torstaina, marraskuuta 03, 2005

Vanha muistaa diskon ja muita tapauksia


Tytär lähti juuri naapuriin. Sen paras kaveri asuu tuossa seinän takana. Tytön vanhemmat ovat molemmat seurakunnan työntekijöitä. Tytär meni sinne pukeutumaan elämänsä ensimmäiseen diskoon. Otti mukaansa sukkahousut ja vekkihameen, sekä tummanharmaan t-paidan, jossa luki girls ja jotakin muuta hilekirjaimin. Oli aika täpinöissään. Minä tässä raaviskelen päätäni ja hörpin kahvia. Tuskin siellä mitään kummoisempaa on. Koulun disko kuitenkin.

Tuossa iässä, juuri yhdentoista korvilla, olin diskossa ensimmäistä kertaa. Minäkin menin naapuriin pukeutumaan. Sain oppilaskodin tytöiltä lainaksi mustat housut. Voi että ne oli hienot. Samanlaiset, mitä teinitytöt nykyäänkin pitävät. Napa näkyi ja peppu oli piukka. Olin niissä jotenkin aivan puristuksissa. Oparin likat lainasivat myös huulipunaa. Se oli kypsän kirsikan väristä ja ne huulet näkyivät kauaksi. Kun Oparin kuningatar Kipa laittoi sitä täyteläisiin huulinsa, me muut haukoimme henkeämme ja potkimme kiviä. Kipa oli jumalattoman hyvän näköinen, pitkä, hoikka, vaalea ja sillä oli hurmaava hymy, mutta se käytti sitä hyvin säästeliäästi. Pelkäsin Kipaa enemmän kuin mitään muuta. Se saattoi saada raivarin mistä vain ja ruveta potkimaan lähintä uhria. Siksi se oli kotoakin pistetty pihalle. Kipan ääni oli silloin 13-vuotiaana jo niin kulunut, että se huutaessaan enää kähisi. Se oli varmaan polttanut tupakkaakin syntymästään asti ja minun tupakoitani heti siitä asti, kun tavattiin. Joskus se sentään maksoikin niistä jotakin tai antoi varastettuja meikkejä tilalle, mutta kyllä minä aika tiukasti yritin tupakoistani kiinni pitää. Jostakin Kipa löysi aina viinaa. Antoi se siitä pari paukkua minullekin. Kyllä jännitti, pääsenkö diskoon sisällekään, kun olin niin kännissä. Kipan lisäksi porukassa olivat aina myös Pellisen siskokset. Nuorempi oli päästään aivan sekaisin ja se vanhempi kuvatutti itsensä pornolehteen heti, kun rinnat olivat tarpeeksi suuret. Sen kuva kiersi sitten meillä luokassa. Minä tuijotin sitä lumoutuneena. Vanhempi sisar oli todella kaunis ja tiesi sen kyllä.

Näin Kipan viimeksi televisiossa jossakin dokumentissa, joka kertoi naisvangeista. Sitä ei näytetty kunnolla, mutta tunnistin sen äänestäkin. Ja sen hymy vilahti kerran, hampaatkin olivat tallella. Nuoremman Pellisen näin viimeksi parikymmentävuotta sitten, kun se viimeisillään raskaana ryntäsi Roilin Teboilille huutamaan, että: "Kenen vitun auto tuolla seisoo. Aja vittuun se sieltä että muutkin saa bensaa", ja veti hermosavut päälle. Sen tukka hapsotti joka suuntaan ja takki rehotti auki. Liian pieni paita mahtui tuskin päälle eikä se ollut saanut housujaan enää kiinni. Sitä en kyllä unohda ikinä. Muutenkin näyttää siltä, että alan muistaa lapsuudesta kaiken, mutta tästä päivästä hädin tuskin mitään.

