torstaina, lokakuuta 18, 2007

Olisi pitänyt ruveta huoraksi

"...on aika arveluttavaa niputtaa sairaanhoitajat ja lastentarhanopettajat samaan ryhmään kassojen ja siivoojien kanssa. Kassat ja siivoojat, samoin kuin monet vastaavat miesvaltaistenkin alojen duunarit, saavat pientä palkkaa, koska he eivät ole opiskelleet vuosien ajan vaikeita asioita ja heidän työnsä on perustason suorittamista, joka ei valtavasti henkisiä voimavaroja vaadi"

" [sairaanhoitajilla] vastuu on huomattavasti suurempi, stressi ajoittain kova ja työ hyvin vaativaa - sitä ei voi vain suorittaa ja lähteä sitten kotiin keittämään perunoita."

"isojen kihojen mielestä hoitajien, lastentarhanopettajien ja kirjastonhoitajien pitäisi motivoitua siitä, että heille maksetaan yhden päivän ruokakauppareissun verran isompaa palkkaa kuin niille, jotka eivät koskaan halunneet opiskella pitkään ja rankasti." Pazi-J-Dog Jäniksenselkäisen kirjallisuuden seura, Kirjailijan häiriöklinikalla.

Ei kyllä tosiaan ihmetytä, miksi myyjät suomessa eivät ole niin palvelualttiita kuin muualla maailmassa. Suomessa on sen sortin asiakkaat, ettei noilla kommenteilla kehenkään edes kannata ammattitaitoaan tuhlata. Niin metsä vastaa ja niin edelleen. Sellaiset myyjät kuin asiakkaatkin. Huoriakin arvostetaan tässä maassa korkeammalle kuin myyjiä tai siivoojia.

Nuo Kirjailija Jääskeläisen kommentit ovat asiayhteydestään irrotettuja, eli kyseessähän on siis puolustuspuhe sairaanhoitajien palkan nostamiselle. Se tienesti kun ilmeisesti on lähes yhtä huono kuin myyjillä. Ilman muuta se on väärin. Sairaanhoitajien pitää saada parempaa palkkaa ja uskoakseni näin onkin. Tarkalleen en edes tiedä paljonko hoitsut tienaavat, mutta 8 - ääretöntä vuotta myyjänä ollut saa kuukaudessa 1629 euroa, oli se sitten tradenomi tai merkonomi, kouluttamaton tai alalla 40 vuodessa työkokemuksensa hankkinut. Siis se aivoton haulipää, joka ei koskaan halunnut pitkään ja rankasti opiskella ja joka sen jälkeen illalla iloisena on sit vaan hipsinyt töistä kotio pottuja keittelemään, vailla stressiä tai mitään muitakaan oireita siitä, että päässä tapahtuisi jotakin.

Kovin on vaikeaa naisvaltaisille aloille arvostusta saada. Kuusi vuotta kevyitä siivoojan hommia tehnyt höpöliini tienaa peräti 1800 euroa, jos palkkataulukkoon on uskominen. Tuskin niin anteliaita työnantajia kuitenkaan on olemassa, ja kahjoja on muutenkin niin helppo höynäyttää, mutta paremmin ne tienaavat kuin myyjän pahvipäät joka tapauksessa. Se on kyllä hyvä, että pidetään tästä pöljyydestä kiinni, niin ei tartte naisvaltaisten alojen palkkoja nostellakaan. Mitäs ovat niin päästäneet itsensä niin vähällä tässä elämässä.

Nykyisin kyllä myyjiäkin koulutetaan, koulutettiin muuten yli 20 vuotta sittenkin. Mutta pikku juttu se on. Pari vuotta menee nopeasti ja se plaaplaa-jaaritus valuu päästä saman tien pois niin vesi hanhen selästä. Myyjäksi nyt voi kuka tahansa tuulihattu kouluttautua, sillä koulutus on hyvin kevyttä ja helppoa, eikä se vaadi mitään erityistä aivotyöskentelyä. Eikä se työkään mitään vaadi. Palkka tietty maksetaan sen mukaan.

41 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

No joo, johan on arveluttavaa ruveta laittamaan eri ammatteja tärkeysjärjestykseen paci hauvan tapaan.

Tosi asia on se, että naisvaltaisilla aloilla palkat laahaavat pahasti perässä, mikäli vertaa miesten palkkoja. Eivät ne paperimiehetkään tunnu olevan mitään einsteineja, ja silti ne kiskovat liksaa molemmin käsin ihan vain siitä ilosta, että saavat istua takamuksellaan siistissä valvomossa.

Mitenkäs muuten otsikko liittyy tekstiin? Odotin kovasti, millaiseen loppuhuipennukseen pääset, kun vetäiset aasinsillat sairaanhoitajista huoriin. ;D

Saara kirjoitti...

Hehhee, eiku se oli myyjästä huoraksi. No ne tienaa niin hyvin, eikä kukaan väitä, ettei niillä tapahtuisi päässä mitään.

Vaikka ne eivät siis välttämättä ole pitkälle koulutettuja, mutta jotkut voivat ollakin. Niin kuin myyjistäkin monet, akateemisia ovat, vailla oman alan töitä.

Mutta myyjillä ei ole aivoja, sen sijaan huorilla on. Ne kun tekevät sitä työtä mistä saa hyvin palkkaa, eivätkä sitä missä maksetaan huonosti eikä kukaan arvosta.

Anonyymi kirjoitti...

Jep, on se ihanaa, kun ei stressi päätä pakota, eikä muukaan aivotoiminta rasita, senkun suorittaa vaan autopilotilla siinä kassalla ilman huolia ja murheita, saati sitten mitään ajattelua. Omi vika, tottakai.

Kun asia kerran on näin, miksi ihmeessä ei vielä ole robotteja kassoilla, ei tarvitsisi niitä vähiäkään pennosia myyjille maksaa? Ai niin, jestas, unohdin, että mehän ollaan robotteja...
-minh-

P.S. Olen kyllä vakuuttunut siitä, että näitä juttuja kirjoittelevat juuri ne pahimmat asiakkaat, joiden takia myyjät itkevät takahuoneissa, kunhan joskus tauolle pääsevät. Vittu soikoon!

Saara kirjoitti...

Minh, no ei tuommoisten takia kyllä itkemään kannata ruveta. Tätähän minä olen aina sanonut, että vaikka olisi kuinka korkeasti koulutettu, niin se ei sivistystä tai laajempaa ymmärrystä vielä takaa. Ikävä vain, että opettajan asenne tarttuu usein oppilaisiin.

Anonyymi kirjoitti...

Tämä on kyllä melko hämmentävää, tämä jatkuva vertailu että kuinka joku työ nyt ainakin on pahempaa/parempaa/vaativampaa/joku muu sana kuin joku muu. Tosin nythän kun on ollut tämä kätevä kaikkivoipainen mittari: palkka euroissa, niin sen perusteella vaan jonoon.

Tosin, arvostusta ei näköjään saa kuin itse häntää nostamalla. Myyjien on siis itse nostettava profiiliaan ja sitä myöten ulkoista arvostusta. Kai se liittyy yleiseen itsepalvelun ja besserwisserismin suosimiseen, kuka tahansahan tietää kaupan tuotteista enemmän kuin siellä työskentelevät ja eivät tarvitse palvelua?

Jos annetaan hoitajien taistella nyt tämä taisto, ja tasoittaa tietä muillekin aloille, ties vaikka muutenkin syntyisi laaja arvokeskustelu siitä, mitä kellekin maksetaan mistäkin työstä ja miten se palkka korreloi ammattitaidon, koulutuksen ja ulkoisen arvostuksen kanssa. Tulokset voivat olla yllättäviä tai sitten ei.

