erään kasvin puolesta? Olisi jo valmiiksi kysymykset.

Anonyymi kirjoitti...

Näin pitkällä ei vielä olla - en ole kasvi enkä tekniikan tohtorikasvi.

Mutta siis "ajankohtaisuus"- kattaa muutakin kuin kasvillisuutta?

Saara kirjoitti...

Joo, mut sun kanssa se on hakuammuntaa. Kirjallisuuden yhteiskunnalliset vaikutukset ovat aiheena jotenkin liian... hmm... se vaikuttaa nuoleskelulta ja se toinen haastattelu liippaa jo niin läheltä. Samoin bloggaaminen :). Itsemurhat ovat liian synkkiä ja Marskikin on jo aika kulunut.

Minä niin tykkäisin niistä kasveista. Tota miten olisi seksivälineiden myynti apteekissa ja sen yhteiskunnalliset vaikutukset? No eikä. Höpö vitsi.

Mun pitäisi tietää susta haastattelun kannalta yksi olennainen asia :)

Anonyymi kirjoitti...

No?

Saara kirjoitti...

No en mä sitä tässä voi kysyä. Tai voin kysyä, muttet sää kuitenkaan vastaa.

Anonyymi kirjoitti...

Ja sitten ihmettelet kun haastattelut menee mäkeen? "Et sää kumminkaan vastaa niin emmää kysy..."

Saara kirjoitti...

Okei Enska, oikea nimi olisi kyllä minusta ensiarvoisen tärkeä silloin kun ihmistä haastatellaan. Ja toisekseen ammatti.

Että nih. Siitä sitte.

Anonyymi kirjoitti...

Oikeita nimiä ja ammatteja on. Niistä voi valkata samoin kuin aiheistakin.

Anonyymi kirjoitti...

niin nyt jo meinas oikea nimi unohtua.

Anonyymi kirjoitti...

Hahaa, kysy minulta!
Nythän on kevät, juuri motoristien silmät kiilumaan saava vuodenaika.
Ja minullahan on sillä sektorilla ihan Virallinen Asemakin.

Jos ja kun en vastauksia tiedä uhraan jonkun toverin aatteelle, eli sinulle, uhriksi.

Toisaalta muistaakseni sinulla on kotona myös nuorisokulttuurin ja jääkiekkoilun asiantuntijoita omasta takaa.

Tai haastattele Susua bloggaamisesta ja omakustanteista! Kyllä te jotain ajankohtaista keksitte. Pidätte vain riittävän pitkän palaverin.

Anonyymi kirjoitti...

Niin muuten jos turkulaisuus on jotenkin agendalla nyt niin se taitaisi olla Susun heiniä myös.

SusuPetal kirjoitti...

Minä en ole minkään alan asiantuntija, toisin kuin Ensio ja jotkut muut suuren luokan bloggaajat, mutta vastaan mielelläni. Biologiassa minulla oli kyllä kutonen, joten emistä ei kannata kysyä mitään.

Tienpäällä kyllä tietää moottoripyöristä ja järjestötoiminnasta, joten ehkä hän osaisi vastata, mitä tienvarrella kasvaa.

SusuPetal kirjoitti...

Mitä sellaista turkulaisuudesta voisi kysyä, mitä ei jokainen jo tietäisi?

Saara kirjoitti...

No niin, nyt se Enska rupesi kiemurtelemaan siinä. Mää arvasin.

Silloin ekalla lehtijuttukurssilla itse asiassa keksin omasta päästä ihmisen ja tein haastattelun sitten. Se oli aika hyvä. Kiitettävän mää siitä sain. Mutta että mää tekisin sen Enskan kans taas. Aijai.

Tienpäällä, ei ihan paha ehdotus. Onhan meilläkin se pärrä tuolla telakalla. Taustatiedot on ihan omasta takaa.

Mutta oman väen käyttäminen haastatteluissa on kielletty ja bloggaaminen on out, se ensimmäinen haastattelu on sitä niin täynnä. Sitä paitsi Susullakin on se nimenvarjelus aina päällä.

Anonyymi kirjoitti...

Mää sit voin olla konsultti tai lehdistöavustaja vaikka, jos mme Petal esim. paljastaa turkulaisuuden salat tai jotain. Normaali haastattelupalkkio sit mulle vaan kans.

Saara kirjoitti...

Nyt te kyllä kiusaatte epätoivoista ihmistä.

Saara kirjoitti...

Nimipihtarit.

Anonyymi kirjoitti...

No onhan sulla nyt jo tässä ainakin kolme tarjokasta? Ja nimet voi vedellä omasta päästä, jos ei tarjotut kelpaa. "Luotettavista läheteistä saamamme haastattelun mukaan..."

Anonyymi kirjoitti...

Jos ei sun jutun vastaanottaja lue näitä tässä niin mikä on esteenä? Minä voin vastata, ja antaa nimen. Jos se ei sitten ole "oikea" niin se on minun häpeä, ei haastattelijan.