No siellä diskossa sitten pääsin Peten syliin istumaan. Olin ihaillut sitä poikaa jo jonkin aikaa. Pete oli jo yläasteella. Se pyysi minua koettamaan jalkoväliään, mutta sen farkut olivat tiukat ja pallit aivan puristuksissa. "Ei tunnu missään", Pete sanoi. Minä koetin kovempaa. "Ei tunnu vieläkään missään", se jatkoi. Nousin ylös ja kohautin olkapäitäni, enkä sen jälkeen kuullut Petestä enää mitään kuin vasta vuosien päästä, että se oli joutunut dialyysikoneeseen eikä sillä ollut elinaikaakaan kai kovin paljon. Lienee siis kuollutkin jo.

Vaikka väitetään, että nykyaikana pahuus on lisääntynyt ja lapset kauheita, minulla on siitä täällä lintukodossa toisenlainen käsitys. Nämä minun lapseni ovat saaneet olla lapsia aika paljon pidempään, kuin silloin 70-luvulla, jolloin lapset kasvoivat keskenään ja tekivät kaiken alusta asti omin päin ja heti, kun siihen tuli tilaisuus. Kun tytär kavereineen nyt menee diskoon, siellä kikatetaan paljon ja supistaan. Juostaan posket punaisina tukka hulmuten paikasta toiseen, vailla mitään tarkoitusta. Saadaan sätkyjä, kun poika vilkaisee vähän. Tanssilattialla yritetään ehkä esittää idolseja ja lauletaan muka mikrofoniin. Kenties vähän tanssitaankin.

22 kommenttia:

Kaura kirjoitti...

Sinulla taitaa olla tuossa vahvaa pointtia. Oli muutenkin hyvä juttu, mistä kiitox.

Saara kirjoitti...

Kyllä mä toivoisin, että lapset voisivat olla lapsia pidempään ja aika selkeästi näin on just tässä pihapiirissä. Ei tarvitse kuitenkaan mennä kuin kilometri kylälle päin, niin homma on jo ihan toinen.

Anonyymi kirjoitti...

Jep, tuttua oli. Mamy Blue soi ja sillä kundilla oli mini vogue ja finnejä.

Ja totta, omat lapset elävät lintukodossa, ainakin äitiinsä verrattuna. Toivottavasti mahdollisimman pitkään.

Petra

Saara kirjoitti...

Heh. Niin muuten oli.

Anonyymi kirjoitti...

Se on helppoa kun sen osaa, postauskin.

Moca

Saara kirjoitti...

Ehkä mun pitäisi perustaakin dementiablogi ja alkaa kirjoittaa vain nuoruusmuistoja, kun muusta ei meinaa oikein irrota enää mitään.

Anonyymi kirjoitti...

Olen huomannut, että tässä iässä parhaimmat jutut irtoavat nuoruusmuistoista.
Valitettavasti. Tai onneksi. Ihan miten vaan :)

Saara kirjoitti...

Heh, sä kyllä inspiroit muakin.

Anonyymi kirjoitti...

Voi, minullekin tuli nyt ala-asteen ensimmäinen disco mieleen. Farkkuhame, liila collegepusero, takatukka ja aurinkolasit. Tämä siis 80-luvun puolivälissä. Ja mekin olimme ihan lapsia.

Ja sitten kuunteli silmät pyöreinä toista koulua käyneen kaverin juttuja. Ei meillä mitään kaljaa joutu - syötiin karkkia ja hurjimmillaan heiteltiin vesi-ilmapalloja.

Anonyymi kirjoitti...

Joo, lisää näitä muistoja. Minä en ole koskaan ollut diskossa ja näistä saa hyvää tietoa.

Anonyymi kirjoitti...

Kirsti, eiköhän hahmosi Sisu Tähtisenkin olisi syytä mennä kohta diskoon.

Anonyymi kirjoitti...

Petestä kertova kappale on hillitön pienoisnovelli. Koko elämä napakasti puristuksiin...

Saara kirjoitti...