Saara kirjoitti...

Joo, mutta siis, Helen, en ole tässä nyt mielestäni laisinkaan vertaamassa, enkä estämässä hoitajien palkkataistelua, vaikka se aika raakoja piirteitä onkin saamassa.

Vaikeahan se on profiilia nostaa, kun kirjailijat tämmöisiä juttuja esittävät ja vesittävät siinä samassa kaiken sen, minkä profiilin nostamisen eteen on tehnyt. Toisaalta kun näitä tulee ja tulee, niin tekee mieli itsekin heittäytyä stereotyyppisen löyhäpäiseksi, mikä taas toisaalta antaisi mahdollisuuden ladella suustaan ihan mitä sattuu.

Anonyymi kirjoitti...

Elitismi elää ja voi hyvin. mot.

Anonyymi kirjoitti...

Saara, itse yritän kanssa pitäytyä arvottamasta kenenkään työn merkitystä tai rahassa mitattavaa "arvoa". Siihen se vaan nyt tuntuu kääntyvän, ja syystä tai toisesta se on nyt hoitajien taistoksi mennyt. Raakaa peliä, pakko myöntää.

Toisten työn lyttääminen on taas niitä asioita, jotka kertovat enemmän esittäjästään kuin lyttäämisen kohteesta. Ja epäilyt herää, että onko taustalla jotain omakohtaisesti koettua vääryyttä. Jos on, niin miksei sitten puhuta siitä, vaan ivaillaan kollektiivisesti ja stereotypistavasti?

Löyhäpäiksi älköömme ruvetko!

Saara kirjoitti...

Kiitos, Elisa. Valaiseva linkki.

Helen, kyllä näyttää siltä, että siellä on hirveitä vääryyksiä jouduttu kokemaan :).

Tulee ihan mieleen Loka-Laitinen.

Anonyymi kirjoitti...

Minua kosketti kun Laitinen-Pesola eräässä haastattelussa sanoi olevansa tavattoman surullinen sen vuoksi, että Tehy joutuu turvautumaan näin ankariin uhkauksiin ennen kuin heitä halutaan kuulla. Minusta tässä on tiivistettynä kaikkien naismatalapalkka-alojen ongelma, naisia ei haluta kuulla ja naiset ovat tottuneet antamaan periksi. Kulttuurikin tukee sellaista, koska nyt tutkimuksessa todettu että perheet joissa naiset ansaitsevat miehiä enemmän, ovat alttiina avioeroille. Siis perherauhankin vuoksi tienatkoon naiset reilusti miehiä vähemmän!

Onhan se toisaalta ymmärrettävää, että ne jotka kouluttautuvat pidemmälle, saavat parempaa palkkaa, varsinkin jos työt ovat kovin vastuullisia ja vaativia. Toisaalta mietin, että onko erilaisia töitä, niiden vastuullista ja vaativuutta ja yhteiskunnallista merkittävyyttä kovinkaan paljon systemaattisesti vertailtu.

Minua muuten kiinnostaisi tietää millä tavoin esim. siivoojien palkkataso on kehittynyt viimeisen kolmenkymmenen vuoden aikana. Jotenkin epäilen, että esim. 80 luvulla siivoaminen oli kannattavampaa hommaa kuin nykyään, mutta tämä on silkkaa mutua.

Anonyymi kirjoitti...

Niin, ja siis ei se ainakaan ole mihinkään kiveen hakattu totuus, että palkkaerojen pitää olla juuri niin suuria kuin ne nyt ovat. Mutta se on selvä, että kukaan ei duunarien palkkoja puolusta, muut kuin duunarit itse. Eliitiltä on turha odotella päänsilityksiä.

Anonyymi kirjoitti...

Tuollaisia Jääskeläisen tyylisiä tekstejä on niin helppo kirjoittaa. Ottaa jonkun ryhmän, etsii jotain piirteitä ja alkaa irvailla.

Minä arvostan suuresti siivoojien ja myyjien työtä, jos ne hoitavat sen hyvin. Kukaan ei tulisi toimeen ilman siivoojia ja myyjiä. Vaikka ehkä joku kuvittelisikin niin. Välillä saa vaan niin saatanan tympeää palvelua, että vaikea siitä on pisteitä antaa. Mulle nimittäin asiakkaana on ihan sama mitä palkkaa myyjille, tarjoilijoille jne. maksetaan, mä haluan palvelua. Mutta mä olen kyllä kiltti asiakas, en ala huutaa, räyhätä tms. Olen kärsivällinenkin! Mut ei sitä nyt vaan kaikkea jaksa muistella hyvällä.

Viimeksi kun kävin Hgin keskustan Sokoksella, sain niin käsittämättömän loistavaa palvelua, että melkein olin tippa linssissä liikutuksesta. Siis ihan oikeasti. Olin vaan niin tottunut siihen, että Suomessa ei keskimäärin hyvää palvelua saa kuin poikkeuspaikoissa. Jotain on siis tapahtunut!

Musta on vähän hölmöä lähteä vertailemaan suoraan siivoojien ja sairaanhoitajian palkkoja, kun nehän siis - ylläripylläri - ovat ihan erilaisia hommia. Siivooja pitää huolta siitä, että on siistiä ja hygieenistä. Sairaanhoitajat pitävät huolta siitä, että mahd. vähän ihmisiä kuolee ts. mahdollisimman moni tulee terveeksi. Tälleen niinku karkeasti jaoteltuna. Vastuu on hiukan eri luokkaa. Lisäksi hoitajien käsiin tyrkätään koko ajan enemmän myös lääkäreiden vastuuta. Sitä varten sitten pitää käydä kursseja.

Niin että olen kyllä ihan niiden hoitsujen puolella tässä taistelussa. Vituttaa vaan se, että kerrankin kun ne älähtävät, niin sitten lehdet repivät otsikoita tyyliin "miten käy pikku-Petterin?".

Minusta on niin masentavaa törmätä aina siihen, miten vanhakantainen tämä yhteiskunta edelleen on. Nais-duunarit ovat vaikeita ja hankalia, sairaiden heitteillejättäjiä ja ahneita paskoja, kun älähtävät. Mies-duunarit taas rohkeita, oikeutettuja ja oikeassa, kun uskaltavat vaatia lisää liksaa.

Voi perskeles nyt sentään.

Ilona

Salla kirjoitti...

Eikös Pasin pointti ollut se, että myyjäksi ei tarvitse opiskella kovinkaan pitkään? En ollut lukevinani mitään myyjien halveksuntaa tässä kohti. Myyjän työ on yhtä hyvä työ kuin mitä tahansa muukin, mutta ei se pitkällisiä opintoja vaadi, ja typerää olisikin jos myyjän työhön pitäisi suorittaa korkeakoulututkinto.

Itse olin opiskeluaikana pitkään siivoojana, ja sen peruja edelleen arvostan siivoojan töitä. Mutta olen silti tyytyväinen, ettei minun tarvinnut jäädä päätoimiseksi siivoojaksi ja yrittää elättää itseäni siten. Työsuhteet olivat 2 kk pätkiä ja palkka minimipalkkaa, silloin 90-luvun lopulla taisin saada jotain 31 mk/tunti.

Anonyymi kirjoitti...

''Nais-duunarit ovat vaikeita ja hankalia, sairaiden heitteillejättäjiä ja ahneita paskoja, kun älähtävät. Mies-duunarit taas rohkeita, oikeutettuja ja oikeassa, kun uskaltavat vaatia lisää liksaa.''

Naisia pidetään aina hankalina silloin kuin he, on tilanne mikä tahansa, pitävät oikeuksistaan ja puolustavat niitä. Katsotaan nyt kykeneekö maan johdossa olevat miehet vastuunottoon, siitä nyt on kysymys. Vastuu on heillä.