SusuPetal kirjoitti...

Ensio voisi esiintyä vaikka kansainvälisenä seikkailijana nimeltään Porco Rosso. Saataisiin globaalia substanssia juttuun.

Ei kiusata, ehdotetaan rakentavasti kaikenlaista.

Anonyymi kirjoitti...

Sinulla on aika hienoja haistatteluaiheita ja haastattelun kohteita. Ihan oikeasti, pitääkö kurssillakävijän ottaa kohteekseen kansanedustaja tai dosentti. Miksei työvoimaneuvoja, kaupan myyjä tai verovalmistelija kelpaa?

Anonyymi kirjoitti...

Jos lentokoneisiin menee niin sitten kai on tämä Hanhenmaksa, kansainvälinen on ja sikamainenkin varmaan.

Saara kirjoitti...

Kari, no ei tietenkään tartte. Minä vain en tässä erakonelämässäni tapaa enkä löydä työvoimaneuvojia tai verovalmistelijoita enkä minkään muunkaan ammatin edustajia. Eikä puhelinluetteloissa lue, että verovalmistelija Nieminen.

Siksi minä tässä nyt kyselenkin, josko löytyisi minkä alan edustajia tahansa.

Kaupan kassat ovat kyllä erityisen hyvä idea. Taidan etsiä jostakin käsiini kassan. Mistähän niitä löytäisi? Haha. No joo. Ei viittis kiusata niitä, mutta pakon eessä ja viime hädässä.

***

No jos saisi edes jotakin sellaista tarttumapintaa mistä voisi ottaa kiinni, Enska.

Hanhiskin on nimipihtari.

Saara kirjoitti...

Hehheh, Susu.

Saara kirjoitti...

Jatkakaa vain hyvien ehdotusten jakamista, kiitos. Jos dosentti ei viikon sisällä vastaa, niin alan tästä rapsia ajankohtaan sopivaa uhria.

Ny nukkumaan.

Anonyymi kirjoitti...

No jos se nyt nimestä kiinni jää, niin onhan minulla sellainen.
Ihan kristillisessä kasteessa annettu. Kyllä sen sähköpostilla saa.

Mutta vastoin kuin Susu oletti minä en kyllä tiedä mitä siellä tienvarsilla kasvaa.
Muuta kuin pois poimittavia kaksijalkaisia korkeintaan.
Ja jos Julkista Sanaa uskominen on nekin kohta kaksinverroin painonsa tuplanneita: kansahan vain lihoo, ihan luvatta.

I.O.Rumdum kirjoitti...

Joo, usein opiskellessa menee sellaseen retkuun, että alottaa suureellisesti - esim. tuntemattomasta dosentista, kun vois vaan haastatella esim. sitä naapuria linnuista ja sitten paria muuta naapuria ns. tavallisina ihmisinä. Ei se haittaa, jos joku on ollu telkassa. Ota joku oma näkökulma siihen. Sun kirjoittama juttu on aivan erilainen taatusti kuin joku telkkariohjelma. Sitä paitsi jos sä kirjoitat sen jutun esim. paikallislehteen, niin sillon sulla on mahdollisuus saada siitä tosi hyvät pisteet. Mieti eka se julkasu ja sit ketä haastattelet. Helpompi niin päin.

Lehtiin jutut yleensä kirjoitetaan sillai, että katsotaan mihin lehteen kantsis kirjottaa mitäkin. Lehdillä on erilaisia koloja mihin kirjoitella. Mutta jos sä hyvä jutun teet, niin kyllä sen jonnekin saa myytyä, pitää vaan kaupata ihan julmetusti - ellei sitten tunne lehtijuttuja ostavia tyyppejä. Se on helpompi tie saada jutut julkaistua.:)

Anonyymi kirjoitti...

Mun mielestä kandeis haastatella sitä turkkulaista kun voitti sen vittuilun SM:n Rovaniemellä.

Elegia kirjoitti...

Joskus muinoin löytyi vielä ihmisiä (siis ihan julkkiksia), jotka tulivat (sapuskapalkalla) kertomaan työstään (tai ottivat vastaan työhuoneessaan tai kahvilassa) ja antautuivat haastateltavaksi, vaikka julkaisu oli meidän kurssilaisten ilmaisjakelulehti. Kiitän ja nostan hattua heille! Joiltakin löytyy urheiluhenkeä ja myötätuntoa hassuja opiskelijoita kohtaan ;D

Sinulla on kyllä hienoja ja kunnianhimoisia aiheita, vaikka toteutuspuoli onkin mennyt vähän pyllylleen - huonoa tuuria, sanon minä! Itse ajattelen niin, että pitää kirjoittaakin siitä, mikä itseä kiinnostaa, jos kerran saa valita. Miksi pitäisi kirjoittaa jotain paskaa vain siksi, että... Öööh, se olisi helpompaa. ;D

Elegia kirjoitti...