Just, Ruska. Välillä mietin, voisiko se olla lapsen omasta järjestä kiinni myös. Omassa nupissani kun ei ole kehumista, niino nneksi jälkikasvulla tuntuu olevan.

Hieman hämmentävä diskoilta siellä oli ollut. Jos ei tanssinut, joutui pihalle. Pojat olivat piirittäneet tyttöjä koko illan ja suurin osa oli ystävällisesti kieltäytynyt tanssimasta. Hirvittävän epäreilua. Meidän neiti oli sitten "säälistä" tanssinut yhden kanssa ja sanoi, että Eerikalla oli koko ajan poikia hirveästi ympärillä, koska se tanssi kaikkien kanssa.


Terveisiä Sisu Tähtiselle.


oi kiitos, Joakim! Joo-o, mutta jotakin siitä kyllä sitten puuttuu silti.

Anonyymi kirjoitti...

jaa sisu diskoon? pelottava ajatus.

Saara kirjoitti...

No hitto. Mikä ettei. Turvesukkahousut jalkaan ja menoksi.

Anonyymi kirjoitti...

Niin juu, ei siinä mielessä pelottava. Vaan siinä mielessä pelottava etten ole koskaan käynyt diskossa enkä tunne henkilökohtaisesti ketään joka kävisi. Tässä kyllä huomaa, että minulla on ihan vääränlainen elämä siihen nähden mitä kirjoitan.

Saara kirjoitti...

Ainahan voi kysyä, mutta ei ehkä minulta. Jospa vaikka meidän neidiltä sitten.

Veloena kirjoitti...

Ihana juttu! Voi voi, suosittelen hetipaikalla uusimman Imagen juttua pissiksistä, se on Anu Partasen kirjoittama ja LOISTAVA :D

Saara kirjoitti...

Oi kiitos, Veloena. Onko uusi Image ilmestynyt? Minulla on kai se edellinen, jossa oli myös Anu Partasen kiintoisa juttu nettielämästä.

Saara kirjoitti...

Vastaankin itse, kun löysin linkin Veloenan sivulta.

Ja totta. Vaikuttaa kovin tutulta touhulta.

http://www.image.fi/905/tytot.htm

Anonyymi kirjoitti...

Ihana nuoruusmuistelo! Olen huomannut itsekin repiväni postaukseni nykyään lähinnä kauan sitten tapahtuneista asioista. Ne kun muistaa jotenkin kirkkaasti. Lähimuisti onkin sitten sellainen, että...no joo...

Tuosta lapsuuden loppumisesta sanoit hyvin, meidänkin poika täyttää just 13(tänään vikat synttäribileet pihan pojille) ja hengailee tuossa pihapiirissä, veistelee miekkoja ja kaverit on ikäluokkaa 8-12. Ihan lasten juttuja vielä ja saa ollakin, lapsihan se onkin vielä!
Inhottaa ajatella, että samanikäisenä olin jo juonut, polttanut 2 vuotta, impannut ja polttanut pilveä. Seksiä en onneksi lähtenyt vielä harrastamaan silloin...järkeä ei ollut päässä puoliakaan siitä, mitä tuolla omalla skidillä on..
-minh-

Saara kirjoitti...

Oi, roimasti onnea 13-vuotiaalle!

Kyllä se varmaan myös lasten järjen lisääntymisen lisäksi johtuu jonkin verran vanhemmista, jotka kenties ovat jotakin ottaneet omasta lapsuudestaan opikseen. Näin toivon itselläni ainakin käyneen, eli jos vain voin jotenkin siihen vaikuttaa, että pysyvät lapsina pidempään, niin hyvä.

Olen kyllä kuullut, että monet toistavat vanhempiensa virheitä, mutta minä en ymmärrä mitä järkeä siinä nyt on. Ikään kuin kostaisi maailmalle ja pistäisi vahingon kiertämään.