Alat (palvelu-, hoito-, terveys-,kasvatus-, kulttuuri- ja sosiaaliset alat), jotka ovat naisvaltaisia ovat huonosti palkattuja ja sitä myöten myös huonosti arvostettuja. Oli koulutus mikä tahansa. Monet, useat naiset kouluttavat itseään läpielämän. Olen osallistunut useisiin jatko- ja lisäkoulutusopintoihin ja hyvin harvoja miehiä siellä olen nähnyt.

Elämme jatkuvan koulutuksen, elinikäisen oppimisen aikautta ja tavannut työelämässä naisia, jotka kaiken keskellä opiskelevat jatkuvasti uusia asioita ja ovat henkisesti vireitä. Se väite, että matalapalkka-alojen naiset eivät olisi koulutettuja ja ammattitaitoisia on henkisesti laiskan miehen ajatus. Sellaisiakin on.

t. paljon opiskellut matalapalkka-alan nainen

Saara kirjoitti...

Oh, hienoja kommentteja täällä Kirstiltä, Ilonalta ja matalapalkkanaiselta! Kiitos myös Salla Brunoulle, vaikka kyllä minä tuossa Jääskeläisen kommentissa edelleen näen aikamoista halveksuntaa ja olen hyvinkin eri mieltä.

No jaa, Kirsti, ihan en kuitenkaan lähtisi tuolle selkeälle jaolle sen mukaan, että mitä pitempään on opiskellut sen suurempi palkka esimerkiksi vaikka juuri sen takia, mitä viimeinen "paljon opiskellut matalapalkka-alan nainen" sanoi, mutta myös siksi, että eiväthän opiskeltu ammatti ja työ välttämättä edes koskaan kohtaa. On pilvin pimein porukkaa, jotka ovat aikoinaan halunneet jollekin alalle ja opiskelleet pitkäänkin, mutta eivät ole saaneet oman alansa töitä. Kuten sanoin, on meilläkin akateemisia myyjiä montakin, jotka nauttivat ihan tätä myyjän palkkaa, kun on henkensä pitimiksi pakko jotakin tehdä. Muutenkin tässä maassa opiskelu on nostettu liian suureen osaan. Onhan nyt jumankauta muukin työ arvokasta. Esimerkiksi juuri sairaaloissa ei mistään tulisi mitään ilman siivoojia. Jos me kaikki oltaisiin opiskeltu maistereiksi, meillä ei olisi minkään matalapalkka-alan ihmisiä missään töissä. Todella järkevää.

Näkyyhän tämä jo matalapalkka-alojen työttömyytenä, kun ei suomalaisille enää nämä huonostipalkatut hommat kelpaa. Pitää olla niin v*tun tittelinkipeitä ja joo, eihän mitään sellaista työtä ole mukava tehdä, jota ei arvosteta.

Yhä enemmän muuten pitkään ja raskaasti opiskelleet maahanmuuttajat tekevät ne suomalaisille kelpaamattomat duunit. Jokainen tunnelin siivoojakin on maahanmuuttaja. Hyvähän se niille on, että on töitä, mutta kun on "neekeri" ja siivooja, niin ihan turha odottaa tämän maan tittelinkipeiltä rehtiä kohtelua, vaikka lattianpesukoneen puikoissa olisi lääkäri.

Miesten palkat esim. parin vuoden autonasentajan koulutuksella ovat huikeat myyjän palkkaan verrattuna, muurareista tai putkimiehistä nyt puhumattakaan. Mikä oikeus niillä sitten on saada arvostusta ja niin hyvää palkkaa?

Vaikka minäkin nyt opiskelisin tappiin asti ja hommaisin sen tutkinnon, mitä en ehkä kuitenkaan nyt näin raskaan työn ohessa uskalla luvata, niin se ei mitenkään vaikuta minun palkkaukseeni myyjänä, vaikka työni tekisinkin paremmin ja ymmärrys lisääntyisi, kun tajuan sen raskaan opiskelun päälle jotain (vaikka mitäänhän mun myyjänpäähäni ei tietenkään kyllä jää)...niin en ihan heti usko, että kukaan näillä viestinnän perusopinnoilla olisi valmis meikäläistä töihinkään ottamaan.

Oi sori, jos jäi jotain, nyt tuli vieraita!

Anonyymi kirjoitti...

minusta se, että opiskelee ankarasti, ei voi olla a i n o a peruste kohtuulliselle palkalle tai hyvälle palkalle (mikä se sitten onkin).

on tullut nimittäin vastaan muutamiakin maistereita, joiden ammattitaito ja ihmissuhdetaidot ovat aivan olemattomattomat. eivät selviä kovin hyvin, etenkään aloilla joissa on oltava ihmisten kanssa tekemisissä. sen verran kauan olen ollut työelämässä mukana, että kirjanoppineet ovat usei (ei toki aina) työyhteisössä niitä muita nokkivia ja kaikkitietäviä besserwissereitä, jotka kuitenkaan tosi paikan tullen eivät osaa tehdä tai toimia. pelkkä äly ei ole tae siitä, että sinua ylipäätään kannattaisi palkata. akateeminen papaeri on vain paperi suoritetusta teoreettisesta tutkinnosta.

monilla käytännön aloilla tarvitaan toki teoreettistakin tietoa, mutta ammattitaito syntyy vasta ja vain töitä tehdessä. eikö sekin vaadi ihmiseltä ponnistelua: työssä käynti ja siinä oppiminen?

meidän maamme maisterien kannattaisi huitaista itsensä tuonne eurooppaan tai muihin maihin kokeilemaan siipiään. siellä kilpailu on vieläkin kovempaa ja ehkä saattaa joutua tekemään koko joukon muitakin hommia kuin vain niitä 'hyvin palkattuja hommia'.

täällä kasvatetaan akateemisen koulutuksen saanneita ihmisiä väärään uskoon ja toivoon: kun suoritan tämän ja tämän niin kaikki taivaan portit aukeavat kuin itsestään edessäni.

suomalaiset ovat kaikki keskimäärin hyvin koulutettua väkeä, ja sitä työtäkin on jonkun tehtävä. eikä kaikki maisterit voi jäädä kotiinkaan odottelemaan sitä 'juuri-minulle-sopivaa-työtä'.

Anonyymi kirjoitti...

Saara nyt vetää hernettä nenään luettuaan minua epätarkasti. En suinkaan halveksi myyjiä (tarkoitin tekstissäni siis lähinnä kaupan kassoilla työskenteleviä ihmisiä) enkä siivoojia. En halveksi myöskään heidän työtään. Totta hitossa molempia tarvitaan ja totta hitossa heille pitää maksaa asiallista palkkaa.

Itse ärsyynnyn kovasti ihmisistä, jotka kohtelevat esimerkiksi siivoojia tai myyjiä ikään kuin kyse olisi alemman lajin edustajista. Olen minä itsekin tehnyt matalapalkka-alan hommia, kuten kirjoitinkin - hautakivialaa matalapalkkaisempaa alaa ei olekaan, ja kyse on todella likaisesta, raskaasta ja vaarallisesta työstä. Olen ollut keräämässä käpyjä. Olen ollut työharjoittelussa myös painopinnanvalmistajana, kun tulin käyneeksi parin vuoden amislinjan ennen kuin lähdin yliopistoon opiskelemaan aineenopettajaksi.