Niin, en nyt tarkoita että kaupankassasta kirjoittaminen olisi paskaa, vaan kysymys on lähinnä omista intresseistä. Kyllä minä mieluummin itsekin kirjoitin veripalvelun päivystyksen pitkästä ja vaiherikkaasta taipaleesta kuin rullaluistelusta (silloin kun se alkoi olla IN Suomessa eli kauan sitten). :)

Anonyymi kirjoitti...

Kysy multa miksi kukaan hullu haluaa kirjailijaksi kun mäkkärissäkin kuka vaan saa enemmän liksaa kasaan kahdessa viikossa ;)

Koko skaala on hallussa takahuoneista etuhuoneisiin, hymyistä irvistyksiin. Mutta tää aihe ei kyllä kiinnosta ketään vaikka se tuntuu aina olevan ajankohtainen.

Muuten, minäkin pykäsin taannoin haastatteluja mutta flaksi oli parempi. Neljää pyysin, kaikki suostui :)

Anonyymi kirjoitti...

anonyymin 1:n vinkki oli hyvä ! ninni saajola, vittuilun suomenmestari on varmasti mielenkiintoinen haastateltava. vittuilun sm-kisa ylipäätään.

-anonyymi 2

Saara kirjoitti...

Joo, Tienpäällä. Mä mietin. Tänään tuoksui jo ihan sille, että kohta prätkät on kaivettu esille.

Mutta Ruu, on se "naapurikin" dosentti. Ja niin kuin Elina tuossa jo sanoi, siksi lähdin tälle tielle, koska aiheet kiinnosti. Ja siksi kai vähän välttelen siitä kassahommastakin kirjoittamista. Öh.

Kyllähän minua alkaa yleensä kiinnostaa mikä vain kun siitä vähän aikaa keskustelee, se on kyllä totta. Ja totta kai ajattelen mihin ne tulee. Johan se käsketään niissä tehtävissä.

Voi miten ihania ihmisiä tuommoiset, jotka antavat haastatteluja noin vain mihin vain. Onpas Elinalla ja JPK:lla käynyt mäihä.

Ai niin se vittuilun Suomen mestari. Mun täytyy kyllä sanoa, ettei se hirveästi kiinnosta. En kyllä tiedä miksi. Ehkä mielestäni vittuilu on parasta siten, että sitä annetaan sopivina annoksina, ei turhana ryöppynä kilpailuissa.

Saara kirjoitti...

JPK, onks toi "Kysy multa miksi kukaan hullu haluaa kirjailijaksi" muuten ajankohtainen aihe vai olisiko peräti ikuisuusaihe :)

Anonyymi kirjoitti...

Taitaa olla ikuisesti ajankohtainen. Mutta hauskoja kiemuroita sisältyy tähänkin maailmaan jos ei ota itseään liian vakavasti.

Anonyymi kirjoitti...

Hm jaa mää en tiiä mistään mitään asiallista eikä kiinnostakaan tietää mut mää olen lainannut jo Saarikoskesta monta kirjaa niin että mua voi varmaan haastatella Saarikoskena kunhan juomapuoli järjestyy.

Kai

Saara kirjoitti...

Hahhaa, Kai, olet kovin ystävällinen. Kerta kaikkiaan.

Heh, niin, JPK, onhan se aina ajankohtainen aihe. Ja koko ajan porukka haluaa enemmän ja enemmän kirjailijoiksi. Toisaalta ketä siitä voi syyttää, minustakin olisi mukava kirjoitella, mutta se siinä tietty on, että kirjoittaminen on kyllä kivaa, mutta kirjoitettavan keksiminen ei niinkään. Aika vaivalloiselta tuntuva ajatus näin päiväunien jälkeen.

Johannes Knektman kirjoitti...

Mä voisin kertoa miksEN halua kirjailijaksi tai julkkikseksi, se vois nykyaikana olla ihmetyksen aihe.

Saara kirjoitti...

He, Johannes, mä voisin haastatella tuosta itseäni myös.

Anonyymi kirjoitti...

Minua voit haastatella siitä, mistä olen tällä hetkellä muuten hyvin suivaantunut, että miksei minua huolittu Playboyn keskiaukeamaliiton jäseneksi.

Anonyymi kirjoitti...

Joo, siis musitin tän ketjun nyt vasta.
Joo, tajusin että naapurisi on dosentti. Siksi ehdotinkin, että haastattelet tätät naapuria, kosak hän on sen alan dosentti, josta aiot kirjoittaa. Meinaan ettei tarvitse alkaa etsiä dosentteja muualta, jos on jo naapurissa yksi.
Minäkin olen haastatellut naapureita - kahdesti. Molemmat jutut Annaan muistaakseni. Hyvin maksoivat:) -mrs morbidi