Se, mitä ivasin blogissani, oli ihmisten tapa ottaa asioihin kantaa varsin hämärin perustein. Jos joku väittää, että sairaanhoitajan työ (nelisen vuotta ammattikorkeakoulussa ja ihmisten terveys käsissä ja oma usein vaarassa, monella vuosia alalla olleella palkka noin 1700 - 1800 euroa) tosiaan on vaativuudeltaan verrattavissa vaikkapa siivoojan (sinänsä tärkeään ja arvokkaaseen) työhön, hän ei ole silloin perillä faktoista tai ei vain ajattele selkeästi.

En minä laittaisi ammatteja "tärkeysjärjestykseen", vaikka tärkeyserojakin löytyy. Kaikkia ammattiryhmiä tarvitaan, muutenhan kyseisiä ammattiryhmiä ei olisi. Mutta olisi aika naiivia väittää, että lehtien puhelinmyyjän työ olisi aidosti tärkeämpää kuin vaikkapa kätilön työ.

Enkä taaskaan halveksi puhelinmyyjiä, vaikka tämän väitteen esitänkin. Puhelinmyynti on yhtä kunniallinen tapa yrittää saada elantonsa kuin mikä tahansa muukin. Yhteiskunta vain ei juurikaan kärsisi, vaikka puhelinmyyjät lopettaisivat työt - vai kaatuisiko?

Ruokakauppojen myyjien lakko olisi jo pahempi juttu, joten voimme väittää, että ruokakauppojen myyjät ovat tärkeämpiä kuin puhelinmyyjät.

Itse opetan äikkää lukiossa ja kirjoitan sivupuuhina kirjoja. Jos lopettaisin kirjojen kirjoittamisen, kukaan ei edes huomaisi mitään. Kirjailijan työ ei siis ole kovin tärkeää näin arvioituna. Jos lopettaisin opettamisen, vahinko saattaisi olla jo suurempi - yo-kirjoituksiin olisi paha kenenkään osallistua, jos pakolliset äikänkurssit olisivat käymättä.

Työn tärkeys on yksi asia ja vaativuus toinen, työn raskaus kolmas. Olin vuosien ajan kivitöissä: raskasta, likaista, kivuliasta (satojen kilojen painoisen kiven putoaminen jalan päälle sattuu, samoin sormien litistyminen kivien väliin). Piti osata hiekkapuhaltaa, kaivertaa, lastata, käytellä kulmahiomakonetta, massata kiviä. Toisaalta työ oli varsin mekaanista. Se vei voimat ja välillä terveyden, mutta se ei ollut kovin vaativaa. Saatoin tehdä sitä ilman muodollista koulutusta eikä minun tarvinnut hallita laajoja kokonaisuuksia ja vastata satojen ihmisten hyvinvoinnista. Tein vain duunit ja hoipertelin kotiin. Palkka oli alempi kuin esimerkiksi siivoojilla, ja siksi sitten päätinkin lähteä opiskelemaan.

Seuraavaksi kävin parin vuoden pituisen graafisen alan ammattikoululinjan. Opiskelu oli kevyttä, asiat suhteellisen yksinkertaisia, juurikaan ei tarvinnut päntätä tai ponnistella, vaikka skanneria hieman ihmeteltiinkin. Palkka alalla osoittautui paremmaksi kuin kivialalla, mutta ei se kovin hyvä ollut. En saanut töitäkään, kun valmistuin, lama oli kaupungissa. Kuukauden työharjoittelussa huomasin työn olevan liiankin helppoa ja siksi puuduttavaa: kaikenlaista piti osata ja koneet hallita, mutta vaativaa työ ei ollut.

Sitten meninkin yliopistoon, missä opiskelu oli rankempaa ja vaati jo todellisia ponnisteluja (ja opintolainan ottamista, kun viiden vuoden ajan piti lastakin elättää opintotuilla). Valmistuin ja havaitsin työn olevan haastavaa niin hyvässä kuin pahassakin: pää on kovilla, pitää hallita mielettömästi erilaisia asioita ja kantaa vuosittain vastuuta satojen ihmisten äidinkielen opiskelusta ja menestymisestä. Rahaa tulee suht mukavasti, huomattavasti enemmän kuin aiemmissa ammateissani, mutta joudun käyttämään kaikki kykyni, jotta pystyisin tekemään työni kyllin hyvin.

Mitä sairaanhoitajan opintoihin tulee, seurasin sivusta yhden sairaanhoitajan opintoja (ensin lähihoitajaksi, sitten amk:n kautta sairaanhoitajaksi) ja kauhistelin asioiden määrää ja vaikeutta, vaikka yliopistossa itse opiskelinkin melko monimutkaisia asioita.

Olen kokeillut useita ammatteja ja niistä vaativin on nykyinen opettajantyöni. Väittäisin, että sairaanhoitajan työ on jokseenkin yhtä vaativaa, vaikkei töitä voi suoraan oikein verratakaan.

Lääkärin työ on paljon vaativampaa kuin minun työni tai sairaanhoitajan työ. Siksi lääkäreille pitääkin maksaa selvästi enemmän kuin vaikkapa minulle. Kassan työ taas on vähemmän vaativaa kuin sairaanhoitajan työ. Siksi sairaanhoitajille pitää maksaa selvästi enemmän kuin kassaihmisille. Ei kukaan sairaanhoitajan työtä voi tehdä vaikapa lukio-opintojen ohessa. Sen sijaan kassalla olen tavannut monia tuttuja lukiolaisia ilta-, kesä- ja viikonlopputöissä. MOT.

Palkkojen suuruutta arvioitaessa kyse ei siis ole TÄRKEYSJÄRJESTYKSESTÄ vaan monista työn vaativuuteen liittyvistä tekijöistä. Se on ainoa tapa huolehtia siitä, että riittävän monet motivoidaan suorittamaan raskaitakin ja kalliita opintoja ja uhraamaan henkisiä voimavaroja sellaisiin töihin, joita ei yksinkertaisesti voi hoitaa ilman tietynlaisia kykyjä ja niiden täysimittaista peliin heittämistä.

Minä en ole muuten väittänyt, ettei myyjillä olisi aivoja. Myyjän työssä niitä vain ei tarvitse käyttää niin suurella teholla kuin vaikkapa aivokirurgin työssä.

Moni älykäs ihminen päättää jättää pitkät ja raskaat opinnot väliin ja tehdä jotain muuta. Silloin yleensä pitää tyytyä myös pienempään palkkaan. Ja toisaalta on niitäkin, joiden kyvyt eivät riitä vaativiin opintoihin ja vaativaan työhön - pakkohan tämänkin on myöntää. Silloin ei ole edes mahdollisuuksia kouluttautua kovin vaativaan työhön.

Jotta kantani tulisi nyt selvemmäksi kuin viimeksi, totean vielä tämän: Tunnen monta älykästä, arvokasta ihmistä, jotka eivät tee kovin hyvin palkattua tai edes vaativaa työtä. Työ ei välttämättä kerro mitään ihmisestä tai hänen kyvyistään, eikä missään nimessä ihmisen arvosta. Ihmisenä osa-aikainen koiranulkoiluttaja on yhtä arvokas ja tärkeä kuin huipputason aivokirurgi. Hänelle ei silti kannata maksaa yhtä suurta palkkaa.

Palkkahan on korvaus työpanoksesta. Osaamistaan vuosien ajan sadoilla opintoviikoilla kartuttaneet ihmiset asettavat myytäväksi suuremman työpanoksen kuin sellainen, joka ei ole ehkä opiskellut peruskoulun oppimäärää enempää. On selvää, että toisen työpanos on markkinoilla rahalliseti arvokkaampi. Sairaanhoitajien työpanosta on tähän asti ostettu alihintaan, ja sitä on tarkoitus muuttaa.

Lyttäsinkö minä tässä jonkun työtä? Turvallisempaa olisi varmasti todeta, että kyllä kaupan kassan pitää ansaita yhtä paljon kuin sairaanhoitajan ja aivokirurgin, mutta kovin perusteltu tuollainen väite ei olisi.

Sanoisin pikemminkin, että monet kassat, siivoojat ja muut vähän tai ei lainkaan koulutetut ovat lyttäämässä sairaanhoitajien työtä, kun oman työnsä yhtä vaativaksi (edellä kuvaamillani tavoilla) kaikilla tasoilla määrittelevät.

Anonyymi kirjoitti...

Kaipa se huorien tuntiliksa sitten on isohko, mutta jaksaako olla aktiivisessa toimessa 8 tuntia päivässä, sepä onkin sitten eri asia.

Hoitsu tienaa suunnilleen saman verran, riippuu tietenkin vähän mutta ei se osastonhoitajan ja tavallisen touhukkaan palkan ero ole sekään iso. Koulutuksessa voi olla valtava ero. Silti kummankin työ on yhtä tärkeää. En tajua tuollaisia jotka käyvät laittamaan asioita tärkeysjärjestykseen.

Prostituoidun työpanos menee kyllä hukkaan - he kun palvalevat pelkästään sellaisia ällötyksiä. Ainakin toivon, että myyjillekin sattuisi jokunen auronkoinen ja ystävällinen asiakas per päivä. Todennäköisyys on suurempi kuin huorilla.

Allyalias kirjoitti...

Piti kommentoida, mutta emmä jaksa. Tämä menee usein niin jankuttamiseksi. Vittumaisesta työstä pitää saada asiallinen palkaa. Siivoojan tai myyjän palkka saattaisi olla riittävän rajoissa, jos saisi inhimillisen kohtelun asiakkailta ja ihmisiltä yleensä. Mutta aika halvalla sitä joutuupi ihmisarvonsa myymään, sanon ma!

Anonyymi kirjoitti...

Ethän Sinä Kirjailija Pazi ole julkaissut kuin kaksi kirjaa.
Niputat sivuillesi jokaisen kritiikin, jonka olet saanut. Blogitehostelusi Kirjailijaliiton jäsenyydellä ja apurahalla on niinikään huvittavaa. Kuin myös seliseli-kommenttisi tässä ketjussa.

Saara kirjoitti...

Oh, huomenta. Anonyymiltä erittäin hieno kommentti ja Pasikin on käynyt ja hyvä ihme, niin pitkä selitys, että mun täytyy vastausta varmaan siirtää, kun on hiukan kiire.

Allyalias taas kiteytti niin herkullisesti.... siis vittumaisesta työstä pitää saada kunnon palkka :)

En ota kantaa kirjailijaliiton jäsenyyden kriteereihin, mutta luin töissä Jääskeläisen Lumikosta ja mikä se nyt oli... ensimmäisen lauseen (tai tässä tapauksessa toisen) ja kyllä se minusta kirjailijan tekstiä oli. Ikävä kyllä. Melkeinpä muutoin olisin samaa mieltä, että Pazi kassalle, ainakin vähäksi aikaa.

Anonyymi kirjoitti...

Viimeinen kommenttini täällä, sen jälkeen saatte rauhassa jatkaa keskusteluanne juuri sellaisen logiikan mukaan kuin haluatte:

Tahra kirjoitti: "En tajua tuollaisia jotka käyvät laittamaan asioita tärkeysjärjestykseen." Niin, etpä taida tajuta. Asioitahan ei kannata laittaa tärkeysjärjestykseen. Olennaista on toitottaa omaa kurjuuttaan ja vaatia itselleen lisää,lisää, lisää, ja peittää korvat, jos joku yrittää perustella jotain tai pyytää perusteluja. Juuri sillä tavalla asioita kannattaakin hoitaa. Juuri siihen perustuu sekin, että paperikoneenhoitajalle maksetaan monta kertaa enemmän kuin ihmisten hoitajalle. Arvokeskustelut ja asioiden huolellinen pohtiminen ovat aivan turhia toimenpiteitä, kun jokainen tietää itse parhaiten, kuinka paljon HALUAA itselleen rahaa. Huudetaan vain kilpaa: MINULLE! MINULLE KANSSA JOS TUOLLE!

IHMISIÄ minä en siis ole tärkeysjärjestykseen laittamassa,vain työtehtäviä. Ja jos luit tarkasti, huomasit minun toteavan, ettei palkkaus voi todella perustua tuohon tärkeysjärjestykseen, vaan työn VAATIVUUTEEN, joka sisältää koulutuksen pituuden (neljä vuotta on enemmän kuin kaksi jne.) ja vaativuuden (ammattikorkeassa on rankempaa kuin työvoimatoimiston kurssilla), työn vaativuuden (paiseen puhkaiseminen ja verinäytteen ottaminen ovat vaativampi toimenpide kuin pankkikortin ottaminen) jne.

Saara ja muut, jotka haluavat parantaa kassojen palkkoja: Ihan varmasti olette ihan oikeassa siinä, että kassojenkin työehdoissa on parantamisen varaa. Jokaisen ammattiryhmän täytyy taistella etujensa puolesta tai ne viedään. Kassojen vain pitää pystyä perustelemaan vaatimuksensa kunnolla, jotta niitä on mahdollista ajaa. Ja sairaanhoitajien omaa taistelua te ette auta yhtään sillä, että toitotatte oman työnne olevan yhtä vaativaa kuin hoitajan työ, sillä silloin te samalla sanotte ihmisille, että hoitajan työ on yhtä helppoa kuin kassahenkilön työ, ja jokainen näkee kassoilla myös koululaisia, joilla ei taatusti ole erityistä koulutusta työhönsä.

Sellainen perustelu, että palkan pitäisi olla samalla tasolla kuin sairaanhoitajilla koska työt ovat yhtä vaativia, ei vain mene läpi, koska se ei perustu todellisuuteen, faktoihin tai edes molempien ammattien riittävään tuntemukseen.

Minä muuten olen kokeillut kassana olemista, hoidin vuosia sitten (lukion jälkeen) kioskia muutaman päivän ajan. Sekavat pyynnöt, asiakkaiden käyttäytyminen ja kaikenlaiset maksutapahtuman kanssa sekoilivat tulivat kyllä tutuksi.

Onko teistä monikin kokeillut sairaanhoitajan työtä kun te noin kevyesti myyjän työn samalle tasolle nostatte ja samaa palkkaa tunnutte vaativan? Oletteko te ottanut vastaan hankalia ja vaarallisia asiakkaita, tutkineet ja puhdistaneet nekroottisia ym. haavoja, ottaneet verinäytteitä, antaneet rokotuksia, asettaneet paikalleen ihonalaisia kapseleita, tutkineet ihmisten alapäitä arvioidaksenne millaista ihottumaa sieltä löytyy, ohjanneet vastahakoisia diabetespotilaita hoitamaan itseään asianmukaisesti...?

Ja voitte olla varmoja siitä, etteivät sairaanhoitajatkaan saa monesti ihmisarvoista kohtelua. Ja he joutuvat sentään hoitamaan asiakkaitaan (kosketus, asiakas alastomana, toimenpiteet jne.) eivätkä vain ottamaan tältä vastaan rahaa tai selittämään jotain asiaa. Harvemmin kassoja sentään lyödään, hoitajat joutuvat kokemaan usein sitäkin dementikkoja hoitaessaan.

Ja edelleen: hoitajaksi aikova voi ilman mitään koulutusta työskennellä kassalla, kuten eräs entinen oppilaani. Voiko kassaksi opiskeleva tienata opiskelurahoja sairaanhoitajana?

Saatte toki jatkaa omia jupinoitanne täällä väittämättä faktoista tai perusteluista. Jokaisella toki on oikeus valittaa. ihan subjektiiviselta pohjalta. Julkisessa keskustelussa vain on se vika, että ennen pitkää joku alkaa käyttää siinä perusteluja. Tuli kyllä aika selväksi, että niitä ei kaivata - tai ymmärretä.

Ymmärrän nyt kyllä varsin hyvin esimerkiksi kassahenkilöiden tuskan, jota he tuntevat, kun he yrittävät selittää asioiden laitaa ihmisille, jotka eivät ymmärrä selkeää suomea vaan jäävät inttämään omaa ajatustaan ja syyttävät kassaa siitä, että maailma ei ole sellainen kuin he mielellään väittävät sen olevan. Kyky kommunikoida asiatasolla ja sekä perustella asiallisesti että kuunnella toisen perusteluja on tärkeä taito, jollainen kassahenkilöilläkin varmasti on, muutenhan he eivät pystyisi hoitamaan työtään kunnolla.

Ja kiitos kaikille niille, jotka päättävät ymmärtää perusteluni oikein. Muille kai on turha mitään yrittää edes avata asiatasolla - sama kuin puhuisi kissalle.

Mä meen nyt pois, etten häiritse enempää.


:-)

Anonyymi kirjoitti...

Ouch, sait minut tosissaan kiinni pahasta sanavirheestä. Siis tarkoitin ettei ihmisiä voi laittaa tärkeysjärjestykseen. Näkyypä tuo kommenttini vilisevän kirjoitusvirheitäkin...

Mutta niin. Onhan se paperikoneen hoitaja voinut opiskella pitkään, mutta miten voi verrata vaikka paperikoneen ja myyjän ammatteja yksiselitteisesti? Ei mitenkään. Molemmat kai voitaisi korvata robotilla, jos kansantaloudesta viis veisataan - ja työllisyydestä.

Joka tapauksessa sairaanhoitajille olisi saatava parempi palkka koska tulevaisuudessa terveydenhuoltoon tarvitaan lisää väkeä, eikä pelkkä kutsumus riitä jos ei saa toimeentuloa työstään.

Hitto miksen mä osaa enää kirjottaa, montakohan virhettä tähänkin tuli.

Ugh. Olen puhunut.

Saara kirjoitti...

Pasi, olen pahoillani. Meillä on vieraita enkä kehtaa istua tässä pitkään. Olisin mielelläni ottanut kantaa ja korjannut väärinymmärryksiä. En ole todellakaan ollut vaatimassa kassoille samaa palkkaa kuin hoitajille. Se lukee tuossa päreessäni. Kyse oli puhtaasti asenteenkorjauksesta, sillä mielestäni kommenteistasi paistaa edelleen läpi tietynlainen halveksunta.

Ihan pienenä kuriositeettina vielä, että kassat ja myyjät saavat samaa palkkaa. Niillä on vain yksi palkkataulukko siitä huolimatta, hoitaako koko puljun tilauksineen päivineen vai istuuko kassalla ja ottaa asiakkaalta rahat. Mutta tämäkään ei siis ollut pointti. Ihan pelkästään vain se halveksunta. Ei siis vertailu tai mikään muukaan, mihin tässä nyt on menty.

Anonyymi kirjoitti...

Jälkikirjoitus:

En halveksi myyjiä enkä siivoojia enkä aivokirurgeja. Arvostan kaikkia ihmisiä, jotka hoitavat työnsä kunnolla, ja niitäkin, jotka eivät tee töitä lainkaan. Se teksti, joka sinut provosoi vastaiskuun, oli tyyliltään provokatiivinen, eikä siis ihme, että joku provosoitui. Pointti kuitenkin oli se, että yritin selkeyttää Tehyn taisteluun liittyviä asetelmia, joita monet lukemani kommentit eri puolilla mediaa ovat hämärtäneet. Yksi hämärtävä kommenttityyppi on juuri se, missä kannatetaan hoitajien palkankorotuksia ja samaan hengenvetoon kytketään oma, aivan erityyppinen työ sairaanhoitajan työhön, ja sivuutetaan/mitätöidään juuri ne perusteet, jotka hoitajien palkankorotuksia puoltaisivat.

Halveksuvan pilkkaava sävyni kohdistui siis epäselvään, vahingolliseen ja harhauttavaan argumentointiin (johon ovat syyllistyneet niin Tehyn asian vastustajat kuin hoitajia näennäisesti puolustavatkin), EI TODELLAKAAN myyjiin, siivoojiin tai mihinkään muuhunkaan ammattiryhmään.

No nyt kyllä jo menen pois.

Inkivääri kirjoitti...

En nyt ihan ymmärrä - luin Pasin lokista koulutettujen ja kouluttamattomian palkoista, en siitä, että joku työ sinänsä olisi alempiarvoisempaa. Tosin olen itse sh, joten ehkä olen puolueellinen...

Kuitenkin olen aina ajatellut, että koulutettujen palkan kuuluisikin olla suurempi. Koulutus sinänsä on Suomessa kyllä lähes ilmaista, mutta kyllä siinä muutama vuosi menee ilman palkkaa, jos kouluttautuu - toinen on saman ajan jo hankkeessa.

Lisäksi koulutetumman ainakin oletetaan tekevän vastuullisempaa työtä, josta sitten ehkä kuuluukin maksaa parempaa palkkaa vai kuuluuko?

Tosin koko keskustelu menee mielestäni hakoteille, jos nyt asetetaan naisvaltaiset alat vastakkain - mitä sinä saat on minulta pois!

Eikös se mene niin, että kun nyt joku edes saisi kohennettun, niin muut hinautuvat perässä? Eli oikeasti kaikkien ja varsinkin naisten olisi nyt vankasti tuettava Tehyä, joka on valmis itsensä, mutta myös kaikkien naisalojen puolesta aika kovaan taistoon.

Kyllä siinä tulee henkilökohtaisia taloudellisia ja henkisiä menetyksiä aina, kun työtaisteluun ruvetaan, ei ole herkkua se ja todella uskon, että menestyksellinen tulos koituu muidenkin naisvaltaisten alojen hyväksi sitten lopulta.

Saara kirjoitti...

En tajua mikä kiire sulla, Pasi, on pois täältä? Kyllä täällä saa väittää vastaan vaikka miten pitkään. Ja saa olla kyllä samaa mieltäkin.

Edelleen Inkiväärille, että nyt kyllä pitää lukea päreeni uudestaan. En ole väittänytkään mitään tuollaista.

Saara kirjoitti...

Ja Inkivääri, kyse ei ollut siitä Pasin blogin päreestä, vaan Kirjailijan häiriöklinikan kommentista, josta nuo lainauksetkin oli otettu. Pasin blogissa asia on saatu näyttämään siltä, että minulla olisi jotakin mm. sinun palkankorotustasi vastaan. Ei ole.

Minun tekisi nyt mieleni opettaa pitkään ja raskaasti opiskelleita sairaanhoitajia sekä lukion opettajia näin vähemmän opiskelleena myyjänä lukemaan, mutta ei se taida olla oikein sopivaa.

Anonyymi kirjoitti...

No okei, Saara: "Vaikka en lähtenyt minnekään / tulen uudestaan." (Juice Leskinen.)

Luultavasti tämä jatkuva ohipuhuminen johtuu osittain siitä, että kirjoitin liian pitkästi ja moni kadotti punaisen langan matkalla. Jäsentelen siis asiani vielä kerran uudestaan lyhyiksi väittämiksi, jotta puhumme varmasti samasta asiasta eikä kenellekään jää väärää kuvaa siitä, mitä tarkoitan:

1) Sairaanhoitajille maksetaan liian pientä palkkaa. Perustelu: ammattikorkeakouluopinnot kestävät monta vuotta ja ovat raskaita. Lisäksi työ vaatii laajaa osaamista ja suuren vastuun ottamista. Lisäksi asiakkaat ovat usein hyvin hankalia ja kohtaaminen luonteeltaan intiimi - joutuvathan hoitajat puhdistamaan haavoja ja ottamaan verta, rokottamaan jne.

2) Sairaanhoitajan työ on monessa mielessä vaativampaa kuin esimerkiksi siivoojan tai kassahenkilön työ. Perustelu: Pitempi koulutus, suurempi vastuu, usein vielä hankalammat asiakkaat, kurja kohtelu.

3) Tästä seuraa, että sairaanhoitajien palkkojen pitäisi olla suurempia kuin esimerkiksi siivoojien tai kassahenkilöiden palkat. Perustelu: Koulutusvaatimusten, vastuun ja työn vaativan luonteen tulee näkyä palkkauksessa. Samasta syystä kirurgin tulee saada suurempaa palkkaa kuin sairaanhoitajien tai äidinkielenopettajien. Lisäksi myymälänhoidosta vastaavien kassahenkilöiden tulee saada isompaa palkkaa kuin pelkästään kassaa hoitavien työntekijöiden.

4) Ihmisen arvo ja tärkeys ei riipu työstä, jota hän tekee tai on tekemättä. Puhun koko ajan nimenomaan PALKKATASOSTA, siitä rahasummasta, jolla työntekijä myy osaamisensa ja työsuorituksensa.

5) Siivooja ansaitsee saman kunnioituksen kuin kirurgikin. Molempia tarvitaan. Jos kohtelen kaupan kassaa huonosti ilman todella hyvää syytä, olen aivan yhtä törppö kuin jos menisin haukkumaan kirurgia ilman hyvää syytä.

6) Työn tärkeys, arvostus ja oikea palkkataso ovat täysin eri asioita. Esimerkiksi minulle Prisman kassahenkilöt ovat huomattavasti tärkeämpiä kuin Sampo-pankin johtaja, jonka palveluksia en koskaan tarvitse. Ihmisenä arvostan molempia lähtökohtaisesti yhtä paljon. On silti selvää, että Sampo-pankin johtajana toimiminen on työnä vaativampaa kuin Prisman kassana toimiminen ja sen pitää näkyä palkkauksessa.

7) On hyvin todennäköistä, että myös myyjien, siivoojien ja kassojen palkkauksessa ja muissa työehdoissa on parantamisen varaa. Heidän asemaansa vain pitää tarkastella erillisenä ilmiönä - heidän asiansa ei ole suorassa yhteydessä tehyläisten asiaan.

8) Pidän typerinä niitä liian usein esitettyjä väitteitä, joiden mukaan sairaanhoitajat ovat ahneita ja heidän vaatimuksensa kohtuuttomia sillä perusteella, että esimerkiksi keittäjä tekee työtään vielä huonommalla palkalla. Yhtä huonosti perusteltua olisi vaatia aivokirurgeja tekemään työtä 800 nettoeurolla kuukaudessa sillä perusteella, että kivityömies joutuu tekemään jokseenkin samalla palkalla fyysisesti paljon raskaampaa työtä.

9) En ole kovin hyvin perillä kassahenkilön tai siivoojan töistä. Käsitykseni niistä perustuu siihen, mitä olen kuullut kassatyötä ja siivoustyötä tehneiltä henkilöiltä (jotka ovat blogissanikin käyneet kommentoimassa). Olen silti tehnyt itse raskasta, vaarallista ja likaista työtä surkealla palkalla miesvaltaisella alalla, joten jotain kokemuspohjaa minulla on vaativuudeltaan, raskaudeltaan ja palkkaukseltaan erilaisista töistä.

10) Joidenkin alojen alipalkkaus johtuu siitä, että kyseisellä alalla toimivat pääasiassa naiset ja naisille hyvin helposti maksetaan vähemmän kuin miehille. Jos ja kun Tehy taistelee sairaanhoitajille asianmukaiset palkat, seuraavaksi ovat vuorossa ne muut naisvaltaiset alat, joiden matala palkkataso ei vastaa työn vaatimuksia vaan johtuu alan naisvaltaisuudesta.

11) On olemassa myös miesvaltaisia matalapalkka-aloja. Yksi niistä on kiviteollisuus.

12) Minä rakastan teitä kaikkia!

:-)

Saara kirjoitti...

Pasi, voi voi. Minä vielä muistuttaisin tästä päreeni kohdasta:

...eli kyseessähän on siis puolustuspuhe sairaanhoitajien palkan nostamiselle. Se tienesti kun ilmeisesti on lähes yhtä huono kuin myyjillä. Ilman muuta se on väärin. Sairaanhoitajien pitää saada parempaa palkkaa ja uskoakseni näin onkin.

Eli olen samaa mieltä. Eikä tässä ollutlainkaan nyt kyse sairaanhoitajien palkoista. Ei siis niinku ollenkaan.

Epäilemättä kaikki kaikesta huolimatta rakastavat myös Pasia :)

SusuPetal kirjoitti...

Kiva, nyt kaikki rakastavat kaikkia, joten voitaisiinko jo siirtyä asiaan eli koska tulee uusi kysely?????

Tässä olisi vastauksia:

1. rakkaus tietenkin
2. kaada vaan itelles
3. mitä se sulle kuuluu
4. 500 euroa

Saara kirjoitti...

Oi joi, onpa haastavat vastaukset! Tätä tarttee varmaan miettiä ainakin vuorokauden.

Anonyymi kirjoitti...

Pari vuotta sitten mediassa oli juttuja vastavalmistuneiden sairaanhoitajien osaamisesta. Perustaidot olivat useimmilta hakusessa.
Mistä tämä johtuu?
Siitä, että opintokokonaisuuteen on lisätty paljon sh:n työhön liittymätöntä potaskaa, joka tuli kuvioihin ammattiKORKEAKOULU-uudistuksen mukana. Samalla koulutuksesta vähennettiin käytännön taitojen opettelua.

Kuitenkin sairaanhoitajan työ on pistämistä, lääkkeiden jakamista ja potilaan valvomista.

Luin kokeneen sairaanhoitajan kertomuksen työnsä muuttumisesta. Potilaisiin käytetty aika on vähentynyt. Yhä enemmän aikaa kuluu "hoitopolkujen" ja muiden huuhaa-juttujen suunnitteluun.
Lisäksi aikaa kuluu nykyään valtavasti enemmän erilaiseen raportointiin.
Kaikki tuo on pois siitä mihin sairaanhoitajat on koulutettu, tai ainakin siitä mihin heidät pitäisi kouluttaa. Varsinaisesta potilastyöstä.

Pasi-j-Dog, minä voisin kehittää vielä pidemmän ja raskaamman sh-koulutuksen. Ja sen perusteella neljän tonnin palkka hoitajille.
Palkka maksetaan työstä, eikä koulutuksesta!!!!

Hoitajat ovat ansainneet kuoppakorotuksen luokkaa 15-17%, joka on tuplasti muiden alojen korotus.

Nuu kirjoitti...

no eipä se suomalainen hoitsu koulutus Oikeasti! kovin kummoinen ainakaan AMK:n puolella ole. Olen elävä todiste siitä, että töissäni sairaalassa olen rehellisesti oppinut kaikien sen mitä sairaanhoitaja tarvitsee pärjätäkseen esim akuutilla osastolla.

Koulumme taso oli (ain. 5 vuotta) sitten sen sorttista,
että useimmat opettajat saapuivat luokkaan lukemaan kalvoilta lauseita, jotka suoraan löytyvät kirjoistakin. ja heille palautetut tehtävät(/kirjalliset) eivät menneet läpi jos et ole kopioinut aikansa elenenitä hoitotieteilijöitä ja unohtanut ne omat mielipiteesi kokonaan.

Kaikkein mystisintä kaikessa oli että ihan emsimmäisenä vuonna kaikki koulussa aloittaneen hoitsut, sosionomit, terkkarit ja jumpparit lyötiin ryhmiin ja kartoittamaan jotain valisemaasi aluetta, Itse pyörin mellunmäessä haastattelemassa sen asukkaita, jotka olivat kovin haluttomia psallistumaan haaststteluihi. Siinö projektissa meni kuulkaa koko syys-lukukausi 6kk ja sitten siihen päälle napattiin eka työharjoittelu päälle.Olo kuule erittäin mielenkiintoista kun oma ohjaajani ko vanhusosastolla pyysi minua sitomaan erään vanhan herran haavasidokset. Jouduin siis kieltäytymään kun oli syksy tuhlattu pyörimässä mellunmäessä niitä tilastoja rakntamasta että mitä niiltä puuttuu ja mikä on vielä hyvin, No totesin siinö sitten sille mun ohjaajslleni että haava en osaa yksin hoitaa mutta tule kaveriksi nii kerron sulle siinä samalla mitä mellunmäessä asuu ja moniko niistä on työyön ja mihin uskontokuntoon ne kuuluu. ....Näitä vastaavia tapauksia on paljon ja kiinnostuneet voivat lukea blogistani lisää.

paljon, ei siellä koulussa ollut käytännön harjoittelua tuntipohjalta vuosina 1999-2003 kun nuu siellä sivisti itseäni. Se oli kuulkaa hoitotiedettä ja hoitotiedettä alla over vaan, ja kertokaa mulle miten minä sillä tieteen pänttäämisellä pesen vuodepotilaan ja vaiks ihan syötän poytilasta. Anatomiaa ja fysiologiaa, migropiologiaa ja ennen kaikkea niitä kädentaitoja lisää. Ja teoriaa saa olla kunhan se liittyy sairaanhoitajana olemiseen eihän sieltä kukaan ekaksi työpaikakseen lähde tutkimushommiin ja yms hoitotiedejuttuihin.

Tällä pitkällä paasauksellani haluan kertoa että itseni lisäksi tiedän että muitakin suomalaista koulutusta kritisoivaa porukkaa on, joten se ei ole varsinainen syy hoitsujen palkankorotukseen, Siihen pitäis ehdottomasti lisätä myös lisien määrääkorotukset yö ja iltatöistä + pyhistä ja juhlspäivistä koska ne tekevät meistä hoitsjista välittäjiä, jotka suostuvat olemaan erossaan perheestääm yn, ja vain että siitä nyt saa lisäetuja lisien muodossa jotks eivät oikeasti ole kovin hyvö motivoija, mutts kun nyt muutakaan ei ole niin minäkin viidettä joulua tulen pyörittämääm jorvissA.

Että näin johonkinse piti sanoa ja sanoin tänne, mutts todells louksts en tsho yhtään ketään kiitos jos luitte

kETÄÄN EN HALUA loukata kunhan kerron muistutan että yksi perustelu tehyllä pslkkojrn ylös saamideksi oli koulutus.

Tehyn vaatimuksia tarvitaan mutta kohteet ovat väärät ja keinot jotenkin kaksinaamaiset. Tehyyn en ole kuuluunut enkä nyt siihen liittyä.

t:nuu

Saara kirjoitti...

Mielenkiintoisia kommentteja täällä! Kiitos, Samuli ja Nuu. Pitää ihan miettiä.

Anonyymi kirjoitti...

Missä siivooja tienaa 1800€/kuussa? En tunne yhtään sellaista.
Heidän palkkansa voi olla alle 7€, kuntapuolella voivat tienata noin 9€ tunnilta. Ikälisät kertyvät samoin kuin muillakin kunta-alan työntekijöillä. Laskekaa siitä kuukausiliksat. Aina se on alle kahdeksan tuntia päivä jotta ei tarvitse maksaa pekkasia.

Huvittavaa kadehtia tai verrata hoitajia vastaan siivooja tai myyjä.

Siivoojat ja myyjät ovat yleisimmät naisten ammatit Suomessa. Heitä yksinkertaisesti tarvitaan siinä kuin hoitajia tai lääkäreitä.

Eikö myös siivoojille, myyjille tai kelle tahansa kuulu sellainen palkka jolla tulee toimeen. Kaikkien aika on arvokasta eikä sitä sovi myydä alihintaan edes siivoojan tai myyjän. Kuinka kuvittelette alle 1500€ miinus verot elettävän kun eivät hoitajatkaan elä vaikka heille sentään jää käteen verojen jälkeen 1500€.

Sairasta verrata siivoojia, myyjiä hoitajiin. Kaikki yhteiskunnan tarvitsema työ on arvokasta.

Saara kirjoitti...

Komposti, niin tuota, minähän en siis verrannut niitä keskenään.

Anonyymi kirjoitti...

Tutkin Tehyä ja palkkoja vaalien aikaan. Löytyy seuraavista postauksista:

http://rekomposti.vuodatus.net/blog/530747

http://rekomposti.vuodatus.net/blog/534347

http://rekomposti.vuodatus.net/blog/554412

Nyt on propagandasodan aika tässä taistelussa. Valheita ja lokaa näkyy lentävän.

Ihmiset älkää luulko ja uskoko vaan ottakaa asioista selvää. 1800 euroa ei suomalainen siivooja normaaliajalla kuukaudessa tienaa se on varmaa.

Saara kirjoitti...

Komposti, siis jankutan edelleen, etten ole verrannut yhtään mitään. Enkä siis sodi tässä ketään vastaan.

Ja siks toisekseen, sanoin tuossa, että siivoojan palkkataulukko näyttää tuota 1800 euroa, mutta epäilin myös, ettei sitä kukaan maksa.

Että vetää nyt henkeä siellä vaan.

Anonyymi kirjoitti...

Siis mistä sinä tuon luvun (1800€) otit?

Hassua asettaa vastakkain pienipalkkaiset ja aliarvostetut siivoojat joiden palkka paraillaan on 1500€ ja siitä otetaan verot ja hoitajat joille jää käteen verojen jälkeen vähintään tuo 1500€!

Kaikkea työtä kuitenkin tehdään toimeentulon vuoksi. Jokainen niin korkeasti kouluttautunut kuin vähän kouluttautunut myy aikaansa. Ei aikaa voi arvottaa koulutuksen mukaan. Jos myyt kahdeksan tuntia päivästäsi kuuluu sillä tulla toimeen kenen tahansa työtätekevän ihmisen oli koulutusmäärä mitä tahansa. Jos hoitajat eivät tule toimeen sillä mitä saavat kuinka sitä vähemmän saavat tulevat?

Saara kirjoitti...

Hassua että sinä et osaa lukea, mutta osaat kirjoittaa. En aio jankuttaa tästä, koska en ole tehnyt mitään vastakkainasetteluja. Otin sen siivoojan palkkataulukon jollakin avainsanalla googlettamalla. Mutta sillä ei siis ole mitään merkitystä, koska, niin kuin olen sanonut ties kuinka monta kertaa, en nyt tässä sodi mitään vastaan, enkä lähde taistoon kanssasi, vaikka kuinka yrität.

Sitä paitsi minusta tuo oli eri hyvin sanottu: "Jos hoitajat eivät tule toimeen sillä mitä saavat kuinka sitä vähemmän saavat tulevat?" Tuo oli oikein siis kirkas pilkahdus tässä koko suuressa palkkakeskustelussa.